okazji robią wyzwanie Grudzień bez cukru – tak to ja :D). Nie ma w nim żadnego słodzika, całą słodycz zapewniają mu banany, dlatego dobrze jeśli będą bardzo dojrzałe Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi to także propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatkową jego zaleta jest fakt, że jego przygotowanie zajęło mi dosłownie 5 minut, czyli tak naprawdę zrobimy(...)roztrzep widelcem lub trzepaczką. Do masy bananowo – jajecznej dodaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz posiekane orzechy włoskie. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 – 40 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi
365 dni dookoła kuchniMoże być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych(...)mąki, jogurt i oregano Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, może delikatnie lepić się do rąk Z ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się do wałka Ciasto smarujemy
HealthyCreationsniezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej płytce. To taki produkt uboczny przy okazji lepienia pierogów:). Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie w domu. Tym razem upiekłam z ciasta pierogowego(...)zjedzone maczane w oliwie z dodatkiem ziół. To tak na marginesie, bo nie zawsze można utrafić z ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo cieniutko. Pierożki z serem i czarnuszką Ciasto 500g mąki pszennej, 200g koncentratu pomidorowego, 150g wody, 70ml roztopionego masła, 1 żółtko jajka, szczyptę soli. Mieszamy wodę
Leśny Zakątekwiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu potrzeba już tylko mocnej, czarnej kawy... Jacyś chętni na taki zestaw...? Przepis znaleziony u Doroty . Bezowy wieniec z czerwonymi owocami Składniki: (na 1 duży wieniec) beza: 5 białek 250 g cukru(...)końcu dodać ocet i mąkę kukurydzianą, połączyć. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, odrysować na nim okrąg o średnicy 20 cm. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką, wyciskać duże bezy po okręgu, jedna obok drugiej. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i suszyć przez 1,5-2 godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy. Wówczas delikatnie wstrząsamy patelnią. Od razu też, uważając żeby cukier się nie przypalił(...)sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier
Smaki Na Talerzuśliwkowych Jamar Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Na patelnię z białym dnem (sprawdzone!) wsypujemy 3 łyżki cukru kryształu. Rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Podgrzewamy, bez mieszania, na małym ogniu do czasu aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy. Wówczas delikatnie wstrząsamy patelnią. Od razu też, uważając żeby cukier się nie przypalił(...)sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier
Smaki Na Talerzułyżek wody 8 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka 1250 ml 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 2 łyżki mąki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego barwnik spożywczy żółty w proszku 300g masła lub margaryny SPODY MIODOWE 100g masła lub margaryny 2 szklanki(...)kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i koimy na 4 cienkie blaty. SPODY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty(...)cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek i pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka
ClauditteMissCookingsię w pełni z niego korzystać przygotowując w kuchni przeróżne smakołyki! Dziś mam coś pysznego, ale przy okazji zdrowego – bez glutenu, bez laktozy i wegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne(...)masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Truskawki blendujemy na gładko. Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone
Ostra na Słodkoczekoladowe z owocami Gofry na śniadanie nie są niczym niezwykłym. Kubek kawy i wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy(...)bądź trzepaczką. Masło oraz czekoladę rozpuścić (osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez od 8 do 9 minut. Podajemy
mecooksserową, bitą śmietaną i czekoladą. Ciasto jest idealne na każdą okazję jak i bez okazji! Polecam! Porzeczkowiec Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki mąki, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, Masa serowa: 2 kostki sera 3x mielonego, 1 cukier waniliowy(...)masę z kakao i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i ponownie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Masę wylewamy na otłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Czas przygotować masę serową: Margarynę ucieramy z cukrem. W osobnym naczyniu łączymy
paapilotkaaprzygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą(...)około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4 części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta. Tak przygotowane
Kuchnia w opałachgramów proszku do pieczenia 50 gramów posiekanych migdałów * 50 gramów migdałów w całości * skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli * - migdały w przepisie można zastąpić różnymi rodzajami orzechów Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i uformuj je w wałek (o długości blaszki do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na niej umieść wałek. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, połóż wałek na deskę do krojenia i ostrym nożem pokrój go na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozłóż ciastka na blaszce i włóż z powrotem do piekarnika, tym razem na 10-12 minut
Garniec Magaliedodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy(...)najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć
Stare Garytyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki(...)tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem i przelej do niej masę (będzie rzadka). Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 max 50 minut (góra-dół) do suchego patyczka. Krój po wystudzeniu. Pysznie smakuje z ubitą kremówką lub dobrze schłodzoną i ubitą śmietaną kokosową
Ze smakiem i z pasją