Padło stwierdzenie "upiekłabyś ciastka owsiane, zjadłbym...". Pomyślałam oki, tez lubię a dzieciaki wręcz uwielbiają. Zaraz potem spytałam czy mają być takie całe z płatków na co usłyszałam, że nie z płatków... Ha! większość przepisów mam właśnie na ciastka z płatków więc musiałam pogłówkować i poszukać.Na szczęście w szafce znalazłam mąkę owsianką a w necie przepis, ostro go zmodyfikowałam
Dzieje kuchennej WiewióryMamo! ciastko na patyku!" takie okrzyki słyszałam co i rusz od niedzieli kiedy to przygotowałam dzieciakom smakowitą niespodziankę na Dzień Dziecka. Forma zachwyciła dzieciaki podobnie jak smak. Przyznam szczerze, że tego dni i ja chciałam być dzieckiem i zjadłam kilka...Ciastka na patyku, ciastkowe lody125 g masła w temp.pokojowej1/2 szklanki brązowego cukru2 jajka1 szklanka
Dzieje kuchennej WiewióryCiastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę. Składniki :60 dag mąki20 dag cukru1 cukier waniliowy2,5 łyżeczki proszku do pieczenia20 dag margarynymleko2 łyżki maku1 łyżka kakaoPrzygotowanie :Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz(...)drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h.Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam.Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC
Mechanik w kuchnijest każdy widzi, komentować nie trzeba. Niestety zaczyna mi się ona coraz bardziej udzielać. Jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć, postanowiłam więc zdusić ja w zarodku. Wykonałam kilka ciastek i zaprosiłam znajomych. Samo przygotowanie już poprawiło mi humor. Mam nadzieje, że spodobają się i zasmakują gościom. Oczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia(...)można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym) Gotowe ciastka możemy podać na stół. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecałkowitego połączenia wszystkich składników (ciągle mieszając). Odstawiamy masę do ostygnięcia, a następnie chowamy do lodówki na 2 godziny. Gdy masa zastygnie smarujemy nią krakersy - (po trzy sztuki na jedno ciastko) i kładziemy jeden na drugi. Wierzch oraz brzegi ciastek również smarujemy naszą masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Najlepiej smakują zrobione tego samego dnia
Emcia Pichcizagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut
Emcia PichciSzybki pomysł na deser. Ciastka znikają jeszcze szybciej, nawet nie dane im było ostygnąć :) Czekolady sypiemy ile dusza zapragnie ...Składniki:opakowanie ciasta francuskiegogorzka czekolada (oczywiście nie cała tabliczka)Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Posypujemy startą czekoladą. Zapiekamy w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią (jakiś kwadrans
prawdziwe jedzenieszklanki słonecznika łuskanego-125g masła-2 jajka-1 łyżeczka proszku do pieczenia-szczypta soli1. Roztapiamy masło2. Mieszamy suche składniki3. Dodajemy masło i jajka4. Dokładnie wszystko mieszamy5. Formujemy ciastka i układamy na papierze do pieczenia6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni
Diteczmożna je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu
Mania Gotowaniajogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu czekoladowego. Formułować kule, spłaszczyć. Zresztą ciasta postępować analogicznie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsmarować szybko i dokładnie blaszki i foremki na ciastka. Aby szybko i dokładnie wysmarować blaszki czy foremki na nasze ciasta, należy wyposażyć się w mały rondelek i zwykły szeroki malarski pędzel. Do rondelka wkładamy tłuszcz np. margarynę lub plantę ( może też być olej, ale wtedy nie podgrzewamy ! ) podgrzewamy , aby zrobiła się płynna. Bierzemy pędzel, zanurzamy w tłuszczu i smarujemy
Przepisy i porady kulinarneoprzeć. Szczególnie, że przepis znaleziony w Moich Wypiekach dawał takie możliwości do własnych zmian! Zarówno ja jak i dzieciaki lubimy wszelkie bakalie więc był to strzał w 10tkę. Ciastka upiekłam z myślą o dzisiejszej podróży do alergologa i prowiancie na tę okoliczność. Dwa zamieszkały też wczoraj na krótko w Córci pudełku śniadaniowym (o nim na samym dole posta
Dzieje kuchennej Wiewióryblogu Addio Pomidory upiec musiałam. Powstały dwie wersje, dla tych co mogą czekoladę i dla tych, którym zakazana. Obie pyszne. Wykorzystałam do nich stempel... tak wreszcie mam stempelek do ciastek, zakupiony w sklepie
Dzieje kuchennej Wiewiórybezglutenowe być mogą. Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100
Dzieje kuchennej Wiewiórytakże do formowania burgerów oraz porcjowania sałatek. Świetnie nadadzą się też do deserów na zimno, więc przede mną jeszcze kilkanaście możliwości na ich sprawdzenie. W sklepie forma na ciastka kosztuje 28,80 zł. Obręcze są funkcjonale i eleganckie, więc mogą się też nadawać na prezent. Na stronie sklepu możecie zakupić także inne akcesoria kuchenne, których być może akurat potrzebujecie. /Wpis
Pasja Smakuciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut.Gotowe ciastka dekorujemy polewa czekoladowa.Smacznego
Przysmaki KarolkiJuż jutro Franek kończy pierwszą grupę w żłobku. Nigdy nie zapomnę pierwszego dnia, stresu i własnego zamotania. Franek zaczął chodzić do żłobka w połowie września ub
bistro mamaPyszne, maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Polecam, bo są naprawdę smaczne i szybko znikają z talerza. Składniki:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,2
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g
Aga w kuchniSkładniki: 500 g mąki, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g cukru, 350 g masła, 2 łyżki kakao, 1 garść
Aga w kuchni