ciasteczek, którymi obdarowałyśmy na święta znajomych i rodzinę. W tym roku postanowiłyśmy to powtórzyć Wśród nich znajdą się propozycje znane i lubiane przez wszystkich takie jak np. domowa czekolada , moczone ciasteczka drożdżowe , czy kocie oczka , ale będzie też kilka nowych propozycji między innymi na ciasteczka brownie z migdałami. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy zniknęły w mgnieniu oka Będą(...)idealnym prezentem dla czekoladowych łasuchów. Ciasteczka brownie z migdałami Składniki: 180 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 60 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 jajka 130 g cukru 1 czubata łyżka ciemnego kakao 50 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 100 g płatków migdałowych około 100 g małych groszków czekolady gorzkiej (lub posiekana na małe kawałki czekolada
PatiGotujeChocolate chip cookies to popularne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Są absolutnie przepyszne i można stracić dla nich głowę . Przyznam, że to moje ulubione ciasteczka. Po upieczeniu są miękkie, a później robią się twardsze, ale nadal miękkie w środku. Jeśli dodacie do nich pokrojone krówki, to karmel będzie się ciągnąć po ich ułamaniu. Wierzcie mi, warto się na nie skusić(...)znam osoby, która nie sięgnęła po kolejne . Do ciastek możecie dodawać różne dodatki – pokrojone batony, słone precelki, draże itp. Wszystko zależy do Waszej inwencji twórczej . Drukuj Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady - chocolate chip cookies Przygotowanie: 1 h. 10 min. Wielkość: 24 sztuki Kalorie (porcja/sztuka): 110 kcal Składniki 180 g mąki pszennej (1 1/4 szklanki - użyłam typ 405) 15 g mąki
Przepisy na widelcuzdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g masła żółtko 75g cukru pudru (najlepiej z erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła(...)pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 12- 13 minut, aż się zarumienią. Ciasteczka wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasteczka ostygną możemy przystąpić do dekorowania. Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru
Moja Michachoć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już . Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka . Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio pasuje mi... Do wszystkiego. Poza(...)smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem. Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 125 g białej czekolady 100 g masła 70 g jasnego brązowego cukru 1 jajko 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku dopieczenia skórka otarta z 2 pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka chodziły za mną od kilku dni, więc w końcu musiałam je upiec :) Są kruche, nie za słodkie - doskonałe! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki (na jedną blaszkę): 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 85 g cukru trzcinowego 50 g orzechów(...)białej czekolady szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN CZAS PIECZENIA: 12 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno
My Culinary ArtCzasem przychodzi ochota na "coś słodkiego". Bliżej nieokreślone "coś". Po co wtedy sięgacie? Pewnie macie jakichś swoich faworytów, ale musicie wypróbować te ciasteczka! Smakują jak...czekolada w formie ciastek! :) Są przepyszne, bardzo, baaardzo czekoladowe. Wyglądają uroczo, uwielbiam tę popękaną skórkę :) Jedno takie ciacho spokojnie zaspokaja ochotę na te "coś" :) Polecam x100! CIASTECZKA CZEKOLADOWE źródło przepisu: Kuchnia Bazylii // ok. 10 ciastek
chili & sugarskładniki: 24 szt ciasteczek o kształcie koła lub ludka 24 szt czerwonych lentilek ok. 3 kostki czekolady wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy. Ciasteczka dekorujemy ciasteczka przy pomocy np. wykałaczki nabieramy troszkę czekolady nakładamy w miejsce noska i mocujemy lentilki. „Malujemy” oczka oraz poroża Gotowe odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Ciasteczkowe ludki odwracamy do góry nogami i dekorujemy na reniferki
Domowy Smak Jedzeniapołączenia. Zrobiłam bardzo czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rodzynek, odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:) Składniki: 6 czubatych łyżek mąki pszennej, 2 jajka, 100g cukru, 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 40g rodzynek (użyłam Kresto), 4 łyżki rumu, 3 łyżki masła
Z miłości do słodkościNajzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła. Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową. 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder(...)wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia
Smakołyki AsiDziecka Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 50 g gorzkiej czekolady Będziecie również potrzebować blendera oraz papieru do pieczenia Wykonanie krok po kroku: 1. Rozgrzewamy(...)blendujemy na gładką masę. 5. Tak przygotowaną masę nakładamy przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując pożądany kształt ciasteczek. 6. Na koniec posypujemy je czekoladą. 7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasteczka do ostygnięcia. I to już wszystko. Nasze ciasteczka
Okiem Blondynki by McBlondiDziecka Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 50 g gorzkiej czekolady Będziecie również potrzebować blendera oraz papieru do pieczenia Wykonanie krok po kroku: 1. Rozgrzewamy(...)blendujemy na gładką masę. 5. Tak przygotowaną masę nakładamy przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując pożądany kształt ciasteczek. 6. Na koniec posypujemy je czekoladą. 7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasteczka do ostygnięcia. I to już wszystko. Nasze ciasteczka
Okiem Blondynki by McBlonditalerzyków to muffiny czekoladowe z niespodziank ą w środku, kostk ą białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła i cukru pudru zyskały większą słodycz. Druga(...)ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec ok. 15 min w temperaturze 200 stopni. Ostudzone ciasteczka można dekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
La grande e la piccola cuocaMagda Małe, słodkie, idealne na kilka kęsów ciasteczka to jest coś co bardzo lubię przegryźć do popołudniowej kawy. A takie z przepysznym nadzieniem tym bardziej do mnie przemawiają. W sezonie letnim polecam upiec ciasteczka z soczystymi czereśniami, a do nich dodać odrobinę czekolady, która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza(...)czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej łyżeczka cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka wody Na polewę: łyżka kremowego serka
Smaczna Stronanimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt wiele więc zdecydowałam, że przygotuję sernik jeżynowy na zimno. Spód do niego zrobiłam z ciasteczek połączonych z czekoladą. Masa jeżynowa wyszła lekko kwaskowa i bardzo kremowa. Niestety nie wystarczyło mi jeżyn żeby wyłożyć na wierzch i zalać je galaretką. Dla mnie połączenie było idealne ….słodki(...)typu Philadelphia)450 g jeżyn + 4 łyżki cukru3 łyżeczki żelatyny300 ml śmietany 30-36%2 łyżki cukru pudru1 galaretka o smaku owoców leśnych1. Ciasteczka rozdrobnić wałkiem lub robotem na drobno (zobacz np. https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/) Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej czyli włożyć do szklanej miski umieszczonej na rondelku z gorącą wodą tak, żeby miska nie dotykała wody
UgotujmyTo.pl