ciasteczka na święta - 2262 przepisów (strona:40/151)

Kleryżki 316

Mając niewiele  czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)Znikają

Lawendowe Niebo
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem 162

Waniliowe ciasteczka z Rudolfem 2016-04-06 12:12:56 Ilość porcji: 50 Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze

Wędrówki po kuchni
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 226

    Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania

Maślane ciasteczko
Pomarańczowe babeczki z bakaliami 219

Święta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z

Ciastkozercy
ekspresowa chatka z piernika 155

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie(...)wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, choinek z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 min. w temp. 175 st.C. Po upieczeniu, wykładamy na kratkę

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 194

Zainspirowana przepisem na te ciasteczka  postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia

Mango Papaja
Mini serniczki miętowe 260

Sernik musi być obowiązkowo na Święta. Tym razem w wersji mini. Lubię przygotowywać ciasta w takiej wersji, gdyż nie wymagają krojenia, każdy gość dostaje swoją porcję i jest zadowolony Te serniczki miętowe w wersji mini upiekę na Wielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam(...)połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki* mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 286

Polvorones to ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć(...)domu i Wam także polecam ten przepis jako alternatywę dla zwykłych kruchych świątecznych ciasteczek. Składniki (na 25-30 ciasteczek): 350 g mąki pszennej (trochę więcej niż 2 szklanki) 250 g margaryny (1 kostka) 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu 100 g cukru pudru (pół szklanki) + trochę do posypania Przygotowanie: Mąkę łączymy z migdałami, wysypujemy na blachę i wkładamy

Zakręcony Widelec
Pierniczki orkiszowe 168

dobre produkty i dokładając odrobinę serca mamy pewność, że ciasteczka będą bezkonkurencyjnie pyszne, pełne autentycznego smaku i aromatu. Kiedy wszystko już mamy, pierniczki przygotowuje się z czystą przyjemnością, raz dwa, najlepiej całą rodziną. A gdy lądują w piekarniku, zaczyna się magia, nagle dom wypełnia otulający, ciepły, słodki aromat Świąt oraz cudowna atmosfera błogiego spokoju. Znikają również magicznie(...)przyprawę do piernika, masło oraz jajko i posiekać nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto. 3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei można je schłodzić w lodówce przez około godzinę . 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Fitsweet.me
Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką. 168

życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 25sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.   Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Przepis na udane Święta

Izabelawkuchni
Pastelowe beziki 191

tygodnie święta Wielkiej Nocy, jak tu o nich myśleć gdy za oknem ściska mróz i jest biało ? Na przekór zimowej pogodzie upiekłam już   pastelowe beziki , które u mnie są nieodłącznym elementem do dekoracji mazurków i pieczonych serników.  Odgrywają doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad i wśród świątecznych wypieków.  Wykonanie ich wcale nie jest trudne(...)termoobiegu i suszyć bezy  90-100 minut.  Po wysuszeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szklanym słoiku, lub pudełku na ciasteczka. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Popękane ciasteczka piernikowe 423

Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec(...)przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna!  Około 40 sztuk: * gorzka czekolada- 200 g * mąka pszenna- 200 g * cukier trzcinowy- 150 g * masło- 60 g * jajka- 2 szt. * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka z dużą 'górką' * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki

Kraina Miodem Płynąca
kruche słoneczka z kokosem 202

przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziecie.  Składniki na około 60 podwójnych ciasteczek: 500 g mąki 250 g masła 125 g cukru pudru (nie cukru!) 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną 180

zrobiłam je sama i mam zamiar zrobić z nich słodki dodatek do prezentów (chciałoby się powiedzieć teraz - it's official , muszę przetrwać do świąt...). Mam nadzieję, że posmakują im tak bardzo, jak moim domowym degustatorom :). Ciasteczka są dość suche (z założenia), więc idealnie nadają się do maczania w porannej kawie lub herbacie. źródło Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną

Corner With Recipes
Ciasteczka warszawskie 201

Przyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka

Świat Ciasta