wszyscy dbamy o zdrowe odżywianie i uważamy na to, co jemy. Z tego powodu rzadziej piekę ciasta, trochę odchudziłam swoje dania i częściej korzystam z naturalnych, sprawdzonych produktów. Ale od czasu do czasu mamy ochotę na coś słodkiego. Tym razem wybrałam chlebek bananowy z przepisu Dorotus. Mocną stroną tego przepisu jest prostota. Nie ma w nim dodatków – orzechów, skórek owocowych(...)pyszny chlebek nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy kuchenna rózga, a bardziej wprawionym nawet sama łyżka. No i jeszcze musimy zarezerwować dla siebie około godziny, aby cieszyć się pysznym, prostym ciastem. Polecam. Nam bardzo smakował. Składniki: • 3 duże lub 4 średnie dojrzałe banany, najlepiej takie, które mają ciemną skórkę, • 75 g masła, • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
W mojej kuchniteż sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK KRUCHE CIASTO
zdrowo i aktywnieteż sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK Może i nie ma tego mnóstwo
Zdrowie i pysznie na talerzusmażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! 😉 Przepis na puszyste placki bananowe Składniki 2 średnie dojrzałe banany (240 g) 2 jajka szklanka mąki (120 g) łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie olej do smażenia 5 łyżek cukru (60 g) pół łyżeczki cynamonu Czas(...)rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami ciasto i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta . Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie słodkości lub racuchy ! Artykuł Puszyste placki bananowe pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisprzekrojone wzdłuż na pół) nutella Na wierzch: 5 dag czekolady chipsy bananowe 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem ). 3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby(...)ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki. 4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same bez nadzienia. Dzięki
Kto ugości moich gości?diety paleo . To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka. Ciasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować. W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone(...)początku zacząć od rozgrzewania piecyka. Używając blendera (ręcznego albo większego) dobrze wyrób ciasto . Ręcznie formuj płaskie okrągłe ciasteczka albo użyj foremek . Pamiętaj jednak, że tylko proste kształty (gwiazdki, serduszka) wyjdą, ciastu brakuje lepkości na bardziej skomplikowane formy. Ja przykładałem foremkę do papieru do pieczenia, wypełniałem ją łyżką ciasta i palcami je formowałem w środku foremki. Następnie ostrożnie podnosiłem foremkę, pilnując
PaleoSMAKBardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180
Lena Gotujegrilla. Mniej popularna, może nawet nie wszystkim znana potrawa – pierogi z kaszanką gryczaną. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy(...)gustu – majerankiem, pieprzem (przed doprawieniem warto spróbować) . Odstawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie zawijamy je w ściereczkę i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy
mojewypiekiinietylkowarstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte w cieście, gdy użyłam miękkich były bardzo delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych(...)dobrze stężała. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik gotowany z galaretką przez Paulina 2020-12-28 Chlebek bananowy przez Paulina 2020-12-27 Domowe drożdże- Potrzebujesz jedynie 3 składników przez Paulina 2020-12-06 Paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez Paulina 2020-11-30 Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Schab duszony z warzywami przez Paulina 2020-11-05 Sernik gotowany
To Musisz Wiedziećkolei drugą, bardziej słodką wersją smoothie z bananem jest wersja czekoladowa. Tu połączmy obranego banana z łyżką kakao, łyżką miodu i szklanką mleka ryżowego bądź owsianego. Chlebek bananowy Chlebek bananowy to najczęściej wykorzystywany przepis, gdy w naszej kuchni pojawiają się dojrzałe banany. Stanowi on świetną alternatywę wobec klasycznego pieczywa, jak również słodką przekąskę. Jego przyrządzenie jest bardzo proste i sprowadza(...)nich suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól) i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron. Słodkie ciasteczka To najszybszy przepis na wykorzystanie banana – poza smoothie – jaki poznasz. Wystarczy pulpę bananową wymieszać z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi, rodzynkami. Następnie uformuj małe kuleczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
ProstePesto.plwszelkiego rodzaju muffiny. Piekę je często, głównie dlatego, iż są szybkie i nie zbyt skomplikowane w wykonaniu. Muffiny bananowe z chia Nie wiem czy są osoby, którym muffiny nigdy się nie udały Ja osobiście nie miałam takiej sytuacji. Myślę, iż ciasto muffinowe, bez względu na rodzaj muffinów jakie robimy jest naprawdę łatwe do przygotowania. Fajne w tych małych bebeczkach jest(...)przesianą mąkę z sodą, proszkiem, ziarnami chia oraz cynamonem. Do trzeciej miski wsypać cukier, szczyptę soli oraz dodać jajka. Całość ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać masę bananową, a następnie wsypać suche składniki. Dokładnie wymieszać. Muffiny przełożyć do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Muffiny bananowe z chia Smacznego! Muffiny bananowe
mecookszlewały się z blatem :) i cóż było zrobić? Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia). Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi :) Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada 200 g mąki pszennej 15 g kakao
Dzieje kuchennej Wiewiórynastępnie wykładałam na talerz. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami na słodko. Jeśli natomiast wolicie wytrawne naleśniki, wówczas do ciasta naleśnikowego nie należy dodawać cukru waniliowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: naleśniki bananowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/nalesniki-bananowe.html), zapiekane naleśniki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/zapiekane-nalesniki-z-serem.html), naleśniki z kaszy manny (link
Waniliowe Improwizacjeksiążce tyle dobrych rzeczy, że zostanę z nią jeszcze chwilę. Co mnie uwiodło? Różnorodność przepisów, od placuszków bananowych, humus, po krupnik grzybowy z soczewicą, a przy okazji dział deserów ma świetne propozycje na zimowe wieczory (ciepłą czekoladę, ciasto drożdżowe, sernik), ale również na upalne dni (koktajle, lemoniady, lekkie sałatki i sorbety). Długo mogłabym tak wymieniać, bo przepisy zapowiadają się świetnie
Blondynka GotujeKrokiety z pikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem
Cooking Monsterwarto ratować się czekoladą. Przynajmniej ja tak mam, czekolada jest dobra na wszystko. Ten chlebek który w zasadzie jest ciastem jest mega czekoladowy i mega pyszny, dlatego zachęcam do spróbowania. Pieczcie i chwalcie się czy smakowało? Podwójnie czekoladowy chlebek bananowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać) 500 g bananów (już obranych) najlepsze są mocno dojrzałe, takie z czarnymi kropkami
Rozpustne gotowanie