powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła(...)barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepysznego bez masła/margaryny. Ciasto kruche jest na bazie oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też idealnie nadaję się do tego typu wypieków. Podam również przepis na ciasto kruche z dodatkiem masła. Więc będzie i wilk syty, i owca cała. Liczę, że w ten sposób dogodzę wszystkim. Składniki na ciasto(...)galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
Malinowe PocałunkiCiasto czekoladowo – miętowe Uwielbiam czekoladki typu „after eight”, a dokładnie ich połączenie miętowego nadzienia z pyszną czekoladą. Inna sprawa, że są takie cieniutkie
RelaxtimeKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama
Wanilia i KardamonSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego
Poezja smakuSezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec(...)Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wystudzoną ,przygotowanymi w 750 ml gorącej wody galaretkami brzoskwiniowymi. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc.Najlepiej smakuje na 2-3 dzień,kiedy placki zrobią się lekko wilgotne, Smacznego
Swojskie jedzonkoczasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście. Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików(...)nawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam
Z Majeczką w kuchniDelikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy
Kulinarna (nie)codziennośćwięc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru. Ciasto ucierane z mascarpone Składniki: Ciasto: 1 kostka margaryny (250 g) 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody (125 ml) 7 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki (około 370 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 750 ml mascarpone łyżka cukru pudru(...)przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i również dokładnie miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je, po kilka łyżek do ciasta delikatnie mieszając, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam formy o wymiarach 25 cm x 36 cm) i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 160°C, do tak zwanego
PatiGotujełyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie(...)zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W smaku jest piekąca. Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie
w mojej kuchniPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango Papajałyżka po łyżce do masy, nadal miksując na najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe 2 budynie śmietankowe bez cukru ¾ szklanki wody Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ¾ szklanki wody. Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetarte truskawki ponownie zagotowujemy i dodajemy 2 galaretki, dokładnie połączyć. Budynie rozrabiamy
kulinarnyswiatdomiCiasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa(...)koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić
Kuchnia Elliepieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia(...)dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki. DODATKOWO: 3. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, mieszamy, odstawiam
Ostra na SłodkoJogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny deser, który odpowiednio przyozdobiony będzie idealny
Słodkie okruszki