Kruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru
IMPRESJA SMAKUCudownie kruche i smaczne ciasteczka, dodatek żurawiny sprawia że nie są zbyt słodkie, jak dla mnie idealne. Składniki: 250 g margaryny 8 dag cukru 30 dag mąki 10 dag żurawiny 2 łyżki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy esencję waniliową, sól oraz mleko. Miksujemy stopniowo dodając
Słodka Kraina Wypiekówwywołują zachwyt wśród Maluszków. Tym razem upiekliśmy je wspólnie z moim 5-letnim synkiem, specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się każde ciasto na kruche ciasteczka np. maślane lub korzenne. Ja tym razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko
Pełny talerzSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru
Passions hobbies liferzadko jadam, zazwyczaj niestety kupne. Ale ten przygotowałam już kolejny raz i muszę przyznać, że wychodzi świetny. Połączyłam moje ulubione składniki: mleko, czekoladę i ciasteczka. Zachęcam! "Składniki65 g pokruszonych kruchych ciasteczek mlecznychtabliczka mlecznej czekolady1 litra mleka 3.2%200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem, a następnie
Słodkie Przyjemnościnasza mikrofalówka :). Teraz ja piekę swoim córeczką jabłko, ale nie była bym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam im słodkie kruche ciasteczko, które zapiekało się z jabłkiem. Kruche ciastko, rozpływające się cieplutkie jabłko i zapach cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko
Basia w kuchniCiasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki
Ciastkozercynamową paru osób-którym bardzo dziękuję! zaczynam zmieniać zdanie co do tej rośliny w słodkich wypiekach. Ciasteczka mają specyficzny smak, troszkę egzotyczny. Jak dla mnie ciasteczka są tylko troszkę za kruche-następnym razem nie dodam do nich mąki ziemniaczanej tylko orkiszową. Przepis znalazłam tutaj , a pochodzi z tego bloga. Składniki: -210g masła -1 żółtko -1/2-3/4 szklanki
Smaczne ZdroweKruche świąteczne ciasteczka można popiec wcześniej i schować je do szczelnych pojemników. Oczywiście tylko wtedy gdy nie mamy w domu Żarłoczków, które wyniuchają nawet te głęboko schowane słodkości. Niestety, moje ciasteczka zniknęły w tajemniczy sposób - widocznie były zbyt dobre :D Ale nic nie szkodzi, zdążę jeszcze upiec inne a ten przepis powtórzę bo śnieżynki wyszły bardzo smaczne.Jeśli jednak
Smaczna PyzaDziś mam dla Was kolejne, fantastyczne ciasteczka! Niezwykle łatwe , szybkie , no i smaczne. Są świetnym pomysłem np. na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kruche ciasto z dodatkiem kaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane lub pieguski(...)minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy 15 minut / 180C. Smacznego! A jeśli lubicie kruche ciasteczka zobaczcie też
Ostra na SłodkoJuż od dawna “chodziły” za mną kruche, aromatyczne ciasteczka z fiołkami i w tym roku postanowiłam ten pomysł z wiosennym akcentem zrealizować. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie stworzyła przepisu, który będzie mi odpowiadał pod względem składu w stu procentach Moje maślane ciasteczka z fiołkami powstały więc z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i bez dodatku cukru – posłodziłam(...)dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby ciasteczka pozostały kruche. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Mlekovita – najlepsza na każdą porę dnia Artykuł Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę
kruche babeczkimielił orzechy, aby mama zrobiła coś orzechowego. Ręczna maszynka do orzechów zrobiła furorę. Znalazłam ją jakiś czas temu na targu staroci i tym samym - zyskała nowe życie. Hurra! Obłędnie kruche ciasteczka orzechowe z doskonałym nadzieniem w postaci konfitury z kokosa to poezja! Ja jestem zakochana w konfiturze z kokosa, którą zamawiam ze sklepu Kuchnie Świata . Jest przepyszna w smaku(...)składników zagniatamy kruche orzechowe ciasto. Robimy to bardzo szybko, aby nie ocieplić zbytnio składników. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby mogło się schłodzić. Po chłodzeniu wyjmujemy po porcji ciasta i obficie podsypując blat wałkujemy ciasto i wycinamy szklanką krążki. Z połowy krążków wycinamy kieliszkiem dziurkę, przez którą widoczna będzie nasza konfitura. Ciasteczka są niezwykle delikatne
MamaOskarka