czekolady i posypujemy płatkami kokosowymi (ja schłodzony wałek , pokroiłam na plastry i żeby uzyskać ładny okrągły kształt, każdego z nich, pojedynczy plaster wkładamy do okrągłej foremki takiej do robienia ciasteczek i ugniatając palcami dopasowujemy go kształtu foremki. I gotowe piękne I równe okręgi :) ). Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/03/batony-kokosowe/
Słodkie zapomnieniewszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni i słonecznika oraz szczyptę cynamonu, całość dokładnie mieszamy i formujemy formujemy kulki które, delikatnie spłaszczamy ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C gotowe studzimy na kratce. Źródło: FB Fit Mamuśki
Słodkie zapomnieniepołączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę , zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15 minut gotowe można przełożyć powidłami lub innym kremem ale bez dodatku również są pyszne :) Źródło: http://blog.vegabutik.pl/pelnoziarniste-ciasteczka-z-amarantusem-i-czekolada/
Słodkie zapomnieniemiski wkładamy wszystkie pozostałe składniki czyli jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, jogurt i miód z ksylitolem, wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy na tyle elastycznie ciastko które da się wałkować ciasto rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga żeby
Słodkie zapomnienieproszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując ciasteczka. Przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 8 minut. Gotowe ciasteczka wyjąc z piekarnika i wystudzić
Kuchenne aromatyKeksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014. Książka to jeden ze świątecznych prezentów, u mnie monotonnie (ale zawsze ciekawie) w tematyce kulinarnej
Zasmakuj KuchniWszędzie pierniczkowy szał! Ja też już ich upiekłam tym roku sporą ilość, ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na boskie kruche ciasteczka! Od wielu
Kulinarne przygody GatityNyskie około 70 g masła cukier cynamonowy do obtoczenia polewa i dekoracja mleczna Helio Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy łyżką. Z masy w dłoniach formujemy kulki. Każdą delikatnie obtaczamy w cynamonowym cukrze. Tak przygotowane korzenne kuleczki wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkinaszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznaj
La grande e la piccola cuocałatwo się je przygotowuje. Owszem, trzeba je dwa razy piec (to istota tych włoskich specjałów), ale dzięki temu ciasteczka są trwałe i rewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni
Chilli Czosnek i Oliwalikieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło umieścić w malakserze, rozdrobnić na mąkę. Masę przełożyć do tortownicy i mocno ugnieść za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Codziennik Kuchennyświęta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy (proszek) 1 cukier wanilinowy
Świat Ciastaśmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżeczka cynamonu 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka z magnezem) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych śliwek kalifornijskich Ciasteczka rozdrabniamy
Poezja smakumuffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy
Cukiernia Pychotki