Te ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kochamDzisiaj słodkości dla miłośników kawy Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę
Oryginalny smakPrzepis znalazłam na blogu „Souvlaki for the soul” i piekę ponownie. Po pierwsze, dlatego, że pierwszym razem ciasto zniknęło w bardzo szybkim czasie
Szybko Tanio SmacznieWczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do
W kuchni bez szafekPrzy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów
Weekendy w domu i ogrodzieOdkąd przekonałam się do słodkich śniadań lubię eksperymentować z różnymi kaszami lub płatkami, w szczególności w postaci zapiekanej. Ten przepis to ciekawy pomysł nie tylko na
Fabryka pomysłówWielu osobom może się wydawać, że pyszny deser musi zawierać dużą ilość cukru. Kolejny raz dementuję te pogłoski. Dzisiajsza tarta jest pyszna i nie jest to
pyszne zdrowościCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych
Słodka StronaOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująWersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański! Kokosowy deser
Via GustoMak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją
Via GustoNo to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale
Niezły Młynekprzygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami . Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami . Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami . Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych Pierogi z jagodami – przepis Składniki: Na ciasto: mąka pszenna typ 450 – 500: 0,5 kg wrzątek(...)ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie włóż do woreczka foliowego, owiń ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi z jagodami bez jajek jest elastyczne, dzięki czemu pierożki lepiej się przechowują np. jako mrożone. Czyste jagody wymieszaj z kisielem
Kuchnia Na Wypasiedobry, dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego(...)środku ciasta ułóż płat łososia. Łososia dopraw solą i pieprzem. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia. Jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto. Piecz w 200 C przez 30 minut. Smacznego
Niezły MłynekOstatnio to moje ulubione ciasto- puszyste, mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera. Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek! Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu) , a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne. Polecam! blaszka 20 x 20 cm: 200 g rabarbaru(...)wcześniej wymieszaną z proszkiem oraz sodą, dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników! Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje budyniu, a następnie pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu. Smacznego! Inspiracja: Wegan
Kraina Miodem Płynąca