Pyszne, wypchane po brzegi kawałkami jabłek smażone w głębokim oleju ciastka z ciasta francuskiego <3 Ciasteczka, które dzisiaj prezentuję, smakują prawie tak samo, jak słynne na całym świecie Apple Pies z McDonald's. Oczywiście smak jabłek jest mniej przetworzony i 'żelowy' :) Przepis znalazłam na stronie Popsugar . Zapraszam do smażenia! Składniki na 4 ciastka: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka(...)jabłek, przykrywamy pozostałymi i łączymy krawędzie dociskając widelcem. 3. W garnku rozgrzewamy olej. Żeby sprawdzić, czy jest już porządnie rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta. Powinien zacząć się smażyć od razu. Ciastka smażymy pojedynczo, 1 minutę z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe. Smacznego
My Culinary Artkolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje im miłego posmaku i naturalnej słodyczy. Z przepisu wyszły mi 32 ciastka. Nie są zbyt słodkie, więc można dosłodzić je dowolnym słodzidłem, choć mi odpowiadają w takiej wersji. Są idealne na zdrową przekąskę! 1 szklanka(...)sobą i mieszamy do uzyskania zwartej masy. 4. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce do ciastek. 5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 10 minut
Szefowa kuchniatutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę i wszystko dokładnie wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą
Na słodko lub wytrawnieCiastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt(...)ciastka, jak na poniższym rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią
prawdziwe jedzenieCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości(...)mleka. Ja wiem, że to pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :)Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu
Smaczna Pyzaurodzinowy, który będzie trwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła(...)posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej. Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie. Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika . Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :) Ciastka pelnoziarniste a'la digestive 310 g mąki pszennej pełnoziarnistej 110 g masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli(...)Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się ładnie zrumieniły
Dzieje kuchennej WiewióryLetnia pogoda zdecydowanie zachęca do przygotowania owocowych deserków. U mnie na razie na fali są porzeczki:)) W ekspresowym tempie powstał deser na bazie ciastek z czekoladą i rodzynkami, nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 200g serka mascarpone, 3 łyżki likieru Amaretto(...)likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią. Schłodzić
Z miłości do słodkościJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone(...)minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i wiórkami, syrop z agawy oraz posiekane bakalie i czekoladę. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
Mienta blogCiastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta
Słodka Stronaulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków. Potrzebne nam (na 14 ciastek):-200g mąki pszennej- 125 g masła- nieco ponad pół szklanki cukru- 2 łyżeczki cukru waniliowego- niepełna, płaska łyżeczka soli- 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy(Ja użyłam czekoladowej(...)masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Najlepiej smakują z kawą lub herbatą karmelową. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiŚwięta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje(...)miękkim czekoladowym ciastkiem. Źródło.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbrzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu kokilek z piekarnika przykrywamy je talerzem i przewracamy tak, by ciastko ułożyło się jabłkiem do góry. Możemy odkroić przed tym manewrem brzegi ciastka nożem. Na górę dajemy lody i posypujemy całość kokosem. Zjadamy ze smakiem na ciepło
BaRepasPadło stwierdzenie "upiekłabyś ciastka owsiane, zjadłbym...". Pomyślałam oki, tez lubię a dzieciaki wręcz uwielbiają. Zaraz potem spytałam czy mają być takie całe z płatków na co usłyszałam, że nie z płatków... Ha! większość przepisów mam właśnie na ciastka z płatków więc musiałam pogłówkować i poszukać.Na szczęście w szafce znalazłam mąkę owsianką a w necie przepis, ostro go zmodyfikowałam
Dzieje kuchennej WiewióryMamo! ciastko na patyku!" takie okrzyki słyszałam co i rusz od niedzieli kiedy to przygotowałam dzieciakom smakowitą niespodziankę na Dzień Dziecka. Forma zachwyciła dzieciaki podobnie jak smak. Przyznam szczerze, że tego dni i ja chciałam być dzieckiem i zjadłam kilka...Ciastka na patyku, ciastkowe lody125 g masła w temp.pokojowej1/2 szklanki brązowego cukru2 jajka1 szklanka
Dzieje kuchennej WiewióryCiastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę. Składniki :60 dag mąki20 dag cukru1 cukier waniliowy2,5 łyżeczki proszku do pieczenia20 dag margarynymleko2 łyżki maku1 łyżka kakaoPrzygotowanie :Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz(...)drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h.Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam.Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC
Mechanik w kuchnijest każdy widzi, komentować nie trzeba. Niestety zaczyna mi się ona coraz bardziej udzielać. Jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć, postanowiłam więc zdusić ja w zarodku. Wykonałam kilka ciastek i zaprosiłam znajomych. Samo przygotowanie już poprawiło mi humor. Mam nadzieje, że spodobają się i zasmakują gościom. Oczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia(...)można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym) Gotowe ciastka możemy podać na stół. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecałkowitego połączenia wszystkich składników (ciągle mieszając). Odstawiamy masę do ostygnięcia, a następnie chowamy do lodówki na 2 godziny. Gdy masa zastygnie smarujemy nią krakersy - (po trzy sztuki na jedno ciastko) i kładziemy jeden na drugi. Wierzch oraz brzegi ciastek również smarujemy naszą masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Najlepiej smakują zrobione tego samego dnia
Emcia Pichcizagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut
Emcia Pichci