łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić
Na słodko lub wytrawnieciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez 20-25 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić NADZIENIE JAGODOWE - jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną - na ostudzone ciasto kruche nałożyć równą warstwą nadzienie jagodowe KOKOSOWA BEZA - temperaturę piekarnika ustawić na 160 stopni - białka(...)delikatnie wymieszać (łyżką) - na nadzienie jagodowe od razu wyłożyć masę bezową, robiąc to delikatnie i małymi porcjami, gdyż jagody mogą mieszać się z gęstą masą przy nakładaniu - powierzchnię bezy wyrównać, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika - piec przez 40-45 minut lub do zrumienienia się bezy i jej całkowitego wyschnięcia - ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
Smakołyki Berenikigrysikowa masa bardzo przypomina… sernik :) Wasi goście mogą być zaskoczeni, gdy okaże się, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta(...)waniliowego (bez cukru) 20 g cukru waniliowego 120 g kaszy manny (grysiku) 400 g czarnych porzeczek szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz budynie czekoladowe i mieszamy. Następnie mąkę z dodatkami łączymy z masą jajeczną
MyCookBook.plKażda wałkujemy na szerokość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu. Masa serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz(...)jeszcze raz zagotować i już :) 3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy. Polewa czekoladowa 5. W garnuszku
Gotowanie...to proste !wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego(...)obrotach miksera. Wsypać mąkę, wymieszać. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Część masy serowej wlać do tortownicy, posypać równomiernie pokrojonymi krówkami, zalać resztą masy, posypać resztą cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika
maniapieczeniaWitam Kochani tego listopadowego wieczora Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i pysznym ciastem. Robi się je bardzo szybko. Jest to bananowiec bez pieczenia. Ciasto składa się z kilku warstw - kakaowe herbatniki-masa-banany-herbatniki-masa -banany oraz galaretka. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Banany nadają ciastu fajny zapach i posmak :-) Polecam gorąco zrobienie tego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuspodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy, wyjąć, zdjąć papier ze spodu- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWA- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej(...)masie jogurtowej ułożyć drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia
Smakołyki Berenikigrama sera w naszym cieście. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru Wielkość blachy(...)32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,rozdrobnione zimne masło, proszek do pieczenia,wodę. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po schłodzeniu odkroić 2/3 ciasta, a resztę pozostawić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć
O kuchni z uczuciemPolecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię(...)pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej
Podróż w kulinariaszklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Przekładamy je do foliowego woreczka i chłodzimy w zamrażarce przez(...)Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić szlaczki. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150*C. Studzimy
VioletoweKucharzenieciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i rum to dla mnie połączenie doskonałe. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru, 20 dag wiórków koksowych, Poncz: 100ml rumu, sok z połowy cytryny, Masa(...)blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię. 3. Masa: Z mleka odlewam
Tradycyjna kuchnia Kasisię maksymalnie dosłodzić. Składniki na blaszkę o wymiarach 23*36 ciasto: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego 20 dag masła 4 żółtka dżem porzeczkowy beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru płatki migdałowe do posypania masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)dżemem. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy o trochu cukru pudru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta. Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży się na nie bezy) Część
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny
Tradycyjna KuchniaMoja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino.Krem to klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino w proszku.Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem(...)pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej120g masłacukier puder do podsypania Wykonanie:MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji- blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm)- gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze
Smakołyki Berenikiżółtka Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Krem: puszka masy kajmakowej 30 dkg masła Dodatkowo: 70 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Masę kajmakową utrzeć na gładką masę z masłem. Cała trudność tego ciasta polega(...)upieczeniu 3 placków. Jeśli nie macie 3 jednakowych blaszek, wystarczy wyciąć 3 jednakowe prostokąty z papieru do pieczenia o wymiarach około 36 x 25, wykleić papiery ciastem, bezę podzielić na 3 placki i równomiernie ją rozprowadzić.Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu placków z blaszek, gdyż są bardzo
na moim stole...