Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej Wiewiórypozbyć się zapachu cebuli lub czosnku z dłoni ; posyp jedną rękę sodą oczyszczoną, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pastę, a następnie umyj tą pastą obie dłonie; potem opłucz ręce. Ciastka grzyby Według tego samego źródła kiedy skończy nam się proszek do pieczenia, a mamy w domu sodę oczyszczoną, sami możemy taki proszek przygotować: Sposób nr 1: zmieszać 1/4 łyżeczki(...)łyżeczki octu bądź soku cytrynowego oraz 1/2 szklanki słodzonego mleka. Z użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet!), ciastka grzyby czy bieszczadzkie racuchy z dyni . Mieszanie sody oczyszczonej z proszkiem do pieczenia Niektóre przepisy podają, iż należy do mąki dodać zarówno
Trzeci talerzwymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier(...)skosie i zawinęłam je na część z nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło. 6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem
karmelowyłóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki(...)albo hojniej obkładać babeczki.Przepis na babeczki wzięłam ze Złotej księgi czekolady i muszę przyznać, że nie do końca mnie zadowoliły. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny.Mimo wszystko jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarto dodać mango, które nie jest jeszcze całkiem dojrzałe, wtedy jest bardziej kwaśne i chrupkie. Kiedy przygotowuję tres leches według swojego przepisu, podaję je w formie indywidualnych, małych „ciasteczek”. Wyglądają one o wiele bardziej apetycznie niż wielkie sześciany ciasta wycięte z ociekającej mlekiem wielkiej blachy „tres leches”. No to teraz znacie już wszystkie sekrety. Zatem(...)porcji słodzonego mleka skondensowanego (tak jak lukier). Używając małego sitka z drobną siatką, równomiernie rozsypać nad ciastem puder z hibiskusa; poporcjować casto (najlepiej wyciąć kształty dowolnymi foremkami do ciastek) ; udekorować każdą porcję plastrem mango (w dowolnym kształcie) oraz listkami mięty. Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc Jestemmiękkiego masła 90 g cukru pudru barwniki spożywcze dodatkowo: wiórki kokosowe (ok. 200 g) 1 raffaello masa cukrowa z tego przepisu ( tu ) różowy barwnik motylki cukrowe ciastka kakaowe Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa, posiekane migdały. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sodę, proszek, przyprawę piernikową i cynamon. W kolejnym naczyniu ubijamy(...)wykałaczkę i umieszczamy w miejscu ogonka. Gdy okażę się, że jest za mały wystarczy zanurzyć go w kremie i obtoczyć w wiórkach. Dookoła królika układamy "kopiec" z kruszonych ciasteczek. Za pomocą rękawa cukierniczego robimy trawkę (pofarbowany zielonym barwnikiem krem). Opcjonalnie na trawce układamy motylki. Torcik należy schłodzić przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne ciasteczka miodowe z bakaliami - może ktoś z Was skusi się jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem...?Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukremSkładniki:(na 25-30 sztuk)150 g miodu50 g jasnego brązowego cukru50 g masła1 żółtko1 łyżeczka kakaoskórka otarta z 1 cytryny2 łyżeczki przyprawy do piernika250 g mąki pszennej2(...)przez 12-15 minut.Wystudzić.Cukier puder, białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. Lukrować ostudzone ciastka, odłożyć do zastygnięcia lukru.Przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku.Smacznego!A tak w ogóle to chyba czas na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci.Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki
W kuchni Karmel-itkizwykłej postaci. Dlatego pomyślałam, że można przecież zrobić ciasteczka chałwowe, które trochę urozmaicą pomniejszanie naszych słodkich zasobów. Pokombinowała chwilkę i ostatecznie zaryzykowałam taką autorską wersję kruchych ciasteczek chałwowych: Potrzebujemy: - 200 g słonecznika - 140 g masła - 10 g tłuszczu kokosowego klarowanego - 200 g chałwy waniliowej - 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 duża łyżka miodu - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)starając się by były zbliżonej wielkości. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odmierzając kule łyżeczką otrzymamy 25 kul. Następnie też łyżeczką lekko je spłaszczamy, ale naprawdę trochę, ciastka w pieczeniu "rozleją" się tworząc na blaszce coś na kształt tabliczki "nieczekolady". Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut: 10 bez nawiewu
I tu będę miała takie tedeseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące(...)śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu złote perełki Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając cynamon. Masło łączymy z herbatnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę dokładnie dociskając . Szczelnie pokryć boki
vaniliowoczekoladowachoinki, chwila relaksu, biscotti i odrobina włoskich opowieści... Biscotti, włoskie ciasteczka wywodzące się z Toskanii, przez Włochów i Argentyńczyków zwane również Cantuccini. Biscoctus w języku włoskim znaczy podwójnie pieczony. Specjalny sposób pieczenia, polegający na pokrojeniu w cienkie plastry jeszcze gorącego bochenka i ponownym włożeniu go do piekarnika nadaje ciasteczkom wyjątkową chrupkość i twardość, dodatkowo pozwalając na bardzo długie ich przechowywanie(...)Według niektórych źródeł Biscotti są smaczniejszą wersją "sucharów", którymi żywieni byli rzymscy legioniści. W Renesansie pojawiły się jako słodki dodatek, maczane w winie stanowiły idealne zakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami
Zapiski Młodej Żonydyniowe szaleństwo trwa. Tym sposobem trafiłam na przepis na ciasteczka które stanowiły główne źródło inspiracji przy moim wypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt firmy Primavika który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają(...)przyrost masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie tłuszczu – osobom chorym na cukrzycę typu 2, ponieważ orzechy ziemne mają niski indeks glikemiczny (IG 15). Składniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około 120kcal/: 70g pure z dyni 60g płatków owsianych mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościWspaniałe pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :) Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się
Gotowanie...to proste !