oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych(...)ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości
Kto ugości moich gości?Składniki na ciasto: - 150g mąki orkiszowej - 80g oleju kokosowego - 50g otrębów (owsianych, gryczanych..) - 50g mąki kukurydzianej - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy(...)lodówce. Kolejne dwie części wyrabiamy ponownie i wykładamy nimi formę do tarty lub tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne
Be Fit Be Strongpołowy szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 10-15 minut, aż drożdże "ruszą". Znaczy się robimy zaczyn. Jak już mamy zaczyn gotowy to wrzucamu wszystkie składniki (oprócz jajka) do dużej miski, wlewamy zaczyn i dokładnie mieszamy. Tak około 15-20 minut musimy mieszać. Ewentualnie możemy wrzucić wszystko do maszyny chlebowej i niech ona się męczy(...)już wymieszamy to odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 częsci i robimy z nich cienkie wałeczki. Wałeczki powinny być właśnie dość cienkie, bo ciasto nam jeszcze na boki urośnie i przybierze właściwy kształ bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam wzdłóż przez środek ostrym nożem. Przykrywamy szmatką
Marder&Marder Manufacturerównież przepisy na inne słodkości -----> CIASTA, WYPIEKI I DESERY Bezy - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź użyć cukru pudru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Bezy - jak zrobić? Żółtka oddzielić od białek. Przygotować(...)produkty się połączyły. Piekarnik rozgrzać do ok. 140 'C (piekę w gazowym, bez termoobiegu). Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, szprycą formować bezy , pozostawiając między nimi odstępy. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 100'C i lekko uchylić drzwi piekarnika (ja używam w tym celu drewnianej łyżki, dzięki której
Moje Qulinariapół z białym) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli konfitura mirabelkowa (lub inna kwaskowa) jako nadzienie Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest(...)takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych połóweczek) i przykrywamy ciastem. Foremki powinny być prawie pełne. Pieczemy 25 minut. Ciasta starcza na około osiemnaście średniej wielkości muffinów. A potem robimy sobie kawę, włączamy refleksyjną jesienną piosenkę i jemy, udając
les mirabellessię z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc(...)dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.plcudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła(...)mąkę i dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek.Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (masa jest dość rzadka).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Wystudzony piernik przekroić na pół.Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik
Smaczne Zdrowewody, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok 2 Przekładamy wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę i zagniatamy. Formujemy dwa szerokie kawałki o długości(...)kroimy na równe kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Czas pieczenia: Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego
Niezły Młynekmąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy.Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba(...)łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej+ dodatkowo: ziarna do posypaniaW kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.15 minut aż "ruszą". W dużej misce umieścić resztę składników , dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją mąką lub otrębami, silikonowej nie trzeba
Smaczne ZdrowePółmetek lata to absolutnie wspaniały czas na zgłębianie jego smaków i łączenie w ulubione formy. Ostatnio na blogu było raczej słodko, dlatego dziś radośnie posyłam nieco
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: 300 gram kruchych ciastek, 150 gram masła, 400 ml mleka kokosowego, 200 gram białej czekolady, 170 gram
Coś bym zjadłaSkładniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) Masa serowa: 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml
KreatywnePinyPyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Składniki:mąka kukurydziana 2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka cukier puder 1 łyżka cukier waniliowy 1 torebka 5 jabłek rodzynki
głodny alergikOstatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne
Smaczne ZdroweJesień to najlepsza pora na potrawy z dynią, prawda? Dziś chcę podzielić się prostym przepisem na pyszne placki narodowej kuchni lezgińskiej, które z pewnością przypadną do
Smaki Armine