Zbliżają się Święta, więc po raz kolejny mam dla Was Wielkanocny Konkurs! :) Zadanie jest dziecinnie proste: pochwalcie się, co pieczecie w tym roku na Święta wielkanocne
Ciastkozercyskładniki: 250 g masła, miękkiego 350 g mleka w proszku (nie granulowanego) 200 ml mleka, świeżego 100 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
Domowy Smak JedzeniaPrzysmak dla dzieci ale nie tylko. Dla dorosłych opcja z dodatkiem rumu. Zamiast ciastka do kawy 🙂 Składniki 5-6 sztuk słodkich cukrowych rożków do lodów 2 opakowania pierników czekoladowych z nadzieniem po 200g 4 łyżeczki nutelli ( można zastąpić dżemem np malinowym,będzie mniej słodkie) kieliszek rumu, opcja dla dorosłych czekolada mleczna kolorowa posypka Czekoladę … Czytaj dalej Lody czekoladowe
gotuj ze mnąJeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) Już niedługo zaproszę Was na barszcz biały i faszerowane jajka ;) Czym? Nie zdradzę ;) Zaglądajcie na bloga i cierpliwie czekajcie ;) Składniki na ok 10 sztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta(...)wycinamy nieregularne kształty i przekładamy na piekarnikową blachę. Z białek i cukru przygotowujemy bezę, któą smarujemy nasze kruche spody, zostawiając na środku małe kółeczko które po upieczeniu napełnimy dżemem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 °C na ok 35 minut
Kuchnia w czekoladziesię mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu. To sernik z lekkim orzechowym twistem. Bardzo polecam, zawsze szybko znika ze stołu. spód : 200 g ciastek typu digestive 60 g masła warstwa orzechowa : 150 ml syropu klonowego
Polska Zupaskładniki: 3 jajka 250 – 300 ml passaty Jamar 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oleju lub oliwy suszone oregano
Domowy Smak Jedzeniaulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI(...)biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek
Ostra na SłodkoKolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka
Oryginalny smakskładniki: 6 jajek 250 ml wywaru z warzyw lub rosołu ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy z groszkiem
Domowy Smak JedzeniaDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta
Ciastkozercyjajka – miksujemy na gładko. Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń. Blachę na spodzie wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi ciastkami. [contact-form
Ostra na Słodkoskładniki: 300 mąki pszennej 250 g masła, miękkiego 200 g cukru 5 jajek 200 g mieszanki keksowej Helio 15 g proszku do pieczenia 50 ml rumu
Domowy Smak Jedzeniawędliną, wyliczasz ile cukru znalazło się w kawałkach, które zjadłeś? Cukier to nie tylko słodycze, musimy być tego świadomi i zacząć kupować i jeść świadomie. Można zjeść ciastko i mieć ciastko Na koniec optymistyczna wiadomość - możemy spokojnie dalej cieszyć się słodkościami. No bo co to za życie bez odrobiny słodyczy? ;) Wystarczy zamienić te naszpikowane cukrem i słodzikami na takie
HealthyCreationsskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych
Domowy Smak Jedzeniamasa będzie puszysta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dłonią lekko spłaszczyć ciastka i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut (z termoobiegiem
zadanie-gotowanie