Tegoroczny sezon truskawkowy zakończyłam takim serniczkiem pełnym truskawek. Truskawki są w masie i na wierzchu pod galaretką. Całość na biszkoptach ale można zrobiż także spód z
Monia miesza i gotujeSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
LatosiowydomTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o
My Culinary ArtW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujeW naszym domu banany zawsze się znajdzie. Ale czasami już lekko brązowe ;) Dlatego trzeba szukać pomysłów na ich wykorzystanie. Tym razem poszłam w coś słodkiego i
Gotowanie z pasjąCoś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne
Słodki sentymentCoś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne
Słodki sentymentSkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
KreatywnePinypieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać wodę, wymieszać, przesiać resztę składników sypkich i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy(...)wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Wiśnie i nasączenie: Z wiśni odlać nieco soku do garnuszka, następnie przełożyć je na patelnię, wsypać cukier i włączyć palnik. Wiśnie podgrzewać mieszając od czasu do czasu, tak aby odparować z nich sok. Gdy wiśnie będą odpowiednio gęste, wyłączyć palnik i zostawić
Passions hobbies lifedrożdże wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy drożdże urosną, dodajemy ciepłe mleko, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki. Każdą bułeczkę(...)nasionami lub zostawić gładkie. Niech chwilę odpoczną, podrosną. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Na dół piekarnika stawiamy blaszkę z gorącą wodą. Układamy na blaszce z piekarnika bułeczki i pieczemy około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:) Artykuł Bułki pszenne pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąKokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego(...)roztopionego Ciasto kruche: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu, wciskam w ciasto. Kruszonka
wesoła kuchniaWitajcie :) Czy tylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest
Pełny talerzmojej liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki. Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ(...)sodę, ksylitol oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako
Health-Fit-Life