ciasta - 4000 przepisów (strona:170/267)

Muffinki z truskawkami 168

dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut

Anioły w kuchni
Warzywna tarta 167

marchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz,  Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później(...)odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę. W misce ubijamy serek ze śmietanką, jajkami, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na warzywa. My jeszzce raz posupalismy po wierzchu solą i pieprzem. Tak lubimy;) PIeczemy

Anioły w kuchni
Śliwkowa zabawa 115

Witajcie o poranku:) Jutro już weekend...wiec będzie nowy post...a dzisiaj mamy dla Was zadanie;) Poszukujemy super przepis na ciasto ze śliwkami. Ciasto, które wybierzemy i opublikujemy zdobywa nagrodę...upominek z Tupperware:) Czekamy na przepisy:)Pamietajcie...przepis ma być Wasz

Anioły w kuchni
Brioszka 131

Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie;Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto

Anioły w kuchni
Placuszki dyniowe 174

puree dyniowego 2 łyżki oleju 1 jajko   Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię.  Nakładać po sporej łyżce ciasta  i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron.  Podawać ciepłe z miodem, syropem

Sto kolorów kuchni
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 192

wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis(...)opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po  3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą

Symfonia Smaków
Babka gotowana 218

zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 272

owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta"  nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy

NaKońcuJęzyka
Phyllo na słodko i wytrawnie. 143

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana(...)10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 150

świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników

Kulinarny karnet Christophera
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 149

uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek

głodny alergik
Racuchy kochane :) 219

proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi) szczypta soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju

Wypieki Uli
Tort Tiramisu 159

Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej(...)wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min .  Kawę z likierem wymieszać . Masa-  kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Dodać serek mascarpone

Wypieki Uli
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 137

łyżki oleju 1i ½ łyżeczki soli  Sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy,  2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań Przepis podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas

Apetyczna babeczka