stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny :) Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem. RADA: mus jest delikatny, jeśli chcecie udekorować to lepiej dodać truskawki tuż przed podaniem
Moniki Smakołykiobłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam
Słodko-Słony Świat Ilonytruskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła ● 100 g herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie cukru wanilinowego ● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)** Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka do ciasta(...)ciasteczkowy. Truskawki umyj, osusz i obierz z szypułek. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, pokrój resztę na małe kawałki. Wrzuć do rondla z resztą cukru (30 g) i gotuj przez około 5 min, a następnie zmiksuj do uzyskania konsystencji sosu coulis. Wylej sos na sernik, delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta. Możesz odłożyć niewielką ilość sosu do polania sernika po upieczeniu tuż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabyło grudek. Odstawić na minimum 15 minut. W tym czasie serek, jogurt, cukier puder i wodę różaną wymieszać na gładką masę. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować
Pożeraczka, czyli raz adobrze300g mleka - 40g masła - 6 żółtka - 2½ łyżeczki esencji waniliowej Dekoracja: - czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, następnie
Kuchenne WariacjeWstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi
Made By Mom And Sonspód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariaDawno nie publikowałam na blogu żadnego jagielnika, a że nadeszła pora na truskawki, czas to nadrobić 😊 Dziś wersja z kakao. Pracowałam nad nią od dawna, dodając
Weekendy w domu i ogrodziejest i że jego żona nigdy nic z rabarbara nie przygotowała. Ja w mojej kuchni rabarbara używam głównie do ciast. Zdarza mi się też od czasu do czasu ugotować kompot z rabarbara i truskawek. Tort eklerkowy, na który dzielę się z Wami przepisem, na pewno Was zaskoczy. Krem rabarbarowy w tym torcie jest absolutnym hitem. Tort warty wypróbowania. Jeśli zdecydujecie
mecooksTeż tak macie czasami, że gdy jest sezon na ciasta z owocami Wy macie ochotę na ciasto z czekoladą? A zimową porą, gdy owoców brak, zjadłoby się kawałek ciacha z truskawkami? Mnie co sezon nachodzi ten problem;) Nawet wczoraj. Miałam wielką ochotę na drożdżówkę z czekoladą lub cynamonem ale żal mi było nie wykorzystać tych czerwonych porzeczek z rodzinnego ogródka
My simple kitchencałego :) jeszcze jeden pyszny smakołyk ! Składniki: 3 banany, 30 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa, 2 szklanki mąki pszennej, ½ kostki masła lub margaryny, 3 łyżki 8 śmietany, ½ szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 białko jaja, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtka, masło, śmietanę i cukry. Zagęścić ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy dno formy, wyciągając
Tradycyjna Kuchniawyrzucać jedzenia, to w różny sposób staram się zużyć takie mocno dojrzałe owoce, czasem w deserach, czasem w ciastach. Ten przepis znalazłam na stronie Dulce Delight . Jest prościutki, szybki i bardzo pyszny. Można do niego wykorzystać wszystkie owoce, jabłka, śliwki, truskawki... Pełna dowolność. Oczywiście pozmieniałam trochę recepturę, ale tylko z korzyścią :) Składniki: (na tortownicę 22cm) KARMEL: 2 łyżki masła
Cakes By KejtPierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie
Chilli Czosnek i OliwaDeser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą
Kuchnia MagdaLenyTaki deser to wspaniała propozycja na gorący dzień. Przygotowanie zajmuje 15 minut, chwila w lodówce i gotowe. Sprawdzi się z każdymi owocami. Dołożyłam tym razem truskawki
Słodki sentyment