ciasteczka - 39423 przepisów (strona:1703/2629)

bajaderki 229

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny.  Do tego sporo bakalii

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pączki faworkowe - faworki dobrze nadziane 169

farsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru

królestwo garów
Szyszki z ryżem preparowanym 337

Szyszki z ryżem preparowanym to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama robiła nam takie szyszki albo jeszcze takie ciasteczka z płatkami owsianymi. Nie zapomniany smak. To były czasy , kiedy słodycze były na kartki. Dzisiaj w sklepach mamy ogromny wybór słodyczy, a i tak wracam do smaków z rodzinnego domu. Też wspominacie czasami jakieś smakołyki z dzieciństwa, które przygotowywała

O kuchni z uczuciem
Polewa czekoladowa - najprostsza 177

parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery. * Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka. Polewa na  serniku gotowanym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik korzenno-miodowy z daktylami i czekoladą. 230

łyżki cukru 4 jajka 1 op. budyniu śmietankowego (proszek -40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml śmietany 22% lub 30% Dodatkowo: 200g daktyli 70 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na drobny proszek , dodać przyprawę piernikową. Wlać masło i wymieszać. Uzyskamy wilgotną sypką masą , którą wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy spód i schładzamy ok pół

Malinowa Kawiarenka
Rozgrzewająca kawa z cynamonem 221

Zapach cynamonu, świeżo zmielona kawa, do tego chrupiące ciasteczko korzenne to idealne połączenie na rozpoczęcie wspaniałego weekendu! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Rozgrzewająca kawa z cynamonem 221

Zapach cynamonu, świeżo zmielona kawa, do tego chrupiące ciasteczko korzenne to idealne połączenie na rozpoczęcie wspaniałego weekendu! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Słodkie faworkowe ravioli - faworki dobrze nadziane 138

farsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru

królestwo garów
Ciasteczka śniadaniowe przyśpieszające metabolizm 227

dający złudzenie słodkości. Dodatkowo jeśli użyjecie własnej konfitury będziecie mieć pełną kontrolę nad cukrem :). Jeśli jednak lubicie "na słodko" dodajcie do masy odpowiednią ilości cukru, ksylitolu lub miodu.  Ciasteczka z powodzeniem mogą zastąpić poranną owsiankę, sprawdzą się też jako drugie śniadanie do pracy, deser lub przekąska.  Porcje: 12 Czas przygotowania: 30 minut / 20 minut z thermomixem Składniki

SzczyptaSmaQ
Śmietankowo- czekoladowe paluchy 203

Jeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone

Kuchnia w czekoladzie
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 202

zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek. Składniki:  400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu

kolorowotorcikowo
Różyczki z foremki na druciku 172

Przeszukaliśmy naszą komórkę z rzeczami różnymi i znaleźliśmy coś bezcennego - foremkę na druciku, która ma więcej lat niż my i należała do babci Zosi. Smak tych ciasteczek to kolejne wspomnienie z dzieciństwa.     Składniki: -250 ml mleka -czubata szklanka mąki pszennej -2 jajka -płaska łyżeczka cukru -olej do smażenia -jeśli ktoś lubi - cukier puder do posypania i oczywiście foremka

Maminek kulinarny
Fondant czekoladowy 182

Witam Wszystkich! Na wstępie, wszystkiego dobrego, pysznego i aromatycznego w Nowym Roku! Cały 2015 był jedną wielką niespodzianką pełną spełniania marzeń, życzę Wam i nieskromnie sobie

Kuba Gotuje
Rafaello bez pieczenia 266

smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki cukru 200 g. wiórków

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piernikowe mini bajaderki 183

„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności. Niech to będzie czas realizacji marzeń, podejmowania nowych wyzwań, tworzenia smaków i dzielenia się radością. My jeszcze

Wiem co jem