nutą mięty i chmurką bitej śmietany. Polecam! Składniki (2 porcje) 100 g białej czekolady, posiekanej 500 ml pełnego mleka, mocno schłodzonego kilka kropli ekstraktu z mięty kostki lodu bita śmietana czekolada do przybrania 100 ml mleka podgrzać z czekoladą (uważać, by nie zagotować, wystarczy by było ciepłe i czekolada się rozpuściła). Lekko ostudzić, dodać resztę mleka i ekstrakt. Wymieszać, przelać
Słodkie inspiracjemniej czasu na usmażenie niż pierwsza. Wyłożyć na talerz. Gotowy, ciepły sos wraz z owocami układać na naleśnikach i od razu podawać. Świetnie pasuje tutaj odrobina lodów śmietankowych lub bita śmietana 🙂 źródło: Brzoskwiniowe nadzienie na podstawie pomysłu z Biedronki 🙂 Czytaj więcej: Naleśniki z brzoskwiniami The post Naleśniki z brzoskwiniami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjadomów tyle pomysłów na szarlotkę albo i więcej. Sama piekę to ciasto na różne sposoby. Tym razem upiekłam zwykłą, prostą szarlotkę, do której świetnie pasują lody czy bita śmietana, no o syropie owocowym już nie wspomnę, bo pójdę po następny kawałek 🙂Szarlotka ma to do siebie, że znika w oka mgnieniu i najbardziej smakuje [...] Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Pieprzyć
Pieprzyć z Fantazjąpszennej 2 jajka 30 g cukru pudru 20 g wiórków kokosowych 20 g rodzynek kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżka masła olej roślinny lub masło klarowane do smażenia Dodatki: bita śmietana, konfitura owocowa, świeże owoce, cukier puder lub kwaśna śmietana Przygotowanie Twaróg włóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj jajka, cukier puder, mąkę i masło. Dokładnie połącz składniki, ale ręcznie
smakowitehistorie.comDziś adjika. Wyciągnęłam ten przepis z bałkańskich zapisków teściowej. Adijka to pasta z papryk. Ostrych papryk. Taka pasta, która wywołuje rumiane lico i szybsze bicie serca i to nie dlatego, że Jason Momoa ściąga koszulę, tylko dlatego, że zaraz zabije nas kapsaicyna. Adijka występuje w kilku wersjach. Ja z notatek teściowej wygrzebałam trzy. Łagodną z pomidorami, pikantną z orzechami
ladykitchenPankejki na zakwasie są przepyszne! Puszyste, lekkie, z delikatnie kwaskowatym posmakiem. Idealnie pasują do truskawek, malin, jagód i w ogóle wszystkich owoców. Do tego syrop klonowy albo bita śmietana i na prawdę nic więcej w życiu nie trzeba! Różnią się od zwykłych pankejków tym, że podstawą jest zakwas żytnio-pszenny zamiast zwykłej mąki. Możesz taki zakwas specjalnie przygotować albo zużyć
Chleby Rolfadrugiej. Z tej porcji ciasta wyszło mi około 22 ptysiów. (Niestety nie zdążyłam ich policzyć ;)). Ptysie studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. (bita śmietana). Truskawki rozmrażamy, odlewamy sok, a owoce miksujemy jak na koktajl. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy truskawki. (Jeśli krem wydaje Wam się mało słodki możecie dodać więcej
To co lubię - gotuję i polecamszklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru kryształ Szczypta soli Dodatkowo do wyboru: - cukier puder - bita śmietana - ulubione owoce - dżem Przygotowanie: Mleko, wodę, olej oraz żółtka zmiksować dodając mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrami. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na pianę białka z dodatkiem szczypty soli
W garach u Gosijajka Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier do smaku, może być też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor. Rada : placuszek
W garach u Gosiplate. Cut the mini mushrooms in half. Pour olive oil into the chanterelle pan, sauté the chopped onion, then add the mushrooms and fry until they are a bit soft. Season with salt and pepper. Grate the cheese and mozzarella and combine. Mix the tomato paste with honey and season with salt. Cut the baguette in half lengthwise, brush both
Delicious PlaceMój synek najpierw był zdziwiony „Mamo, ja mogę malować po książce?” . A potem zaczęła się dosłownie bitwa kolorów i bazgrołów. Książka jest podzielona na dwie części – Bita kolorów i Bazgrolnik. W pierwszej dziecko najdzie mnóstwo kolorowych zagadek, labiryntów i zadań. Tu naprawdę dużo się dzieje i liczy się spostrzegawczość. W drugiej części dziecko ma większą swobodę
Słodkie okruszkipodwójnym żółtkiem) 200 g śmietany kremówki 30 % szczypta soli 1/3 szklanki mąki pszennej* * Szklanka o poj. 250 ml Opcjonalnie do dekoracji: masa krówkowa, cukier puder, polewa czekoladowa, bita śmietana, owoce, bakalie itp. Jak upiec idealny sernik? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyciągamy je wcześniej z lodówki. Formę tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, aby boki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietany 30% 500 g mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 5 łyżek (50 g) cappuccino w proszku o ulubionym smaku (dałam orzechowe) 100 g cukru pudru Bita śmietana: 350 ml śmietany 30% łyżeczka żelatyny 100 ml gorącej wody 50 g cukru pudru Ponadto: około 250 g herbatników, 2 łyżki kakao [caption id="attachment_9403" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarneprzełożyć do miski razem z cukrem pudrem, a wodę odlej. Możesz wykorzystać ją do koktajli. Potem do kokosowego tłuszczu dodać cukier puder i ubijaj na sztywną bitą śmietanę. Gotową bita śmietanę przełóż na ciasto, wyrównaj wierzch i udekoruj tartą bitą śmietaną.Ciasto malinowy obłoczek – Całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Ciasto malinowy obłoczek pochodzi
365 dni dookoła kuchni