ciasteczka kruche - 5126 przepisów (strona:63/342)

Ciasteczka z wróżbą 159

Lubicie sobie wróżyć w Andrzejkową noc? Jeśli tak to zachęcam Was do upieczenia tych kruchych ciasteczek. Zwłaszcza dzieci będą miały świetną frajdę zarówno przy lepieniu ciasteczek jak i później przy losowaniu wróżby ;) Ja te ciasteczka piekłam z Córką na zabawę andrzejkową do szkoły. Miałyśmy świetną zabawę przy pieczeniu a i dzieciaki później były zachwycone ;) 300g mąki pszennej + do podsypywania

Smakołyki Asi
Niepozorne a zdrowe – jak wykorzystać jagody goji w kuchni? 122

odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy sok z jednej cytryny i zimną, gazowaną wodę. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych listków mięty. Słodycze z dodatkiem goji, czyli pyszne i zdrowe ciasteczka Kruche ciastka zawsze smakują dobrze i pozwalają na dodawanie do nich naprawdę rozmaitych składników – również jagody goji sprawdzą się w tym przypadku wyśmienicie. Ciasteczka przygotowuje się z płatków musli, nasion

Oryginalny smak
Kruche batony z M&M’s i czekoladą 156

Szybkie ciasteczka w sam raz na wizytę niespodziewanych gości, wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i upiec w prostokątnej formie, a po pokrojeniu mamy pyszne kruche, pachnące wanilią i nadziane cukierkami M&M’s kruche batony. Składniki: 400g mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g roztopionego masła 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia

tyfranbox
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 314

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka. Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych

Kulinarny Pamiętnik
Ciasteczka ze słonym karmelem 221

Słodko - słony. Uwielbiam ten smak. Wpadło mi do głowy, bo miałam trochę ciasta kruchego, aby w formie na makaroniki upiec kruche ciasteczka i czymś je wypełnić. Nie wiedziałam czym. Jaki krem by nie był będzie smacznie. Pomyślałam. Ciastka były. Tak, tak były. Ładne. Patrzyłam na nie długo.  Sprawdza się w karnawale.  Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru(...)gruboziarnista W rondlu na małym lub średnim ogniu rozpuść cukier aż stanie się bursztynowy, wtedy dodaj masło i cienką strużką wlewaj śmietankę energicznie mieszając trzepaczką. Wystudź delikatnie i napełniaj ciasteczka. Na wierzch posyp solą morską

AZgotuj!
Marokańskie ciastka migdałowe. 165

Nowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze

zadanie-gotowanie
Waniliowe serca z truskawkami 176

Proste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba

Wrzosowa Polana
Kolorowe kruche ciasteczka - słodka przekąska dla dzieci 180

Kolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki

Ugotować
Indyjskie kruche ciasteczka 125

rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka. Pieczemy 180 stopni 15 minut.  Bez masła Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać przepis na super orientalne kruche ciasteczka bez użycia masła. Co prawda podczas ich tworzenia zszargałam sobie nerwy bo i wałka do dziś nie ma więc modliłam się żeby butelka z winem nie pękła od ciężaru

ClauditteMissCooking
Cantucci. Biscotti. Włoskie ciasteczka podwójnie pieczone. 328

Cantucci, cantuccini albo biscotti di Prado, to taki włoski wypiek przypominające bardziej nasze suchary niż kruche ciasteczka. Piecze się je 2 razy żeby były odpowiednio wysuszone i chrupiące. Zjada się je na deser maczając w kawie albo słodkim winie. Kiedy byłam w Toskanii miałam okazję jeść cantucci w Casa al Vento. Upieczone przez szefa Antonio, prosto z blachy, były pyszne

Smaczna Pyza
Kruche ciasteczka z orzechami makadamia i malinami. 174

Pyszne, kruche ciasteczka.:) Idealne do herbaty lub kawy. Można je przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełeczku. Składniki: 250 g mąki 150 g chłodnego masła 50 g zmielonych/startych na tarce orzechów makadamia 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej dżem malinowy (użyłam malinowego z lipą) lukier plastyczny/ cukier puder   Sposób przygotowania: Przesianą mąkę z masłem siekamy(...)pastą waniliową. Dodajemy do mąki. Dorzucamy orzechy i wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko!) i wycinamy kółeczka. Ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia, który umieszczam na blasze. Dzięki temu kształt ciasteczek nie deformuje się podczas przenoszenia. Pieczemy w 180 °C d o momentu

DominikaDolci
KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne? 439

sekrety idealnego kruchego ciasta? Jakie są proporcje ? I czy kruche ciasto można mrozić? Poczytajcie! Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części(...)części cukru. Te proporcje dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier. WAŻNE! Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka ( np. przy ciasteczkach ), to zamiast zwykłego cukru używamy cukru pudru. Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem. Mąka do pieczenia powinna

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania