Próba nr 2 Pierwszy raz "Truskawkową rynienkę" zrobiłam zimą (zdjęcia zrobiła wtedy Aleksandra). Wtedy też miałam zbyt małą prostokątną blachę i ciasto "nie
Przepisy AleksandryUchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo
Z miłości do słodkościszybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się(...)kokosowy. Placuszki smażymy na małym ogniu na złoto z obu stron (jak zaczynają pojawiać się pęcherzyki przekręcamy placki na drugą stronę). Jedna łyżka ciasta = 1 placuszek. Placuszki podajemy np. oprószone delikatnie cukrem pudrem z połówkami truskawek. Smacznego
Słodkie okruszkiDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTartę na kruchym cieście możemy przygotować praktycznie z każdymi owocami jakie lubicie. Kluczem tego przepisu jest pyszne, kruche ciasto oraz domowy budyń. Wiele osób uważa, że przygotowanie budyniu jest skomplikowane i trudne… a może jest wręcz odwrotnie… sprawdźcie. Składniki 200 g mąki pszennej 90 g masła 60 g cukru pudru 30 g smalcu, zimnego szczypta soli 2 łyżki(...)przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 35 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go na przykład fasolą. Pieczemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej
Kucharzycatygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchengustu. Zapiekankę podawajcie na ciepło, polaną jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem. Z kolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki
kolorowotorcikowoświeże, które przypominają w smaku lato. Jadamy je pod każdą postacią - surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno. Ale nie byle jaki sernik na zimno, bo sernik jogurtowy z musem(...)jednak tylko 250 ml wody. Dokładnie wymieszać, wystudzić. 5. Truskawki i rabarbar umyć oraz oczyścić. Rabarbar pokroić na kawałki i gotować przez chwilę, aż zmięknie. Zblednować owoce razem z miętą, melisą i wystudzoną galaretką. Całość wylać na schłodzoną masę jogurtową. 6. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, aż ciasto stężeje. Jak podoba Wam się ten przepis? Wypróbujecie? Nam kompletnie
two broke sistersSkładniki: biszkopt: 5 jajek 120 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy: 1 kg truskawek 1/2
czarrna od kuchniczas (nawet na całą noc), ale nie jest to bardzo konieczne. Przed smażeniem dodać jagody (choć mogą być też inne owoce, np. maliny czy truskawki). Na dużą patelnie nakładać po cztery placki, po półtorej łyżki ciasta na każdy. Najpierw smażyć pod przykryciem, po przerzuceniu na drugą stronę, już bez pokrywki, na złoty kolor. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosyrop klonowy do podania Jogurt naturalny mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta na racuchy i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed
Mango PapajaWielkie Chocolate Chip Cookie, z czekoladowym nadzieniem, czekoladkami Kinder i truskawkami. :) Bardzo proste i efektowne. Prawdziwy raj dla łasuchów. :) Składniki: I. Ciasto: 170 g (3/4 szklanki) miękkiego masła 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 1 duże jajo 1 żółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli(...)mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 4-5 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Dodatkowo: 10 średniej wielkości truskawek 1 duże opakowanie czekoladek Kinder Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C. 2 ranty, o średnicy 18 cm umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast rantów można użyć form
DominikaDolciDzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba nam: 3 szklanki mleka(...)się nie przypaliło. Zagotowany krem przekładamy do płaskiego naczynia i przykrywamy folią śniadaniową, dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do lodówki na około 1-1,5 godziny. Do przygotowania ciasta parzonego potrzeba: 150 ml mleka 150 ml wody 4 jajka 150 g masła 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka Mleko z wodą i masłem trzeba zagotować, gdy zawrze dodajemy mąkę
Kuba GotujeBezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami - puszyste, delikatne i pyszne. Idealne z truskawkami, ale nadadzą się wszystkie sezonowe owoce. Pięknie wyrasta, nie kruszy się, jest miękkie i lekko wilgotne dzięki jogurtowi. Szybkie i banalnie proste do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 340 g mieszanki chlebowej Mix per Pane Nutri free (klik) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 jajka(...)jogurtu naturalnego dowolne owoce sezonowe - u mnie truskawki ok. 250 g cukier puder do posypania Mąkę z proszkiem przesiej, dodaj cukier oraz resztę składników i wymieszaj - tylko do połączenia składników. Nie ma konieczności użycia miksera. Blaszkę (u mnie blacha 16x21 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wyrównaj powierzchnię.Rozłóż owoce. Wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika
Kuchnia bezglutenowa