taką pyszną i idealnie kruchą babeczkę skusi się chyba każdy. Prosto, pysznie i kolorowo. Uwielbiam takie babeczki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek i dla gości :) Pysznie smakują z aromatyczną kawą :) Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko 15 dag masła lub margaryny Na śmietankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka Dodatkowo(...)minut, upieczone studzimy. 2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. 4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek
Izabelawkuchnikruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, które
wyzwania kuchenneciasteczek z ekspandowanymi ziarnami. Przede wszystkim są zdrowe, bo dostarczają nam wielu cennych składników, a nie zawierają sztucznych dodatków, jakich pełno w kupowanych słodyczach. Zrobienie prostych pralinek czy upieczenie kruchych ciasteczek nie zabierze zbyt dużo czasu. Kiedy mamy w domu małe dzieci przygotowywanie takich słodyczy może być wspaniałą i rozwijającą zabawą. Przy okazji wpajamy dzieciom, że domowe jest zawsze lepsze
Codzienna kuchnia niecodziennaciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy je na nowo. Przyznam się szczerze, że nie wystarczyło mi cierpliwości na wyklejenie foremek całym ciastem, z reszty przygotowałam kruche ciasteczka, które pokażę Wam przy najbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo
Kulinarne zapędy KokosaNastały tropiki :)Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.Składniki:na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany kruchy spód
kolorowotorcikowowięc wiecie... najpierw kawę, a potem ciacho :D Zwłaszcza jeśli zbliża się niedziela lub tak jak w moim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone(...)Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami
Kuchnia w czekoladzieJeżynowy sernik na zimno to świetny pomysł na letni deser. Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo – jeżynową. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm. Składniki SPÓD 176 g ciasteczek (np. oreo) – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji 40 g masła
Tajemnice Smakuciasteczek i miodu to doskonałe połączenie! To kto się skusi na lodowy deser? Lody ciasteczkowo-miodowe - składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki płynnego miodu (płaskie) (*) 50g kruchych ciasteczek Lody ciasteczkowo-miodowe - przygotowanie: Większość ciasteczek należy pokruszyć jak najdrobniej, a pozostałe na odrobinę większe kawałki. Śmietankę z miodem ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z ciastkami
Di gotujedodałam dlatego, że leżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru(...)pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie
Ladylaura.facet ma dzisiaj swój wieczór dla siebie- cwaniak ma jutro wolne. Natomiast ja... no jutro robota, pewnie pójdę troszkę wcześniej do pracy, stąd dzisiaj na spokojnie. :) Zrobiłam sobie pyszne kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady. Pięknie pachną... a jak smakują.. do tego pyszna herbatka i można sobie odpoczywać :) Sobie jak sobie, jemu też coś zostawię, bo wyszło około
Justa próbuje gotowaćorzechowe, delikatne, pyszne, idealne! Naprawdę ciężko poprzestać na jednej lub dwóch sztukach, więc od razu podpowiadam, abyście upiekli ich podwójną porcję. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie też na przepis na kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną, które składają się tylko z 3 składników - klik . Dodam, że nie zawierają one jajek, nabiału, mąki, ani cukru. (około 15 sztuk) 1/2 banana
Di gotujeSzarlotkę z kruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju! Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj! Częstujcie się! Najlepsza na świecie szarlotka w słoiku tylko dla Was! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) * duże
Ostra na Słodkoprzerażającym tempie, że nie zdążyłam żadnego z nich uwiecznić na zdjęciu :) Dlatego musiałam upiec je po raz drugi, tym razem synek ochoczo pomagał mi w ich wyciskaniu. Zrobiliśmy tradycyjne, kruche ciasteczka Składniki: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 surowe żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, laska
Z miłości do słodkościŚwięta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą ozdobą dla Waszej choinki i smaczną alternatywą dla klasycznego piernika. 1,5 h 60 sztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru
Ania i Marcin gotująNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Jak co roku w mojej kuchni zapachniało masłem, wanilią i migdałami. Proste kruche ciasteczka są idealne na święta! Czytaj więcej
Ana Mari's world