temat wuzetki są dwie teorie: pierwsza z nich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK". Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :) Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki(...)Piec w temp. 180 stopni przez 20 minu, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić, po czym pokroić na długie paski i piec przez 15 minut układając ciasteczka na blasze na boku i obracając w połowie pieczenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce - mogą tak przeleżeć nawet miesiąc :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową! Na długich ladach wyłożone mnóstwo babeczek, trufli, ciastek i bez. Z babeczek wyborne były babeczki kawowe, ale większość z tych, które miałam okazję próbować były przepyszne! Tak samo jak croissanty, co sprawia, że na śniadanie będę musiała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół(...)Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu
Tradycyjna kuchnia Kasichrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej(...)kakao. Na dno pucharków włożyć garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek. Przykryć kremem czekoladowym. Udekorować orzechem włoskim i listkiem mięty. The post Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjalepić samosów. A przynajmniej nie z bardzo delikatnego ciasta filo pokrojonego w kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną technikę, i zaczęłam lepić trójkąty - a właściwie trójkątopodobne ciasteczka. Usmażyłam je na patelni, choć już przed tym wiedziałam, że wyglądać za dobrze nie będą. Jednak gdy ich spróbowałam... Od razu przestałam się na wyglądzie skupiać. Smakują bowiem rewelacyjnie - jednak(...)koniecznie na ciepło! Inaczej ciasto robi się miękkie i całość jest bardzo przeciętna. Jeśli więc chcecie przygotować ich więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni. Chrupiące rożki bananowo-czekoladowe z ciasta filo Składniki: (na 8 sztuk) 2 duże płaty ciasta filo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasz ochotę na coś słodkiego? Zapraszam na ciasteczka z czekoladą "Pieguski" . Najlepsze są ciepłe, ale nawet na drugi dzień smakują. Szkoda tylko, że zostaje ich niewiele. Składniki: 225 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 drażetek czekoladowych Masło miksujemy z cukrem(...)cukier waniliowy i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z solą, sodą i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy drażetki czekoladowe (można je zastąpić pokrojoną czekoladą). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówpasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate łyżki Nutelli 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka od szczęśliwej kurki(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy. 2. Wszystkie składniki na masę (poza czekoladą) umieszczamy
My Culinary ArtMotylki z czekolady to dekoracja, którą wykonacie dosłownie w kilka chwil, a efekt wygląda jak gdybyście spędzili nad nimi całe popołudnie. Czekoladowe ażurki można kupić w
CiastkozercyPrzy okazji przepisu na ślimaczki z Nutellą zdradzę Wam co zrobić, żeby drożdżowe ciasto zawsze wychodziło fantastycznie: trzeba się nim nie przejmować :) Czyli dać mu mnóstwo
Ciastkozercyostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym nadzieniem... Przypomniałam sobie jego cudowny smak i po prostu musiałam upiec ciastka z nim właśnie!!! Tym razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką. Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!! Rogaliki marchewkowe z nadzieniem
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstało przez te wszystkie lata, pewnie nikt nie jest w wstanie zliczyć. Ważne, że możemy się oddawać dzięki nim lekkim, kulinarnym rozpustom :) Oto jedna z nich:) Przepis na ciasteczka czekoladowe znalazłam na blogu Grochem o Garnek. Natomiast nie mogłam się powstrzymać, by czekoladowe groszki, które były w tym przepisie, zamienić na kolorowe M&M's. Składniki na 12 sztuk(...)Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie dodajemy mąkę i resztę składników. Okrągłe kleksy ciasta wylewamy za pomocą łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku układamy M&M's. W piekarniku pieczemy tylko 12 minut. Dodatkowo po upieczeniu możemy udekorować rozpuszczona czekoladą :) Miłośnicy M&M's zgłoście się
Mój Smak na Życie