ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:202/867)

Truskawkowiec z migdałami 137

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy

Pobite gary Barbary
Sernik gotowany z truskawkami 205

biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia     Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując Do masy(...)przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany

Kolorowa kuchnia Elki
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 466

ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami. Ciasto czekoladowe(...)wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów. * mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe Post Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki pochodzi

Poezja smaku
SERNIK Z ROSĄ 385

ktornie zmielony – 750 g * całe jajko – 3 szt * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * budyń śmietankowy – 90 g BEZA: * białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 231

dziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem, bo zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek):  na 8 sztuk(...)czasie drożdże powinny już wyrosnąć. Teraz dodajemy maślankę, letnie masło, cukier, sól i mieszamy całość łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 8 minut). Wierzch ciasta smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut.  DODATKOWO: dżem (u mnie z zielonego agrestu) 8 truskawek

Rozpustne gotowanie
Biszkopt z ananasem. 174

sobie właśnie ten rodzaj ciast. Gotowe ciasto można polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś zostanie to na drugie śniadanie będzie jak znalazł. Polecam! Składniki na biszkopt z ananasem 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)użyć "ananasów" z cukinii)      Ananasy odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone ananasy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 164

ziaren słonecznika Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.  Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Farsz: 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula(...)mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren słonecznika Wodę, drożdże i cukier umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy 2 min/37 st. C/obr. 1 Dosypujemy mąkę, jajko, olej, sól i wyrabiamy ciasto 3 min/ / Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Farsz

MamaOskarka
Pleśniak ze śliwkami 137

ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa.  Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła.  Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao.  Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat.  Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak.  Zrobiłam(...)więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno pomarszczone węgierki.  Wyszło przepysznie.     Składniki: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3 szklanki mąki (ok. 450 g) 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem

Sto kolorów kuchni
Co to jest teramisu? 93

możecie skorzystać z przepisu poniżej. Mini torcik teramisu 8 porcji Składniki: Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 50 g pszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki szczypta soli Do nasączenia 1 łyżeczka herbaty matcha 100 ml wrzątku ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu Krem mascarpone 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie 250 g mascarpone 3 łyżki marsala 5 łyżek cukru pudru(...)jajko 80 g cukru 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła Do dekoracji 1 łyżeczka herbaty matcha owoce physalis Zacznij od pieczenia biszkoptu nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Jajka zmiksuj z cukrem i solą do białości. Obie mąki przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto

codojedzenia
Sernik z białą czekoladą na białkach. 512

sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest

Agusiowe smakołyki
Torcik śmietankowo-kajmakowy 415

Prosty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową  i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland

Alutka-Gotuje
Mazurek kajmakowy z bezami 214

Pyszny i piękny mazurek wielkanocny kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować

AniaGotuje.pl
Tarta z boczkiem i cebulą 203

piekarnika nagrzanego 180 stopni na 15 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika. 4 Na ciasto nakładamy cebulę z boczkiem oraz starty ser cheddar. Śmietanę łączymy dokładnie z jajkiem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, polewamy całością tartę. Zapiekamy około 30-40 minut (piekarnik góra-dół; bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. 5 Podajemy ciepłą lub po ostygnięciu. Dla ozdoby można

Kuchnia Bazylii
Mini hot-dogi z ciasta francuskiego z dwoma sosami 166

Parówki kroimy na równe 3 część. Kawałek parówki układamy na pasku ciasta i dokładnie zwijamy. W ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Gotowe parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez 10-12 minut do zrumienienia. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami. Smacznego

Życie ze smakiem