Święta Wielkiejnocy już dawno za nami, a ja tutaj dalej ze świątecznymi przepisami...Ale tak to jest kiedy nie ma się wystarczająco czasu na bloga. Mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia :) Gdy tylko uporam się ze świątecznymi przepisami (mam ich chyba jeszcze 2-3 do publikacji) od razu przejdę do bardziej "codziennych" przepisów :) Co do ciasteczek - wpadłam
chili & sugarCiasteczka kudłacze kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Mam wrażenie, że zawsze na jakieś imprezy szkolne w podstawówce typu Dzień Babci, Mamy, Bal karnawałowy zawsze któraś z mam dzieciaków piekła właśnie te słodkości. Co więcej, gdy byłam mała uwielbiałam wszystko co kokosowe. Zawsze, gdy tata szedł do sklepu i pytał co chcę słodkiego, mówiłam żeby kupił mi Bounty(...)wykonanie nie jest skomplikowane ani pracochłonne. Będą pasować również na świąteczny stół, bo dodaje się do nich miód, a wszystko, co miodowe kojarzy się ze Świętami! KUDŁACZE Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek, blacha 32×20): Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka
Sagneska - gotowanie i lifestylesłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe(...)nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas pieczenia), a następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4), tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek".Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe
Świat CiastaKruche nawet baardzo, delikatne, chrupiące i naprawdę znikają w oka mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk(...)lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami
Kubki smakusobie całe mnóstwo różnych przepisów, i już widzę, że część z nich będzie musiała zaczekać do kolejnych Świąt. Najzwyczajniej w świecie nie dam rady! O tym, że puszek zaczyna mi brakować, nawet wspominać nie będę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie(...)tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon po prostu uwielbiam. Połączenie tych dwóch smaków musiało wyjść rewelacyjnie... I tak właśnie jest. Ciasteczka są kruchutkie, intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą kardamonu w tle. Kolejne, którym nie można się oprzeć. Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiem, dziś totalnie nie sezonowo. Bo dobre ciasteczka można zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku(...)kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku
Słodkie Przyjemnościcanestrelli" wywodzi si ę od słowa "canesto", wiklinowego koszyka, do którego wkładało si ę upieczone ciasteczka i pozostawiało do wystygnięcia. W przeszłości canestrelli były serwowane wyłącznie w okresie świąt wielkanocnych, obecnie dostępne przez cały rok podawane są do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka
La grande e la piccola cuocaCynamon, pieczone jabłka, to zapachy które w mig rozejdą się po domu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą. Składniki na ok 40 szt : na ciasto : 200 g miękkiego masłą 500 g mąki 120 g cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku(...)nacięć, układam nadzienie i zawijam lekko naciągając ciasto. Zapiekam w 170 oC przez ok 15 minut. Posypuję cukrem pudrem. W drugiej opcji cięcia ciasta stworzyłem świetną wersję na ciasteczko do pracy bądź dziecku do szkoły na śniadanie. Smacznego
Mechanik w kuchniPrzyznam szczerze, że na święta nie upiekłam jeszcze żadnych pierniczków i dopiero wszystko przede mną. Pewnie zacznę swoje „pierniczenie” już jutro, a i tak wciąż nie mogę się zdecydować na konkretne przepisy. Na tę chwilę wybrałam jaglane i te z cukrem kokosowym , a planuję poeksperymentować też w stronę wegańskiego przepisu. I bezglutenowego zarazem. Może gotowe ciacha(...)polecą do kosza i dam znać, jak wyszły. Nie wiem, czy też tak macie, że musicie mieć kilka rodzajów świątecznych ciasteczek? Dawniej u mnie pierniczków nie piekło się wcale, były za to niezastąpione ciasteczka składane z powidłami i kruche orzechowe, które uwielbiałam dekorować kolorowymi pisakami (spokojnie, teraz tego nie robię :D). Korzenne klimaty teraz być muszą – są ciasteczka
FitkotNa kartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkionieważ zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe
Okiem Blondynki by McBlondiW moim rodzinnym domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu ) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików
Ciastkozercywierzchu twardawe a w środku miękkie. Mocno orzechowe. A podane na takich opłatkach dodatkowo zyskują na oryginalności. Jedne z moich ulubionych w te święta :) Uff... jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki
My simple kitchenjoulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności politycznej. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub według tego przepisu ) marmolada śliwkowa cukier(...)oprószenia) Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. W każdym rogu zrobić nacięcie w kształcie litery L. Złapać za róg ciasta i umocować na środku ciasteczka. Tak samo postąpić z każdym rogiem. Powstanie nam wówczas kształt kwiatuszka. Na środek wyłożyć marmoladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią
zadanie-gotowanieSkładniki na około 40 szt.: gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniaku Joulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności(...)który kształt ciasteczek wybie- rzemy nacinać je i formować w sposób zamieszczony na zdjęciach poniżej. Po uformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć powidła, do których można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie). Następnie ułożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze
Świat Ciasta