każdy) waniliowe lub śmietankowego bez cukru 1 duża puszka brzoskwiń ( moja ważyła 820g) ok 250 ml wody 4 łyżki cukru 5 żółtek 300 g masła Dodatkowo: 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym ¼ szklanki kawy (dowolnej: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów) opcjonalnie ¼ szklanki wódki lub rumu 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie odsączamy na sitku z syropu. Odmierzamy ilość
Cynamonowe szczęściekolor) 1 łyżka cytryny 400 ml mleka 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki tortowej 20 g masła 50 g czekolady 10-15 ciasteczek petite beurre (możesz zastąpić płatkami lub granolą) Przygotowanie: Banany rozgniatam i skrapiam łyżką cytryny. 200 ml mleka wlewam do pojemnika dodaję banany, żółtko, wanilię, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier(...)pół i do jednej połowy dodaję czekoladę. Czekam chwilę, aż się rozpuści i mieszam. Teraz mogę tworzyć deserki. Najpierw rozdzielam budyń bez czekolady, na to kruszę 2-3 ciasteczka, wykładam budyń z czekoladą, a górę dowolnie przyozdabiam. U mnie to orzechy, migdały i kawałeczki czekolady. Oczywiście kolejność w słoiczku możecie dobrowolnie modyfikować Budyń bananowy gotowy. Można go jeść na ciepło
Słodki sentymentdeser bez pieczenia . Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive. Śmietankowiec z mango i marakui 10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy 24 cm Składniki: 1 kg mango, u mnie mrożone 4 owoce marakui 1 łyżka soku
codojedzeniajednym z głównych źródeł energii organizmu . Ale większość powinna pochodzić z węglowodanów złożonych, nierafinowanych (warzywa, produkty pełnoziarniste, owoce), a nie z cukrów i węglowodanów rafinowanych. Ograniczenie białego pieczywa, ciastek, skrobi i cukru może zapobiec gwałtownym skokom cukru we krwi, wahaniom nastroju i energii oraz gromadzeniu się tłuszczu, zwłaszcza w okolicy talii. *artykuł zewnętrzny
Kuchcik gotujeMajonez curry domowy majonez z przyprawą curry. Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że
Cztery FajeryWegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki, pietruszki i ziaren słonecznika. To świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przepyszny zarówno na ciepło jak i
Oryginalny smakProsty przepis na najbardziej puszysty tradycyjny sernik bez spodu. Jest przepyszny, lekki o waniliowym smaku. W dodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie
Słodki BlogKruche babeczki wytrawne Przepis na tarteletki z sałatką z grzybami marynowanymi Kruche babeczki wytrawne to fajny pomysł na podanie każdej pasty i sałatki w elegancki sposób
Cztery FajeryŻeby zachować ciągłość tegorocznych porażek wielkanocnych, napiszę Wam o kolejnym nieudanym kulinarnym podejściu. Co dziś spaprałam? A, proszę państwa, polewę czekoladową do ciastek. Tak. Zwarzyła mi się. Nie wiem jak, nie pomogę. Plus jest taki, że zaczynam się już śmiać z moich kwietniowych wyczynów kulinarnych. A dziś dopiero 11 kwietnia. Święta za tydzień, mam jeszcze jakieś
KardamonovyPrzepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest
Słodki BlogJabłkowe róże Róże z jabłek i ciasta kruchego. Jabłkowe róże są idealnym deserem na rodzinne spotkania i imprezy z przyjaciółmi. Jeśli chcesz wzbudzić zachwyt najbliższych
Cztery Fajerycukru, warto dosłodzić taki owocowy budyń do smaku. Używam go do wielu deserów, świetnie sprawdza się na przykład do przekładania tortów dla dzieci. Warstwa herbatników jest opcjonalna, ale dodatek ciastek sprawia, że śmietana i budyń lepiej się łączą i nie rozdzielają podczas krojenia. Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś wieńczy pyszna, leciutka pianka śmietankowa obsypana wiórkami ciemnej czekolady. To wspaniały deser
Lekcje w kuchniMazurek z nadzieniem z uprażonych i zmielonych na pastę orzechów włoskich oraz serka mascarpone. Polałam go roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami. Jeśli zdecydujecie się go
Oryginalny smakWielkanoc i nie tylko. Jest pyszna, puszysta, wilgotna, o idealnym, maślano-kakaowym smaku. Przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe babka, babka marmurkowa, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto marmurkowe, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z czekoladą, potrawy wielkanocne, proste ciasto, szybkie ciasto, wielkanoc Czas przygotowania 20 min. Czas gotowania
Na-talerzu.pl