dworze upały, więc niezbyt chętnie zajadamy się ciastami. Proponuję więc podawany prosto z lodówki deser truskawkowo-jogurtowy. Robi się go łatwo, a dodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka
Passions hobbies lifeJajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy ricottę i mascarpone. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Masę przelewamy do formy, wyrównując wierzch łyżką, na którym układamy kawałeczki truskawek. Cheesecake pieczemy ok. 35 - 40 minut. Upieczony sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy w lodówce przynajmniej
La grande e la piccola cuocaSernik na zimno jest moim ulubionym deserem w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera pełno owoców. Ciasto z tego przepisu jest lekkie, puszyste i delikatne dzięki dodatkowi śmietany kremówki. Ja akurat przygotowałem wersję z truskawkami, ale można zastąpić je każdymi owocami. Składniki: 1.3 kg truskawek 1kg twarogu zmielonego z wiaderka 140g cukru pudru skórka starta z całej cytryny sok wyciśnięty
AleTorcikwiosny... Choć, jako niepoprawna optymistka, postanowiłam prognozom nie wierzyć. Może jeszcze trafi się miły, ciepły dzień, idealny na spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie(...)Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu. Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g płatków kukurydzianych
Pożeraczka, czyli raz adobrzesera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności. **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm. Galaretkę(...)rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy
Mango Papajaśmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White
Mała Cukierenkaśmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White
Mała Cukierenkajeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami) Przygotowanie: 1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Do białek dodaj szczyptę soli(...)pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche. 8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę, aby nie spłynęła na boki musi być już dosyć sztywna. 9. Wstaw na kilka
Kraina Tysiąca SmakówTruskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków Składniki Ciasto 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)cappuccino Beza 5 białek 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej Sposób przygotowania Galaretka Wodę zagotowujemy, we wrzątku rozpuszczamy galaretki. Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku. Dodajemy do zimnej galaretki. Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Ciasto Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Krem Śmietanę ubijać z cukrem. Jak śmietana
Mieszam w Garnkużółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło i mąka do foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku 30 minut). Foremkę wysmarować masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 porcja budyniu czekoladowego truskawki Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy
Chocolate Muffin BlogNajprostsze i najszybsze ciasto czekoladowe, bez miksera, bez dodatku mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne domowe ciasto z kilku podstawowych składników. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Do ciasta czekoladowego możesz dodać bakalie: tarte orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę.. Ciasto czekoladowe smakować będzie także z kruszonką. To puszyste, bardzo smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao(...)wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Ciasto jest dość gęste. Porada. Formę na ciasto wysmaruj olejem lub masłem i wtedy przyklej papier do pieczenia, łatwiej się przyklei. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po 35 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy. Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę
Zasmakuj Kuchniśrednie jabłka 1 jajko szczypta soli do dekoracji oraz dosłodzenia cukier puder Oczywiście zamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak: rabarbar truskawki maliny banany jagody lub borówki Sposób wykonania racuchów z piekarnika. Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę
Ania gotujemigdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony rabarbar i świeże truskawki. Jeszcze raz do pieca i po 30 min, zajadaliśmy z dodatkiem pistacji, śmietanki i musu rabarbarowego. Tarta była pyszna, chociaż David polecał ją jeść
Moniki Smakołykiwięc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie
Fiołkowe Talerze