serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku sernicz ek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód -opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko) -chlust gorącego mleka warstwa serowa -250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru -łyżeczka żelatyny warstwa bananowa -duży, przejrzały banan -1-2 łyżki jogurtu(...)naturalnego -łyżeczka żelatyny polewa -4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi -odrobina mleka +płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasteczkowy spód - ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków. Warstwa serowa - serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia. Warstwa bananowa - banana rozgnieść
Kuchnia Elliemieszając dosypywać mąkę. Na koniec pokroić czekolady w drobną kostkę, ok 5mm - nie więcej i wymieszać z masą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formować na papierze do pieczenia ciasteczka o średnicy 5-6cm i 7mm wysokości w odstępach kilku centymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy
W kuchni wieczorempodróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;) Ciasteczka - składniki 250g mąki pszennej tortowej 200g zimnego masła
W kuchni wieczorempierwsze urodziny kanału Ditecz zdecydowałam na tort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują
DiteczSpotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych ciastek czy czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm.Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które powtarzam tutaj niczym mantrę
peanutbuttermonsterrocznice, wspólnie, cały dzień razem w domu, w kuchni <3 Najpierw przygotowałam obiad, tu popisywałam się sama, bo to był mój prezent dla niego. Później, wspólnie (!), zrobiliśmy ciastka, o których więcej opowiem Wam jutro. A wieczorem eM. przygotował dla mnie nasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej
Słodkie Przyjemnościprzygotowania do świąt? U mnie jeżeli chodzi o potrawy świąteczne, jeszcze pustka, żadnego piernika staropolskiego, ani ciastek pochowanych w puszkach. Za dużo miałam ostatnio na głowie. Ale to nie oznacza, że w ogóle nie bywałam w kuchni, bo to byłaby nie prawda. Na przykład moja dzisiejsza propozycja idealnie nadaję się na postny czas. Kiedy powinniśmy troszkę pomyśleć o przygotowani
Słodkie Przyjemnościukładamy na talerzu. Kotlety kroimy na cienkie paski którymi posypujemy sałatę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek.Chleb kroimy na kromki, a następnie za pomocą foremki do ciastek w kształcie serca wycinamy małe kromeczki, które następnie wrzucamy do tostera.Gotowe kromki układamy na sałacie. Sałatę możemy polać ulubionym dresingiem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościKolejny dzień pełen ćwiczeń. Niestety lodówka pusta, więc przed zajęciami, zamiast zrobić smakowitą sałatkę, będę musiała kupić coś na mieście. Nie chciałabym kupować żadnych ciastek, więc mam nadzieję, że trafię na coś pożywnego i mało kalorycznego. A co do dzisiejszej słodkiej - a jakby inaczej - propozycji, przygotowałam dla Was owocowy deser z jabłkiem bez cukru! Fajny jako przekąska, słodki choć
Słodkie Przyjemności"Z okazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale
Słodkie Przyjemności"Jedne z prostszych, smaczniejszych i najbardziej trwałych sucharków jakie jadłam. Delikatne, kruche, lekko słodkie. Niewiele z nimi pracy, a cieszą każdego smakosza na dłuższej wyprawie. Idealnie
Słodkie Przyjemnościjakimiś drobiazgami? A może przygotowujecie jakieś słodkie pyszności dla najbliższych? U mnie jest jedno i drugie :) Piekę i kupuję drobiazgi :) To takie przyjemne wręczyć komuś paczuszkę z własnoręcznie przygotowanymi ciasteczkami, prawda? No właśnie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :) Ważna w tym wypadku oczywiście(...)formy inaczej masa się wyleje gdyż ciasto sporo rośnie. Przygotowane ludziki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180`C. Studzimy w formie. Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z formy - ja pomagałam sobie wykałaczką. Przygotowujemy nadzienie czekoladowe - do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietanki 30% i łamiemy około 100 gram gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy ją za pomocą kąpieli
Słodkie Przyjemnościpowinno się wręcz wylewać. Mam taki sposób, że nie otwieram piekarnika przez pierwsze 12 minut potem jednak sprawdzam wykałaczką nakłuwając tylko z góry ( maks cm) - jak wykałaczka jest sucha ciastko jest gotowe, w innym przypadku zostawiam jeszcze na dwie minuty w piekarniku.Nie używam miksera. Lepiej wszystko zrobić ręcznie, gotowa masa jest w momencie gdy możemy nią rysować wzorki, przelewając(...)łyżeczki.Ciastko podajemy z lodami. Najlepiej domowymi. Z braku czasu mam dziś gotowe.Czekoladowa pycha
BaRepaspodwajają i bardzo to sobie chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki(...)piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia. Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo , aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić
Grahamka, weka i kajzerkapieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni C, ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka poukładać na kratce do studzenia
Mix smaku