Chciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna Pasjirobić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem albo jeszcze ciepły z odrobiną masła. A aby go zrobić wystarczy mieć w szafce mąkę i drożdże instant. Ta porcja odpowiada małemu chlebkowi. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortową(...)płaska łyżeczka soli (szklanka - 250 ml) Wykonanie: Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Chlebek najlepiej piec we formie - ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek). Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą i posypać
Poezja Smaków - blog kulinarnyczegoś konkretnego. 5. Syropy Łowicz 4,99 zł. Coś, co ma cukier na pierwszym miejscu składu nie powinno być rekomendowane jako produkt prozdrowotny. Zdecydowanie odradzam. ***** Mleko i przetwory ***** 1. Ser kozi, mleko kozie, jogurt kozi - mleko kozie góruje nad krowim w wielu aspektach. Przede wszystkim ma mniej kazeiny, jest lżej strawne i często lepiej tolerowane przez alergików. Niektórym może jednak(...)kupujemy, przechodzimy obojętnie :) ***** Produkty Sante ***** 1. Ksylitol - jak pewnie już wam wiadomo, to jeden ze zdrowszych zamienników cukru (choć oczywiście nie idealnych). W umiarkowanych ilościach można stosować do ciast (z wyjątkiem drożdżowych), kawy, herbaty, deserów. Ksylitol tej firmy zwykle w innych sklepach jest kilka zł droższy, ale wciąż nie jest to gigantyczna promocja. Jeśli jesteście wierni marce Sante
Powiedz dietom niepory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g pieczarek cebula przyprawa do mięsa mielonego papryka słodka, papryka ostra pieprz ziołowy bazylia oregano ser żółty starty na tarce Wykonanie:Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy
Czerwona PorzeczkaCo prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna KuchniaRolada szpinakowa z wędzonym łososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić(...)piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry
MarciochaKucharzysmażenia Ocet podgrzewamy w rondelku do mometu aż zacznie gęstnieć- wtedy zdejmujemy go z ognia i zostawiamy na potem. Kwiaty płuczemy i kładziemy na papierowym ręczniku do osuszenia. Ser mieszamy z sokiem z limonki, drobno posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wody wsypujemy stopniowo mąkę- przesiewamy ją, aby uniknąć grudek. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany(...)usunąć pręciki- podobno są niesmaczne. Przez powstały otwór nadziewamy kwiaty masą serową. Jeśli kwiaty były rozwinięte, górne końcówki płatków skręcamy, tak, żeby masa nie uciekła. Nadziane dokładnie maczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty. Gotowe danie serwujemy na ciepło, na liściach sałaty lodowej, skropione sosem z octu balsamicznego. Mnie kombinacja smaków wprawiła w zachwyt
les mirabellesnadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie mi na słowo - są tego warte.Ślimaczki z koperkiem i pepperoniSkładniki(...)pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą
Pożeraczka, czyli raz adobrzekulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga. Wydarzenie przyciągnęło sporą(...)daniami od właścicieli "Anuszik". Rozmawialiśmy, a czas mijał spokojnie. W końcu nadszedł czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które
Pasja Smakubowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy w miejscu, gdzie podają(...)picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy
W kuchni Karmel-itkiwymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Jajko utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po łyżce sera i ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. 8 sztuk Oreo pokruszyć i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Pozostałe ciasteczka Oreo przekroić na pół(...)minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego
CookYourselfłyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które było zawinięte. Wyłożymy nim brytfankę Dzielimy ciasto na 6 kwadratów. Najlepiej jest najpierw złożyć ciasto delikatnie wzdłuż na pół, żeby zaznaczyć sobie środek i radełkiem lub nożem przeciąć. Następnie, wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów:) Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego(...)posłodzić 1 łyżeczką cukru Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut na złoty kolor Po upieczeniu delikatnie zdjąć, ponieważ są miękkie od spodu przez ser. Lepiej się je małym widelczykiem deserowym, bo są za miękkie, żeby jeść trzymając w ręku:) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdoprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark(...)drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto
Pasja SmakuKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i
Przepisy na domowy ser i chleb