Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu 150 g mlecznej czekolady ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki białego cukru
Kocham CzekoladęBardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki
Kocham Czekoladępomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g
Smaczne ZdroweSkładniki mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szkl mąka pszenna typ 650, 1 szkl masło orzechowe, 300g cukier, 1 szkl jajka, 2 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Gotowanie moimi oczamiWłoskie biscotti czyli słodkie sucharki z migdałami nie trzeba nikomu prezentować. Uwielbiam maczać je w kawie. Słodkie, chrupiące, po prostu pyszne biscotti . Sucharki można przechowywać długo
codojedzenia3 składniki, trochę zabawy i GOTOWE!! :D Malutkie, pyszniutkie, chrupiące koperty z delikatnym cynamonowym wnętrzem :) Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka śmietany
Malinowo w kuchnicukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było żadnych grudek. Jak dodacie do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę wody, a drugą zastąpicie białkiem - lukier będzie bardziej
Zasmakuj KuchniWaniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności: jajko
WYSPA SZCZĘSLIWAPotrzebujemy: -250g białego sera -250g masła -250 g mąki -4 duże jabłka -odrobina cukru pudru do posypania ciasteczek Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Mąkę wyrabiamy z rozdrobnionym widelcem serem i masłem. Cisto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (szklanką). Układamy na nich jabłka a brzegi sklejamy. Pieczemy około 30 min w temp. 180 stopni
WYSPA SZCZĘSLIWApopularny ostatnio amarantus niestety nie został pokochany przez moje dzieci. Aby go przemycić musiałam posłużyć się podstępem. I tak powstały ciasteczka. Bardzo zdrowe, pyszne, lekkie i mięciutkie. W dwóch wersjach: z wiórkami kokosowymi i płatkami żurawiny. Pycha:) Potrzebujemy: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/2 szkl. płatków owsianych 2 jajka 1/3 szkl. brązowego cukru 4 łyżki roztopionego masła
WYSPA SZCZĘSLIWASkórka kandyzowana to świetny , aromatyczny dodatek do świątecznych wypieków. Idealna do keksa, makowca, sernika .....i wielu innych fantazji kulinarnych. Pięknie się prezentuje jako dodatek i dekoracja zwykłych kruchych ciasteczek. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć. Obieramy je dokładnie, pozbywając się białej części. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kilka minut , wylewamy wodę i czynność tę powtarzamy
WYSPA SZCZĘSLIWAtemp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :) Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony http://www.barbarabakes.com
WYSPA SZCZĘSLIWApłatki śniadaniowe. Cynamonowe <3 Są zdecydowanie mniej słodkie od popularnego cynamonowego ulepka (bo tylko tak można nazwać te reklamowane) i zawierają otręby jaglane. To takie malutkie zbożowo cynamonowe ciasteczka z odrobiną brązowego cukru. Polecam :) Potrzebujemy: 100 g masła 150 g mąki 2 czubate łyżki otrąb owsianych 70 g lub mniej brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/4 śmietany
WYSPA SZCZĘSLIWAgrubość około 2,3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 180-200 stopni. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAniezwykle kruche ciasteczka. Lekko słodkie przełamane cierpkością suszonej żurawiny. W wersji dla mniej odchudzających się można je udekorować roztopioną biała czekoladą. Ta krucha klasyka najlepsza do ciepłego mleka. Ciasto to idealnie nada się do spodu słodkiej tarty. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g masła 3 5 0 g mąki 100 g cukru pudru (lub więcej) 1 jajko+ 1 żółtko szklanka posiekanej suszonej
WYSPA SZCZĘSLIWA