Pączki hiszpańskie to mój ostatni przepis na wypieki karnawałowe, oczywiście w tym roku. :) Czuję już, że zaspokoiłam siebie i całą rodzinkę na te wypieki na cały
O kuchni z uczuciemłasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Weganka gotujeSzybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej
Kuchnia domowa AniMuffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w
Trzeci talerzJakiś czas temu zrobiliśmy do słoików mus z dyni (wkrótce przepis), który wykorzystujemy do różnych wypieków – był przygotowany w słodkiej wersji. Stwierdziliśmy,
Kuchenne WariacjeKolejna wersja małych pączusiów w sam raz na Tłusty Czwartek ale nie tylko. Robi się je bardzo szybko podobnie jak pączusie na serku homogenizowanym ale
Monia miesza i gotujeChurros to tradycyjny hiszpański wypiek. Sprzedawane są w sklepach, budkach i na ulicach. Można je jeść samodzielnie, maczane w czekoladzie lub oprószone cukrem. Ja zrobiłam z
O kuchni z uczuciemNo i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Tak, tak, wiem, że nie możecie się go doczekać! Już pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących
Ostra na SłodkoDzisiaj coś imbirowego, idealne rozgrzanie na to co za oknem. Ciastko piernikowe z syropem klonowym? Czujecie ten wosk? Ja uwielbiam jedzeniowe zapachy od Yankee Candle - ten trochę za bardzo wyrazisty, ale w większych pomieszczeniach sprawdzi się idealnie. Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartyCudowne kruche ciasteczka serduszka W sam raz na walentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki
W Moim Magicznym DomuPrzeglądając ostatnio blogi natrafiłam na przepis na chrust lany . Postanowiłam go wybróbować bo nigdy czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam. Bardzo szybko się robi bo
Monia miesza i gotujepekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza) i ciastko owsiane. Restauracja zrezygnowała z dwóch opcji drugiego dania (kiedyś można było dostać mniejszą i większą), obecnie jest tylko jedna, większa lub raczej średnia. Poniżej pozostałe (stałe) propozycje w menu (obiadowe
Qlinarnie i QlinarnieRozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto
Pyszności Słodkościzimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Wodę gotujemy
Pyszności Słodkościkokosowym. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych. Na górze ciasta, niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka do zjedzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do rękawa cukierniczego lub tubki papierowej i wyciskamy zygzaki po wierzchu ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewy