proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz
Luźna KuchniaDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smakTak jak już Wam kiedyś pisałam, zawsze, kiedy jestem w nowym miejscu staram się odwiedzić sklepy z akcesoriami cukierniczymi lub przynajmniej zajrzeć na działy cukiernicze w
Ciastkozercymuffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate
Piekę, bo lubięKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale
CiastkozercyTorcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się
CiastkozercyWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka
CiastkozercyW prawdzie do Walentynek zostało jeszcze trochę czasu, ale jeśli powoli zaczęliście szukać już pomysłów na słodkości na tę okazję, mam dla Was pierwszą propozycję :) Przy
CiastkozercyKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche
CiastkozercyZ okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku mam dla Was wyjątkowy wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią - moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od
Ciastkozercyosolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki i z obu krótszych boków dekoracyjnie pociąć radełkiem do ciastek w wąskie paski, zostawiając na środku miejsce do nałożenia nadzienia. Dobrze jest robić to od razu na macie do pieczenia czy tam papierze czy w formie, bo odpada potem
Kuchnia Beatyświderek, łączymy końce a następnie zapleciony pasek kroimy na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odkładamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty
Dzieje kuchennej Wiewióryrazem nie będzie przepisu, tylko ogromne podziękowanie dla Kosiarkowej , dzięki której zostałam wyróżniona nagrodą Liebster Blog Awards . Również wielkie podziękowania dla Ale Ciastko , która także, po Kosiarkowej, zgłosiła mojego bloga to " Liebstera ". Oba wyróżnienia otrzymałam zaledwie w ciągu dwóch dni więc taka nagroda jeszcze bardziej motywuje i do gotowania i do prowadzenia kulinarnego bloga:) Postanowiłam wziąć udział(...)ukochanej osoby? Taki, do którego trzeba serce włożyć choćby cały dzień miało to zająć 11. Kawa czy herbata? Kawa ... oraz moje odpowiedzi na pytania zadane przez Ale Ciastko:) 1. Bez czego nie możesz żyć? Miłości... również tej do gotowania 2. Jakie jest Twoje życiowe motto? Najdelikatniejsze przytulenie jest po tysiąckroć lepsze niż najmocniejszy antybiotyk 3. Skąd wzięła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów(...)równo rozsmarować. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20-25 minut Wyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać z kieliszkiem rumu lub spirytusu, uzupełnić wodą tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany Ostudzone ciasto posmarować lukrem Po zastygnięciu wykrawać szklaneczką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com