między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy (40g), 3 czubate łyżki(...)proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.Piec około 30minut w temp. 180st.Przestudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, budyń śmietankowy
Z miłości do słodkościtorcik wafelkowy i to co najlepsze wśród słodyczy - mnóstwo pełnoziarnistych ciastek witAM. Pierwsze testowanie ciastek już za nami, za moimi koleżankami i... i są po prostu pyszne. Podwójne markizy cytrynowe skradły moje podniebienie. Orzeźwiające i bardzo smaczne. Rurki z kremem śmietankowym zostały zblendowane z mlekiem, wyszedł mi pyszny koktajl. Niedługo przepis pojawi się na blogu - póki
Gotowanie i blogowanieBajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2
Kto ugości moich gości?Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikdrugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu na dodatek mąki żytniej) i świetnie również smakują bez nadzienia. Ja je przełożyłam konfiturą, ale można też masłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (U mnie wyszły 23 pojedyncze sztuki) 160g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 100g masła/margaryny 70g cukru(...)masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem lub tak jak ja - tłuczkiem do mięsa.) Piec około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce piekarnika i opcjonalnie przełożyć ulubionym dżemem
Di gotujeCake pops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości
Smakowity Blog KulinarnyTiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto
Ciastka - domowe słodkościLemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem(...)żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez ok. 15 min. PORCJE
zabawa smakiemcukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy krem: 270 g serka śmietankowego ( 23,5 g tłuszczu/ 100g) 135 g miękkiego masła 90 g cukru pudru barwniki spożywcze dodatkowo: wiórki kokosowe (ok. 200 g) 1 raffaello masa cukrowa z tego przepisu ( tu ) różowy barwnik motylki cukrowe ciastka kakaowe Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe(...)możemy upiec wysoki prostokąt i wyciąć półkulę po upieczeniu) grubo wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy krem: serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Kremem smarujemy półkulę z ciasta i obsypujemy ją obficie wiórkami kokosowymi. Z masy cukrowej lepimy łapki i nadziewamy
Wielki apetytSkładniki: 1 opakowanie kwadratowych lub okrągłych andrutów 25 dag dobrej chałwy, najlepiej czekoladowej - jak ktoś lubi dużo "kremu w środku" polecam dodać nieco więcej chałwy bo
W Moim Magicznym Domugóry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim
Przysmaki Karolkibyli promotorami czosnku wśród Prowansalczyków, którzy przypominają, że "na bankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!". Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem
KUCHARNIAPamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci.Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki
W kuchni Karmel-itkiwejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu TU . Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują wybornie. Zapraszam. SKŁADNIKI 370 g mąki tortowej 225 g. margaryny lub masła 120 g cukru pudru 3 żółtka gotowane 4 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła(...)gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie
W kuchennym oknie Ewy