dnia, zamiast niezdrowych batonów, czy pustych kanapek. Serdecznie polecam je dzieciom i osobom uczulonym na gluten. Nie każdy jednak lubi amarantus i jego lekki orzechowy posmak. W tych ciasteczkach jest on lekko wyczuwalny, a z dodatkiem żurawiny i orzechów doskonale się z nimi komponuje. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, suszone morele lub śliwki, a zamiast orzechów włoskich, można dodać(...)mąki z amarantusa (może być zwykła pszenna) 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 2 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów włoskich duża szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Mikserem ubijamy jajka z serkiem, masłem
Calzonella.comhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z portalu: gotowane.v9. pl (Betty). Ciastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe
Di gotujeJednak nie porzuciłam dyni i dobrze, bo pod postacią dodatku do muffinek zdecydowanie mi odpowiada i smakuje ;) Może dlatego, że nie czuć w nich
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami to nasz faworyt na lutowe mroźne wieczory. Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki zwykłej i mniejsza ilość otrąb. Składniki na ok. 20 ciastek: * 80 g masła * 6 łyżek fruktozy * jajko * 130 g mąki pszennej typ 1850 graham * 50 g otrąb owsianych * 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: * 50 g gorzkiej czekolady * kilka łyżek mleka Masło utarłam w makutrze z fruktozą, dodałam jajko, a potem mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Wyrobiłam(...)przez 15 min. czyli do lekkiego zbrązowienia. Kulki się rozpłaszczyły i bardzo mocno do siebie zbliżyły, niektóre kompletnie bez poszanowania granic sąsiada;) Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka były miękkie, chwilę je więc zostawiłam w spokoju, aby wystygły i stwardniały. Przygotowałam polewę (w oryginale były zamaczane w czekoladzie od spodu i brzegiem) roztapiając na parze czekoladę z mlekiem i polewałam ciasteczka
Zdrowa Kuchnia Sowydomu remont, a co za tym idzie została mi tylko do użytku lodówka, mikrofalówka i multicooker. Jak na złość miałam ochotę na ciasteczka, domowe, zdrowe. W zeszłą sobotę zabrałam manatki poszłam do mamy, żeby użyczyła mi piekarnika. Jako, że jestem na etapie poszukiwań nowego sprzętu mogłam przetestować sprzęt mojej mamy :) SKŁADNIKI: szklanka miodu (miałam do dyspozycji wielokwiatowy)- tak wiem(...)upieczeniu nie czuć go prawie wcale :) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych 2 łyżki siemienia lnianego 1 czubata łyżka otrąb gryczanych 2 łyżki płatków owsianych 2 garści mieszanki studenckiej 2 garści duszonej żurawiny 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE: Miód wymieszałam z jajkami. Wymieszałam z ww składnikami. Wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekłam 20 minut 180 stopni :) Podzieliłam
ClauditteMissCookingWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, około 1
JejKuchniaDziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie, wilgotne, a co najważniejsze zdrowe piernikowe babeczki jeżynowe z posypką z czekoladowych gryczanek. Wykonanie tych słodkości zajmuje
Słodkie okruszkiSezon śliwek rozpoczęty, czas powideł, knedli, śliwkowych ciast, tak lubię to! ;) Ostatnio intensywnie myślę o przeprowadzeniu konkursu, w którym nagrodą będzie wypiek mojej produkcji, co myślicie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami suszonej żurawiny i pełnymi zdrowia orzechami włoskimi. Małe słodkości, w sam raz do popołudniowej kawy lub jako przekąska
Chocolate Muffin BlogMąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego(...)trafiają na stałe do mojego menu z serii BE FIT! Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 3 szt ) NALEŚNIKI: * mąka kokosowa – 4 łyżki * duże jajko – 1 szt * napoj owsiany Alpro ( ew. mleko ) – 250 ml * kakao – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * starta dynia – 1 szkl
Ostra na Słodkojajko 60 g mąki pszennej 25 g mąki pełnoziarnistej (myślę, że można spokojnie dać mniej mąki, nawet o te 25 g) 55 g cukru brązowego 150 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g słonecznika łuskanego 25 g pokrojonych daktyli suszonych 25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek(...)cukrem i jajkiem. 2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy. 3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki. 4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy tak, żeby przypominały ciasteczka i pieczemy. Pieczenie: (na papierze do pieczenia) Temperatura: 180 stopni Grzałka: góra - dół Czas: 15 min Kalorie: Kcal na 100 g: ok. 395 kcal / 100 g Kcal dla porcji
Malowane smakiemMój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam
Ciastkozercykosztuje około 10 zł). Miękkość zachowają do 4 dni przechowywane w puszcze. Składniki na 20-30 sztuk 300 g mąki (u mnie pół na pół była pszenna i owsiana) 200 g melasy 1 średni banan 150 ml delikatnego w smaku płynnego oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) czubata łyżeczka mielonego kardamonu czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody(...)cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając. Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut. Smacznego Artykuł Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfMój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam
Ciastkozercy