Lubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią. Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego. Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia SowyDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :)Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się(...)gdzie znajdziecie porady, jak się z nim obchodzić. Na dole zamieściłam również obrazkową instrukcję zwijania ślimaków, która mam nadzieję będzie dla Was pomocna. Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem przepis własny na 10-11 sztuk czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 1 mały por 200 g świeżego szpinaku 200 g miąższu dyni (u mnie
Chilli Czosnek i Oliwaciasto:ok. 1 szkl mąki0,5 szkl. wody1/2 łyżeczki soli5 łyżek oleju, np olej rzepakowy RAPSOZ podanych składników wyrobić sprężyste ciasto.Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.FARSZ:około 350 g szpinaku1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )180 - 200 g sera feta2 ząbki(...)czosnkuoliwa do smażeniapieprz do smakuOliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnieDoprawić pieprzem.Farsz zblendować.Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.Kłaść placek, smarować farszem, przykryć
kolorowotorcikowoZawsze podobały mi się przepisy na mięso w cieście francuskim. Postanowiłam w końcu zrobić swoją wersję - taką zdrową (bo indyk, szpinak), ale nie do końca odchudzoną (bo ciasto francuskie i ser). Cebula nadała całości doskonałego aromatu i smaku! W całym zamyśle głównie chodziło mi o ten szpinak - przemycić, bo Zuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza(...)sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy). Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera paprykowego, tak, aby lekko na siebie zachodziły, na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć). Ciasto francuskie rozwijamy, nacinamy z dwóch stron w paski około 1,5-2cm, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm). Mięso z zawartością
Kolorowy Przepisownikcytryny skórka z 2 cytryn Dodatkowo: truskawki Sposób przygotowania: Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;) Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy
Pyry na Gazpożądanie są tu "na widelcu" i to dosłownie. Bo jak tu się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem. I gdy taki skażony przymusową, bezglutenową dietą romantyk znajdzie się(...)wytworzył' Ser pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem, posypujemy ziarnami i ziołami
Wypisz Wymalujdodatkiem warzyw stały się bardzo popularne. Po cieście marchewkowym i buraczanym cieście czekoladowym , które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak powstały te oto zielone babeczki, które są mini wersją popularnego w sieci i nie tylko ciasta zwanego "Leśny Mech". Szpinak może wydawać się dość kontrowersyjnym dodatkiem do ciasta(...)odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy. Na koniec ciasto delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy
Smakowity Blog KulinarnyKocham szpinak w każdej postaci, ale na słodko jeszcze nie miałam okazji go kosztować:) Pewnie duża część z Was teraz krzywi się z obrzydzeniem na samą myśl o szpinaku, o szpinakowym cieście nawet nie wspominając...! Ale kochani, spieszę, by Was zapewnić - by przysiąc Wam z ręką na sercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ(...)mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzalam szpinak w rondelku przez
Słodko-Słony Świat Ilonymąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół
Pyry na GazSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!postanowiłam zrobić muffinki. Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje, pyta i ten właśnie wykorzystałam, trochę go modyfikując. Nie bójcie się ciasta ze szpinakiem, ponieważ w ogóle go w nim nie czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g(...)Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier
Czerwona Porzeczkaoleju, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie(...)zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za suche i nie chciało się połączyć można dodać odrobinę soku z wyciskanego szpinaku. Ciasto dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg odrobinę większy od tortownicy (średnica 21cm) i wykładamy nim dno (tortownicę w całości wykładamy papierem do pieczenia, boki też) robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę
Kolorowy Przepisownikkazdym markecie można kupić takie "gotowe danie". W sumie jeśli miałabym jakieś kupić to właśnie to. Tym razem spróbowałam sama je zrobić Kostka rybna z mintaja ze szpinakiem w cieście francuskim SKŁADNIKI: 6 szt. zamrożonych kostek z mintaja opakowanie szpinaku opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa Na początek trzeba przygotować szpinak(...)pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym na 200-220 stopni ok 30 minut. Trochę martwiłam
MarciochaKucharzy