O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 228waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 1984 jajka 3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego śliwki bez pestek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i karobem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt(...)islandzki, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Artykuł Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkot
Drożdżówki z dżemem w kształcie serc 174zostawiamy zaczyn na ok. 10-15 minut by zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i zacznie "odchodzić od rąk". Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski, która kładziemy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 9-12 kuleczek. Każdą(...)Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego dać: mleko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy. Podgrzać 2 minuty 30s/ 37 stopni/ obrót 1. Dodać mąkę, jajko, masło i szczyptę soli i wyrobić 2 minuty (kłosek - Interwał). Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski, która kładziemy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno
Mania Wypiekania
Pani Walewska 306składniki ciasta wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i posiekać je na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będą ubite dodawać powoli cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto(...)przygotowane ciasto wyciągamy z formy razem z papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze
Mania Gotowania
BUDYNIOWA BABKA Z MIKROFALÓWKI 222Czy kiedykolwiek udało wam się zrobić ciasto w 3 minuty? Mi tak! A to dzięki temu, że pewnego dnia natknęłam się na błyskawiczny przepis na budyniowe
Słodki Zakątek
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 617ciastem. Jeśli nie mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed pieczeniem. Następnie na każde ciasto wykładamy po 200 g dżemu z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier i na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.. Wykładamy połowę bezy(...)każdą blaszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia robimy krem. Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Ostudzone miksujemy z miękkim masłem i amaretto. Ostudzone ciasto przekładamy kremem i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Inspirowałam się przepisem ze strony Moje wypieki
Aga w kuchni
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 793przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Masa truskawkowa(...)Przestudzić. Beza: 5 białek, szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szczypta proszku do pieczenia, 50g płatków migdałowych. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać płatkami migdałowymi. Piec około
Z miłości do słodkości
Serowe pizzerinki, hit na imprezę! 155posypuję równomiernie parmezanem. Zwijam wzdłuż dłuższego boku, kroję na ok, pół centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia. Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Po kolorze upieczonego ciasta francuskiego poznacie, że czas wyciągać:) Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Krucha tarta z żurawiną i bezą 202łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: białka z 4 jajek szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Przepis: Żurawinę opłukać, posypać cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, Składniki na ciasto umieścić w dużej misce wymieszać i następnie zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę(...)lekko obsypać bułką tartą, Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu. Formę wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem, Spód obciążyć np. grochem i piec około 20 minut, W tym czasie można przygotować bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier, pomału najlepiej po jednej łyżce cały czas ubijając białka. Na koniec dodajemy
tyfranbox
Ciasto ze śliwkami z bezą na serowym spodzie i... 1 urodziny bloga:):) 198pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać pozostały cukier. Na końcu dodać sok z cytryny. Bezę rozsmarować
My simple kitchen
Kruche babeczki z kremem do karpatki 225będzie gęsty. Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy krem do karpatki. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek
Smak mojego domu
Kruche babeczki z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi 362Gotowe. Po godzinie: Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy masę orzechową. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek
Smak mojego domu
Ciasto kokosowe 212przygotowania biszkoptu. Następnie wiórki kokosowe delikatnie musimy uprażyć na suchej patelni. Uwaga, żeby ich nie przypalić ale tylko delikatnie zarumienić. Następnie mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do tego połowę cukru pudru, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca piana. W oddzielnej misce musimy ubić żółtka z resztą cukru(...)Delikatnie całość mieszamy łyżką. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką. Następnie całość stopniowo dodajemy do białek, cały czas mieszając łyżą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 45-50 minut. Bez termoobiegu (góra-dół) pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie, musimy przekroić go w poziomie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Proste ciasto kakaowe bez jajek 124przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 łyżki(...)Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolejcie więcej soku. 1/2 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe
Moja Delicja