Coś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche
Kulinarne InspiracjeCóż poradzę , że lubię nie skomplikowane i pyszne ciasta. Z racji tego , że w lodówce stała nadpoczęta puszka ananasów i krem czekoladowy postanowiłam po raz kolejny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych
prawdziwe jedzenieBabeczki z niespodzianką 2. Blok ryżowo-czekoladowy 3. Brownie z kremem porzeczkowym 4. Budyń z kremem kakaoawokado 5. Ciasteczka zbożowe 6. Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet(...)nutką cytryny 9. Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą 15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki jaglane bezglutenowe
Tradycyjna Kuchniafrancuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między
Smakowy RajKochani! Jak mija dzień? Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie zapraszamy Was post niżej na dyniową zupę krem - przepyszna. A dziś zajmiemy się przygotowaniem deseru. Jako, że dostałyśmy mnóstwo produktów od firmy Polmlek (facebook klik) zaczęłyśmy już z nimi sporo działać. Pierwszy wpis na słodko. Użyłyśmy twarogu i serka waniliowego puszystego capresi (smakuje jak danio tylko jest tłustszy(...)przepisem, zdjęciami i zachęcamy do przygotowania takiego sernika u siebie w domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia) 200 g masła Ciastka kruszymy w malakserze, lub ręcznym sposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy
Symfonia Smakówprawie pomarańczowymi żółtkami to możecie dodać kropelkę barwnika spożywczego w żółtym kolorze. Składniki: ciasto kruche: 40 g masła, 1 jajko, 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli. krem: 2 żółtka z jaj wiejskich, 30 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 50 g masła. Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie(...)ciastek kieliszkiem wycinamy dziurkę na środku. Ciastka pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W rondelku podgrzewamy wymieszany soku z cytryny z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszamy na małym ogniu. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z ognia w momencie, gdy sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasteczka przekładamy kremem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką (obsypanym cukrem pudrem
Aga w kuchnimiędzy czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy (40g), 3 czubate łyżki(...)proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.Piec około 30minut w temp. 180st.Przestudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, budyń śmietankowy
Z miłości do słodkościtorcik wafelkowy i to co najlepsze wśród słodyczy - mnóstwo pełnoziarnistych ciastek witAM. Pierwsze testowanie ciastek już za nami, za moimi koleżankami i... i są po prostu pyszne. Podwójne markizy cytrynowe skradły moje podniebienie. Orzeźwiające i bardzo smaczne. Rurki z kremem śmietankowym zostały zblendowane z mlekiem, wyszedł mi pyszny koktajl. Niedługo przepis pojawi się na blogu - póki
Gotowanie i blogowanieBajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2
Kto ugości moich gości?Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikdrugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu na dodatek mąki żytniej) i świetnie również smakują bez nadzienia. Ja je przełożyłam konfiturą, ale można też masłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (U mnie wyszły 23 pojedyncze sztuki) 160g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 100g masła/margaryny 70g cukru(...)masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem lub tak jak ja - tłuczkiem do mięsa.) Piec około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce piekarnika i opcjonalnie przełożyć ulubionym dżemem
Di gotujeCake pops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości
Smakowity Blog Kulinarny