Bezy Znane chyba wszystkim, a jednocześnie idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostają nam po przygotowywaniu np. kruchych ciast. Dwa składniki wystarczą, by przygotować te pyszne słodkie ciasteczka. Składniki: 3 białka (każde o wadze 40 g) 180 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Należy uważać by nie przebić białek, gdyż może
My sweet a lifeCynamonowe ludziki Cynamonowe ludziki, to nic innego, jak cynamonowe kruche ciasteczka. Są idealne na co dzień i na Święta. Dzięki nim unosi się cudowny zapach cynamonu w całym domu. Mogą stanowić idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego
My sweet a lifeorzechowe i kokosowe Widząc dawniej te ciasteczka myślałam, ze są bardzo trudne w wykonaniu, jednak robiąc je sama przekonałam się, ze są stosunkowo proste, nieco czasochłonne, ale można poczuć się przy ich robieniu jak dziecko, które robi babki w piasku. Główny problem w ich wykonaniu to konieczność posiadania charakterystycznej foremki, która można nabyć w sklepie cukierniczym, bądź wyszukać
My sweet a lifezwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji. Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka
My sweet a lifePrzepyszny serniczek kokosowy na bazie twarogu oraz mleka kokosowego na kruchym, piernikowym spodzie polany czekoladą mleczną i udekorowany ciasteczkami Rafaello oraz granatem. Brzmi to jak przepis idealny i taki zresztą jest. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosa to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo sernik wzbogaciłam o kruchy, piernikowy spód, który zyskał jeszcze bardziej karmelowy smak za sprawą
Mango PapajaMój autorski pomysł na szybki i prosty deser...rurki z ciasta francuskiego z kaki w gorzkiej czekoladzie. To zdrowsza wersja rurek z kremem bo zamiast kalorycznego
Kuchnia MagdaLenyshopping mnie nie irytuje i sprawia przyjemność), pakowanie, i wyobrażanie sobie, że wywołamy na czyjejś twarzy uśmiech. Co roku przygotowuję dla bliskich i znajomych jadalne prezenty. Czasem są to ciasteczka, pierniczki, czasem domowa musztarda lub konfitury. Myślę, że najważniejsze to sam bezinteresowany gest i chęć sprawienia komuś miłej niespodzianki. W tym roku na Mikołajki przygotowałam rozgrzewającą nalewkę. Pełną cytrusów, korzennych
Mienta blogjakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe , a całość łagodzę błyskawiczną, domową śmietaną w spray’u. Gotowych śmietan w spray’u Wam nie polecam
Moja DelicjaMuffinki czy babeczki są wspaniałym dopełnieniem słodkiego popołudnia. Lubię takie proste przepisy na nieco większe ciasteczka, chwila mieszania, ciasto uniwersalne. Do gotowego ciasta możemy dodać kakao – jak w tym przepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie
Zasmakuj Kuchnipapierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania i przenoszenie pierniczka bezpośrednio z foremki na blaszkę gdzie lekko wypycham go palcem. Dzięki temu nie muszę przenosić ciasteczek w ręku, co grozi ich uszkodzeniem W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 140°C (termoobieg). Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać widelcem. Następnie gotowe pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku
Ola la LCHFcałkowitego zastąpienia cukru miodem. W końcu jak zdrowo to zdrowo, tylko pytanie jak to wpłynie na samo ciasto? Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść ciasta słodzonego wyłącznie miodem- najróżniejsze ciasteczka czy też chlebek bananowy- owszem, ale sernik to trochę "wyższa ranga". Niemniej jednak- jak pomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie moje obawy okazały się zbędne Już sam zapach ciasta nie pozostawia
peanutbuttermonsterGruzińskie Czebureki ostatnio skradły moje serce. To delikatne ciastko twarogowe z soczystym farszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion. Porcja na ok 26 pierogów Składniki: ciasto 1 kg twarogu tłustego 950 g mąki 1 jajko 1 żłótko 1,5 łyżeczki sody
Niezły Młynekczas. Wszędzie czuć atmosferę zbliżających się Świąt. Wszyscy cieszą się na nadchodzące Mikołajki. Jest to czas, kiedy dzieci najchętniej pomagają nam w kuchni. Czy to przy pieczeniu pierniczków, czy ciasteczek dla Mikołaja. A może by tak przygotować wytrawne przekąski mikołajkowe? Na przykład świetnie nadające się zarówno na śniadanie, kolację jak i „małe co nieco” na przyjęcie – tartaletki
Mienta blogPrzepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie. Przepis z książki C. Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki (na 12
babka w formieWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji 🙂 WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ Składniki: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki […] Artykuł WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ
Gotowanie-uk