inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka(...)małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni przez
My simple kitchenmiksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za przygotowanie musu(...)minut. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody żelatynę. Mieszamy dokładnie. Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem, po chwili wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami pianę i mieszamy delikatnie. Mus wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku
e-PrzepisyKulinarneTłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie(...)obsypania blatuSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę
Słodkie Przyjemnościugotowaniu dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego (lub masła) i 4 łyżki syropu klonowego/miodu. Spróbuj i zobacz czy masa jest wystarczająco słodka. Rozgrzej piekarnik do 180*C na termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę formując łyżką prostokąt. Piecz 15 min w 180*C na termoobiegu. Zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5-10 min. Przygotuj POLEWĘ(...)czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Syrop klonowy możesz wlewać do gorącej. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty
Smiling ShrimpDziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich bardziej ulubionych torcików bez pieczenia. Zawiera takie smaki deserowe, bez których nie wyobrażam sobie kuchni: wanilię, migdały i wiórki kokosowe. Tym ciastem i przepisem świętuję 100 tys. wyświetleń mojego bloga. Kto by przypuszczał, że w niespełna rok od publikacji, blog doczeka się tylu wejść? Serdecznie Wam dziękuję(...)rondlu do zgęstnienia. Budyń odstawić do ostygnięcia. Masło rozmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego budyń. Zmiksować na jednolitą masę. Do kremowej masy dodać rum i wsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać. Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy. Na herbatniki wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieSerniczki z galaretką zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Szybko znikają z talerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym
Monia miesza i gotujedodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie(...)przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy by podwoiło swoją objętość. Ja piekłam w blaszce keksówce 41 x 12,5cm i na tą ilość ciasta była idealna. Jeśli chcesz upiec babkę Panettone o tradycyjnym kształcie, wysmaruj spód tortownicy tłuszczem, a do jej boków włóż papier do pieczenia. Wówczas babka będzie miała więcej miejsca by rosnąć w górę. Ciasto pozostawiamy
Smakowy Rajsumienia możemy pozwolić sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka(...)kokosowych Dodatkowo: połowa świeżego ananasa Sposób przygotowania: Białka ubij na puszysta masę razem ze słodzikiem. Orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe zmiksuj mikserem lub w młynku. Mikserem wymieszaj z żółtkami oraz olejem kokosowym. Następnie dużą łyżką lub szpatułką wymieszaj razem z białkami. Przełóż do małej natłuszczonej blaszki do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180 º C. Następnie ostudź, przekrój
wysmienityczekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują. Wybór tej opcji pozostawiam dla Was. Ostatnio do czekolady dodałam odrobinę kawy o moim ulubionym, miodowym aromacie i przyznam, że ciasteczka spoooro zyskały na smaku. Pychota! Spróbujecie? (około 30 sztuk) 100g płatków owsianych błyskawicznych (*) 25g sezamu 100g mąki pszennej 70g cukru trzcinowego 100g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)sezam należy zblendować na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką
Di gotujedługiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji "Ciasto na niedzielę" . W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo. Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Składniki: spód ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki (bita(...)ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe
Życie zaczyna się w kuchnimąką i budyniem i połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając aby masa nie przypaliła się. • Utrzeć masło dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Uważać, aby nie robić tego zbyt szybko, bo masa się zważy. • Z gotowej masy odłożyć 1/3 do posmarowania wierzchu i boków, a do reszty dodać płatki migdałowe(...)cukier puder. • Cały czas mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy. • Tort wstawić do lodówki
To co kochambezą tortownica 23 cm 300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany) 2 białka szczypta soli 0,5 szkl cukru Dwie godziny przed robieniem ciasta(...)cukrem i odstawić, aby puścił sok. Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik na 170°C i odsączyć rabarbar na sitku. Powstały sok można zagotować z dodatkiem wody i użyć jako kompotu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać po jednym jajku i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum
Posadzone i zjedzonePepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę maślano-miodową. Całość dokładnie mieszam i odstawiam
Mango Papajasuszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały(...)blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków tak by powstała gładka masa. Bananowy mus dodać do sypkich składników, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi
maniapieczenia