ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:200/867)

DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE Z PLACKIEM Z CUKINII 222

cukinii. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do cukinii. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto z cukinii musi być dość wyraźne, więc nie żałujcie pieprzu i przypraw. Wstawiamy do gorącego piekarnika w foremce wyłożonej wysmarowanym olejem pergaminem. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 190st. Po wyjęciu kroimy na kawałki, układamy na talerzu i polewamy sosem. SOS WOŁOWY 1/2 kg wołowiny bez kości

harrisa
ciasto szpinakowe z arbuzem --- torta di spinaci con anguria 94

blaty ciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga już bez pestek i skóry 2 galaretki(...)wody. Do misy miksera wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pomału wlewać olej,nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty z wody szpinak, delikatnie wymieszać na niskich obrotach ,tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach

w mojej kuchni
Makowiec japoński. 253

Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość.  Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)dodajemy zimny mak, jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki

Rozpustne gotowanie
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką 138

Pyszne i proste ciasto z dodatkiem jogurtu. Można je upiec z dodatkiem owoców, bez żadnych dodatków lub też tak jak ja dać owoce i zalać galaretką. Każdy może zrobić tak jak lubi i z ulubionymi owocami. składniki: 2 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 mały jogurt naturalny(...)rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem i odstawić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać jogurt oraz olej a potem porcjami dodawać mąkę wymieszanę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekrnika nagrzanego na 170 C i piec ok 40 minut

Monia miesza i gotuje
Kremowy Przekładaniec z Bezą i Malinami 120

owocami. Maliny w cieście działają orzeźwiająco. Beza, na wierzchu każdego z blatów jest chrupiąca. Całość przełożona (nie)zwykłym kremem śmietankowym z dodatkiem dżemu mailowego nadaje ciastu inny wymiar smakowy i wprowadza w zachwyt z kolejnym kęsem. Bardzo polecam. Zaskoczcie i wprowadźcie w zachwyt swoich znajomych i rodzinę tym oto ciastem. Składniki na ciasto: 200 g masła 200 g cukru kryształu(...)oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki mleka 150 g malin Wszystkie składniki na ciasto (oprócz malin) wkładamy do misy miksera. Ucieramy do połączenia się składników, do kremowej konsystencji. Wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Rozdzielamy ciasto pomiędzy formy, na wierzch nakładamy po równo bezę, wygładzamy, posypujemy

Made By Mom And Son
Pieczone pączki z białą czekoladą 164

ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa – raz się żyje. Pieczone pączki (donuty): 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki) 125 ml mleka (pół szklanki) 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do rozczynu 2 jajka(...)wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy

Poezja smaku
Ciasto Pina Colada 280

orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :)  A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;)))) Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego(...)cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 1/2 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej  szczypta soli 250 g masła puszka ananasa Beza kokosowa: 4 białka 1 szkl cukru 200 g wiórków kokosowych Biszkopt:   Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały

Smakołyki Asi
Bezglutenowe FIT ciasto ze śliwkami :) 159

ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej  200 g mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru kokosowego  70 g oleju kokosowego  300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu  5 śliwek  Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż do miski i dokładnie wymieszaj (śmiało możesz bez użycia miksera). Masę

Zdrowie na języku :P
Ciasto Prince Polo 209

Ciasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis  na rodzinnych uroczystościach.  Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)jajek - można je pominąć). Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem. Przykryć Upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować nawet jak się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta

My sweet a life
Puszysta chałka drożdżowa 147

drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona jest(...)niesamowitą propozycją śniadaniową. Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe. Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja.. Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 40 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g roztopionego masła 1 jajko + 2 żółtka 500 g mąki pszennej

MamaOskarka
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 112

ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez(...)kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie

Szybko Tanio Smacznie
Torcik orzechowo-jabłkowy 255

śmietanki 30%* 70 g małych bez Wykonanie:Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając.Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć.Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem(...)konsystencję musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować.Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt.Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić.Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki  - delikatnie wymieszać

kolorowotorcikowo
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 106

bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze słowo od Wujka Dobra Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu o bardziej pochyłych niż stromych brzegach, wtedy ciasto(...)powinny robić dodatki. Jeśli lubicie słodkie naleśniki dodajcie więcej miodu do ciasta. Przepis,z którego korzystamy jest efektem testowania różnych receptur, bo proporcje mąki i mleka w przepisach na dutch baby różnią się od siebie. Według nas najlepszy jest właśnie ten (a pochodzi z cooking.nytimes.com ). Składniki: 3 jajka Pół szklanki mąki (70-80 g) Pół szklanki mleka Łyżeczka miodu Szczypta

Niedzielny kucharz
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 138

mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona(...)kąpieli wodnej i  odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie (cały czas miksując) dodajemy roztopioną czekoladę, masę z kaszy gryczanej i mąkę. Powinna powstać gęsta, jednolita masa bez większych grudek. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną czekolade mleczną i mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do rozgrzanego

Zawsze głodna!