ciastka cytrynowe - 1134 przepisów (strona:10/76)

Kolorowe, kruche ciasteczka 179

miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek. Masło można zastąpić margaryną, a skórkę cytrynową czy aromat można pominąć. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Mała Cukierenka

Gospodyni Miejska
CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ 165

Nigdy dotąd nie piekłam ciastek z kruszonką. Ale, że od drożdżówki zostało mi jej dość sporo postanowiłam wykorzystać ją do pysznych, kruchych cytrynowych ciasteczek. To jeden z lepszych przepisów na ciastka z wykorzystaniem tylko i wyłącznie mąki krupczatki. Ciasteczka rozpływają sie w ustach, nie są mocno słodkie (łasuchom proponuję po wierzchu posypać je dodatkowo cukrem waniliowym) i wytrzymują(...)tłuszczu, nie margaryna) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka ze sparzonej otartej 1 cytryny lub aromat cytrynowy Kruszonka:  przepis tutaj Wykonanie:  Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Jeśli nie - mąkę

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka cytrynowe w pudrze 153

mąki pszennej 1 jajko 8 dag masła  1 cytryna 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 8 dag cukru drobnego 1 torebka cukru ze skórką cytrynową Dodatkowo: cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie ciasteczek: Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, można też sparzyć. Z całej cytryny zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach z połowy cytryny wycisnąć sok. Masło(...)pokroić na kawałki, wsypać cukry, utrzeć łyżką w misce do miękkiej konsystencji, dodać skórkę cytrynową, całe jajko oraz sok z cytryny, wymieszać.  Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać , zlepić w dłoniach tak jak na ciasto kruche, uformować kulę, przykryć folią spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.  Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać

Wanilia i Kardamon
Sernik z mango 140

jajka 1 budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 opakowania galaretki cytrynowej serca do dekoracji czekoladowe Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam

wesoła kuchnia
Sernik cappuccino 166

łyżki mlek a w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajk a pianka:  300 ml śmietany 30 % 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: s pód: C ałe ciastka zanurzamy na chwile w zimnej kawie i układamy w formie jedno obok drugiego. masa serowa: Ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, kawę cappuccino (sypką), mleko w proszku przekładamy

Bon appetit mon amie
Zakończenie Ciasteczkowego rozdania w Marty ! Wrzesień 2013 110

anyżowe z nutką chili przepis z bloga magicalcuisine.blogspot.com 2) Pyszne ciasteczka z młodymi orzechami laskowymi i gorzką czekoladą przepis z bloga wkuchniuli.blogspot.com 3) Kokosanki przepis z bloga ciateczkowypotwor.blogspot.com 4) Ciastka z tahini i kawą  przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 5) Czekoladowe ciasteczka truflowe przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 6) Ciasteczka z lukrem przepis z bloga wdomowymzaciuszu.blogspot.de 7) Kruche ciasteczka(...)Waniliowe kwiatuszki   przepis z bloga izioni-smaki.blogspot.com 9) Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami pecan przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 10) Kruche ciasteczka z nutą cytrynową przepis z bloga przepisy-misiaczek.blogspot.com 11) Ciastka mocno czekoladowe przepis z bloga fiveer-nourriture.blogspot.com 12) Ciastka z masłem orzechowym przepis z bloga kuchennesilvarerum.blogspot.com 13) Dyniowe ciasteczka przepis z bloga ewusiowesmaki.blogspot.com 14) Amoniaczki przepis

Magiczne Życie Marty
Najlepsze ciastka dla Świętego Mikołaja 126

Mikołaja? Macie gotowe prezenty? Najlepsze ciastka dla Świętego Mikołaja Ciasteczka migdałowe   Śnieżne kule Orzechowe księżyce Owsiane z białą czekolada i żurawiną Ciasteczka cytrynowe Oreo cookies M&M cookies Artykuł Najlepsze ciastka dla Świętego Mikołaja pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Ciasto kokosowo-cytrynowe 153

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować

AleTorcik
O wściekłej fretce i truskawkowym lesie deszczowym, czyli o powrocie do domu. I letnie ciasto bez pieczenia 131

wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin(...)jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem.  Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą 179

Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą to kolejna imprezowa przekąska, szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami 1 op. ciasta francuskiego pomidory koktajlowe 1 ser mozzarella sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej(...)stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego! The post Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 105

odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.     Nasz ulubiony sernik ! -Sernik na zimno kakaowo -cytrynowy. Robię go w tortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki długiej), Na wierzch owoce i 1 galaretka . Składniki na masę serową : 1 kg sera(...)żelatynę . Dobrze wymieszać!   Masę serową podzielić na 2 równe części . Do jednej dodać przesiane kakao, a do drugiej sok z całej cytryny. Na ciastka wyłożyć najpierw masę kakaową , a na wierzch masę cytrynową. Wierzch sernika dekorujemy owocami ( w moim przypadku były pomarańcza, ale mogą być inne owoce, wg uznania ) Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny , żeby

Pysznosci Babci Basi
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 181

tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy:* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko- 1/2 litra* cukier- 2/3 szklanki* masło- 50 g* ekstrakt(...)wanilii- łyżeczkaKrem cytrynowy:* żółtka- 3 szt.* sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)* cukier- 3/4 szklanki* masło- 100 gSpód czekoladowy:Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.Dodać masło

Kraina Miodem Płynąca
Makowe ciastka francuskie 217

francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone(...)migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również smarujemy jajkiem i kładziemy posmarowaną stroną

mojewypiekiinietylko
Lukier z cukru pudru: doskonały przepis i wskazówki 22

gęstszy lukier jest idealny do dekoracji. Możesz także eksperymentować z aromatami, dodając cytrynowy sok lub skórkę pomarańczową, aby stworzyć lukier o interesującym smaku. Lukier cytrynowy: przepis i wskazówki Jeśli jesteś fanem świeżości cytryny, to lukier cytrynowy będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Oto prosty przepis na lukier cytrynowy: Składniki: Przygotowanie: 1 1/2 szklanki cukru pudru Przesiej cukier pudru, aby pozbyć(...)stopniowo i mieszaj, aż osiągniesz pożądaną konsystencję i smak. Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie) Jeśli chcesz wzmocnić smak cytryny, dodaj trochę skórki otartej z cytryny. Lukier cytrynowy jest doskonały do dekoracji muffinek, ciastek i wielu innych wypieków. Jego orzeźwiający smak sprawi, że Twoje wypieki będą wyjątkowe. Wskazówki do przygotowania lukru Aby osiągnąć doskonałe rezultaty, warto wziąć pod uwagę kilka

Ania i Marcin gotują
Ciastka kokosowe przekładane masą 187

jedną blaszkę 170st . Masa do przekładania ciastek 20 dag cukru pudru 1 kostka masła 25 dag mleka w proszku 1 jajko olejek cytrynowy lub wyciśnięta cytryna wszystko wymieszać razem i smarować ciastka i składać. Ja ciastka ozdobiłam czekoladą i kokosem rozpuszczoną i posypałam kokosem

Moje Wyroby

Proponowane wyszukiwania