Według mnie jest to najprostszy a zarazem najlepszy przepis na pyszny dżem z rabarbaru i truskawek. Dostałam go od swojej mamy - zawsze wychodzi przepyszny. ;)
Prosty przepis naowoce też już powoli się konczą, na straganach zaczynają królować śliwki i jabłka. Jednak jeszcze jest okazja, żeby kupić maliny i borówki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jakiś czas temu robiłam podobne, z truskawkami - KLIK , dzisiejsze jest jednak z dodatkiem karobu. Jeśli nie macie karobu możecie użyć kakao, lub zakupić karob np. TUTAJ . Wierny towarzysz moich sesji...Miał
chili & sugarOdrobina lata zimą Ciasto, które swym smakiem przypomina mi lato, na które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej
ZofianaSezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i
Mała w garnku mieszadrożdży 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 szklanka mleka letniego nadzienie: 40 dkg sera półtłustego białego 1/2 szklanki cukier puder 1 żółtko 2 łyżki masła truskawki kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki maki pszennej Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę(...)Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser, na około posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa. Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier
wesoła kuchniaBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak... Babeczki z Masą Budyniową(...)mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta
Słodka Stronanadać lekkości i swoistej puszystości. kluchy: 250 g twarogu 1 jajko 50 g mąki owsianej sos: 200 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa łyżka soku z cytryny Składniki na kluchy zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto związało. Po tym czasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku
Kucharzycaszklanki cukru 1/2 kostki masła łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 300 g borówek Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i masło. Na koniec wbijamy po jednym jajku. Wszystko zagniatamy aż utworzy się jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i układamy w formach na tarteletki. Spody pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodziesprawdzony przepis na fajny deser. Dzieciaki go uwielbiają a i dorośli nie pogardzą. Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa szybko się ścina. Spód można zrobić z biszkoptów, z ciastek lub można ułożyć kawałki jakiegoś ciasta. Ja właśnie wykorzystałam resztki ciasta bezglutenowego, które jakoś nie poszło. Składniki - na średnią tortownicę 4 serki homogenizowane(...)czubatych łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 4 czubate łyżki cukru pudru truskawki mrożone - ok 500 g 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą do wysokości 1 cm ponad suchy
Ze smakiem bez glutenuktóre czekają na wypróbowanie. Dzisiejsze kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem, że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami. Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami? Bardzo lubię takie owocowe ciasta
dolcevitainmykitchenłyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam szklanką krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki
Tradycyjna kuchnia Kasipianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego na maśle. Śmietankowa masa, która przypomina sernik przygotowana jest na bazie ubitej piany z białek oraz dużej ilości gęstej śmietany 18%. Całość dopełniają kwaśne połówki czereśni, dzięki temu ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami
Kuchnia MagdaLenypianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego na maśle. Śmietankowa masa, która przypomina sernik przygotowana jest na bazie ubitej piany z białek oraz dużej ilości gęstej śmietany 18%. Całość dopełniają kwaśne połówki czereśni, dzięki temu ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami
Kuchnia MagdaLeny