kształtach zawsze się w domu przyda. Tak też kilka lat temu weszliśmy w posiadanie maszynki do ciastek. Bo akurat pojawiła się na sklepowej półce i stanęła Madzi na drodze. Owa maszynka to proste urządzenie cukiernicze. Takie coś jak strzykawka do wyciskania kremu na torty czy coś. Taki jakby rękaw cukierniczy, ale nie rękaw, a blaszana tuba. Ma kilkanaście najróżniejszych
Marder&Marder Manufacturetrochę przypominają mi smakiem kremówki papieskie, jednak to zupełnie inne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła(...)kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia. Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem
Jadło i czytadłoCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym(...)jednak bez przesady, bo dopiero początek grudnia, powstały czekoladowe babeczki, ze sporą ilością laskowych orzechów i korzennym kremem. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówczęść (bez kremu) kroimy na pół. Z drażetek wybieramy pożądane kolory. Następnie szpatułką smarujemy babeczki, układamy dwa ciasteczka z jasnym kremem jako oczy. Naklejamy na środek przy pomocy odrobiny czekolady ciemne pastylki jako źrenice. Przekrojone ciemne ciastka układamy jako brwi. Żółte lub pomarańczowe pastylki wciskamy w czekoladę jako dzióbki. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego
Kolizje SmakówCiasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na
Kuchnia w czekoladziebrązowym cukrem, dopóki się nie połączy na gładko. Następnie dodać po kolei jajka, a na samym końcu śmietanę i kawę. Serowy krem jest bardzo delikatny i lekko słodki. W następnej kolejności należy przelać ją na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 40 minut. Po ostudzeniu (dobrze zostawić sernik jeszcze na jakiś czas w piekarniku
Przepysznik - BLW i nie tylkowkładamy mocno oziębione kokilki (uważamy, żeby kostki lodu nie wychodziły poza brzegi kokilek i woda nie dostała się do kremu) i wkładamy na najwyższą półkę w piekarniku, pod sam grill. Do piekarnika wkładamy dodatkowo obie duże blachy, jak na ciastka (zazwyczaj są w komplecie), żeby jeszcze od dołu opóźnić topnienie lodu w blaszce z kokilkami. 4. Pieczemy(...)minut i jak widać na powyższym zdjęciu skorupka się wytworzyła, twarda i cieniutka, czyli jak trzeba. Mam też nadzieję, że udało mi się na zdjęciach ująć tę niesamowitą aksamitność kremu... Po wyjęciu studzimy, chłodzimy i jemy. I jak widać mój przydział już pożarty. ;) Smacznego
Kuchnia Prezydentowejokoło 30 sztuk ciasteczek:200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka1 łyżka mleka Składniki na krem:1 budyń o smaku waniliowym 100 g miękkiego masła 350 ml mleka 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypaniaDo miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)połowie wykroić mniejsze trójkąciki - tak, aby powstały puste okienka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC. Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2). Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem budyniowym (fot.4). Połączyć
Świat CiastaDzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi
Świat CiastaKakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam. Jest to jeden
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacoś konkretnego w sam raz do kawy" IV "Kremisie"- faworyt wśród dzieci. Herbatnik, krem i czekolada. To chyba małe misiaki uwielbiają najbardziej. V "Mafijne" śmietankowo-cytrynowe- tu było różnie z opiniami. Jedni się zachwycali, inni narzekali na zbyt dużo aromatów. Mi bardzo przypadły do gustu. Ciastko, konkretne, zjem kilka i mam dość:) VI "Rurki waflowe"- tych nie jadłam. Konsumowali
Pobite gary BarbaryCiastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę(...)kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście. 3. Maliny układamy gęsto na kremie. Na koniec maliny posypać cukrem pudrem. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie gotowe do krojenia. Smacznego. Rada. Zamiast markiz można też użyć innych ciastek, przykładowo 3 paczek herbatników. Sam użyłem markiz i dwóch paczek herbatników. The post Tarta z malinami appeared
zjem to blog kulinarnyzrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa Do cupcakesa waniliowego lub czekoladowego polecam krem waniliowy. Krem: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zmiksować. Ozdoby: wiórki kokosowe niebieski barwnik czekoladowe kropelki
Humanistka w kuchnichłodnym kremem jajecznym i skórkami z cytrusów, dokładnie mieszająć. Wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, zakładamy zwisającą folię na kremem i wkładamy do zamrażarki, mrozimy co najmniej 8 godzin lub do 3 dni.Podajemy z pokruszonymi ciastkami (powinny być to ciasteczka amaretti, ale z braków herbatnik też dobry).Polecam gorąco
Malinowe Pocałunki