wsypujemy mąkę, dodajemy mascarpone, żółtka i sól. Całość mieszamy, dodajemy spirytus i zagniatamy ciasto *** *** Wałkiem „zbijamy” ciasto – czyli uderzamy w celu napowietrzenia, dzięki czemu w trakcie pieczenia stworzą się bąbelki *** *** Zbite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich(...)ciepłe posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Faworki z mascarpone pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjednocześnie smakował jak delikatna pianka przypominająca bardziej sernik na zimno. Po prostu cudo! Polałam sernik dyniowy polewą toffi, która oczywiście jest masakrycznie słodka ale myślę, że sam sernik bez żadnej polewy czy dodatków też będzie wspaniale smakował… Bardzo polecam Sernik dyniowySkładniki:Spód:200 g ciasteczek imbirowych /gingersnap cookie/28 g mąki pszennej1/2 łyżeczki imbiru w proszku28 g cukru brązowego57(...)sicie. Zmiksować dynię, a jeśli puree jest za rzadkie to odcisnąć np. w ściereczce1. Ciastka imbirowe rozdrobnić robotem lub zamknąć szczelnie w woreczku foliowym i rozwałkować wałkiem. Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temperaturze 180 stopni. W wersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić
UgotujmyTo.plsię mocno „rozpłyną” w pieczeniu . Można z wierzchu posypać dodatkowo kamyczkami czekoladowymi - dla tych którym jeszcze mało tu czekoladowych smaków ;) Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 180C przez ok. 20 minut - UWAGA! Używać wyłącznie górnej grzałki! To właśnie sprawi, iż ciasteczka będą jednocześnie kruche i ciągnące się . Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją(...)CZAROWANIE - Ciasto czekoladowo-o rzechowe, jaglane z malinami https://doowa.blogspot.com/2017/11/ciasto-czekoladowo-orzechowe-jaglane-z.html#more DORCIA W KUCHNI [FB] - Drożdżówki z masą orzechową https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=975384235933440&id=637096433095557&_rdr#979261282212402 6 NIEBO - Nanaimo bars - kanadyjskie ciasto bez pieczenia https://6niebokuchnia.blogspot.com/2017/11/nanaimo-bars-kanadyjskie-ciasto-bez.html ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/11/orzechowe-ciasteczka-z-maki-ryzowej-i.html KATALOG SMAKÓW - Muffinki orzechowe https://katalogsmakow.blogspot.com/2017/11/muffinki-orzechowe.html KUCHNIA MNIAM
Grunt to przepis!się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt(...)każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia - pamiętając o zachowaniu sporych odstępów. (Ciastka podczas pieczenia sporo urosną.) Piec około 20 minut w 170 stopniach. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladą (z mlekiem i masłem) posmarować ostudzone ciasteczka i całość odstawić
Di gotujeciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest wcale dużo trudniej. Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu(...)blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Łatwiej będzie wyciskać masę przy użyciu rękawa cukierniczego. Krążki nie powinny przekraczać średnicy ok. 4 cm. Podczas pieczenia ciasto znacznie rośnie, więc należy zachować także odpowiedni odstęp między porcjami ciasta. Ptysie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut
Kucharzycazbyt skomplikowane wydaje mi się pieczenie sernika w kąpieli wodnej z bezą proponuje więc bezę włoską, która nie wymaga pieczenia i świetnie się z nią współpracuje. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownicę 23 cm: Tortownicę bardzo dokładnie owinąć folią aluminiową, ma być szczelna(...)półce w piekarniku umieścić szczelne naczynie, w naczyniu umieścić tortownicę, nalać wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy. Piec 55 minut w 160 st. Piec do momentu aż środek sernika będzie ścięty,ale cały sernik będzie lekko galaretowaty. Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem
moj przepis namasła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki(...)zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki
Czary - gary w kuchnipiec. Popisowym numerem był sernik wiedeński pieczony w prodiżu, tak delikatny, że nie dało się go wyjąć i trzeba było wyjadać łyżeczkami prosto z prodiża. Pamiętam też, że Mama lubiła bezy. Czasami chodziłyśmy razem do cukierni na sokoły - to były takie trójkątne, dość duże bezy przekładane kremem kawowym. To były ulubione ciastka mojej Mamy, bo była kawoszką. Pod koniec
Smaczna Pyzalata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez pestek, truskawek i malin
Czerwień i błękitlodówki. Wszystkie 40 sztuk ciastek Oreo (i te do masy serowej, i te z kruszonki na boki) odpakować. Oddzielić nadzienie od ciastek - delikatnie przekręcając i ściągając masę nożem (nadzienie że wszystkich ciasteczek zostawić, wykorzystamy je później do masy serowej) (fot.2) . Uzyskamy w ten sposób 80 sztuk pojedynczych ciasteczek bez masy. Podzielić je pół - czyli 40 sztuk
Świat CiastaSernikami mogę zajadać się w każdej postaci. Najbardziej lubimy te pieczone, ale dość często przygotowuję również takie na zimno, które powstają dosłownie w kilka chwil. Zamiast
Z Majeczką w kuchniSkładniki Wydajność: 10-11 sztuk 4 białka 1/2 łyżeczki soku z cytryny 200g cukru pudru 350 ml śmietana ulubione owoce Wykonanie 1 i 1/2 godziny pieczenia
w mojej kuchnizimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam
Di gotuje