wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C . Wyjmij schłodzone ciasto, górę pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem lub fasolą. Piecz 15 minut , a następnie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut . Spód wyjmij z piekarnika(...)całe jajka 1 łyżka posiekanego drobno świeżego tymianku ½ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów (im cieńsze, tym lepsze) 100 g wędzonego łososia 100 g sera roquefort (może być również inny ser z niebieską lub zieloną pleśnią) 50 g prażonych płatków migdałów Szparagi umyj, obetnij ich twarde końce (1- 2 cm) i ugotuj al dente w lekko osolonym
Food SquareCzasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni
W kuchni Karmel-itkiDla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A
kolorowotorcikowoM azurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań
SzczyptaSmaQktóre jeszcze kilka miesięcy temu bym się wyłącznie popatrzyła ze skrzywioną miną, bo po pierwsze ten ser? jak ja go kiedyś nie lubiłam :O A teraz? Jeden z najlepszych serów. Po drugie, że camembert i maliny, razem? NIeee, to na pewno nie przejdzie. Dzisiaj zajadam takie połączenia ze smakiem i większej ilości się domagam.Od dzisiaj możecie odwiedzać mnie również(...)zaszkodzi spróbować ;)Przepis:40g kaszy mannyok.100ml mlekajajkoszczypta soli, coś do posłodzenia, aromatJajko miksujemy z mlekiem. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dokładnie rozgrzewamy patelnie, ciasto mieszamy(kasza opadnie na dno) i smażymy naleśniki na wcześniej przetartej masłem/olejem patelni
More food, love and dreamszastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty(...)wrzucić na patelnie z roztopionym masłem. Dodać salsy pomidorowej-dość sporo -i lekko gotować na patelni energicznie potrząsając, tak by kopytka całe w tej salsie się obtoczyły. Posypać żółtym serem , a najlepiej parmezanem lub grana padano! Poczekać aż się rozpuści, energicznie potrząsając patelnią. Włosi jedzą gnocchi z salsą pomidorową..ale to troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego
Z Kuchni Do Kuchnitortillę. A że styczeń to czas, kiedy większość pań ogranicza kalorie, postanowiłam, że tym razem będzie to tortilla wegetariańska przygotowana z pełnoziarnistych naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :)Składniki ciasta naleśnikowego:2 szklanki mleka,1 szklanka wody,3 jajka,ok. 1 szklanka mąki pszennej,ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,2/3 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru.Wszystkie składniki(...)złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole i każdy sam komponuje swoją
Codzienna kuchnia niecodziennapuszyste, neutralne w smaku (pasuje i do dżemiku, i do szyneczki), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem i z plastrem sera i pomidora smakuje jak zwykłe bułki. Tym razem zostawiłam je na noc do wyrośnięcia w lodówce - chciałam mieć świeżutkie, cieplutkie bułeczki na śniadanie. Można je jednak odstawić na drugie wyrastanie(...)Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny raz biorę udział we wspólnym pieczeniu z Piekarnią Amber . Tym razem przepis dla nas wybrała Marzena, która wypieka piękne bochenki
Przepisy na domowy ser i chlebPowiało wiosną ...choć przy tej pogodzie trudno wypatrywać wiosny, no ale w końcu chyba przyjdzie, nie ? Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z
Wanilia i KardamonKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły Młynekoraz Siaśką na warsztat wzięłyśmy pieczywo cebulowe. Kiedy dziewczyny zaproponowały taki temat, byłam wniebowzięta, gdyż cebulowe bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc(...)Nutellą! Ja się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniech chwilę odpocznie. W międzyczasie umyj dokładnie kurki, większe grzybki pokrój na mniejsze kawałki, tak, żeby mniej więcej były jednakowej wielkości. Obierz i drobno pokrój cebulę. Czas na gnocchi. Ciasto podziel na mniejsze części i z każdej zrób dość wąski wałek, pokrój na małe kawałeczki – nasze gnocchi. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć gnocchi do gotującej się wody(...)mniej więcej w tym samym momencie kiedy wstawiasz wodę na gnocchi. Na patenie najpierw ląduje cebula – zeszklij ją i dorzuć kurki, smaż razem aż kurki zmiękną. Dorzuć jogurt, ser i przyprawy i mieszaj wszystko aż powstanie jednolity sos. Gdy sos będzie prawie takiej gęstości na jaką masz ochotę dorzuć na patelnię gnocchi i smaż wszystko na małym/średnim ogniu
Martyna Cooksbiałka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz mieć jak najmniej nasyconych tłuszczów więc śmiało sięgajcie po ten pyszny ser, który zawiera białko o dużej wartości odżywczej, mało tłuszczu, a dodatkowo bardzo duże ilości wapnia i selenu :) Składniki : na spód : 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru(...)szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce) sok z połówki limonki 1-2 łyżeczki miodu do smaku Przygotowanie : Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko
zdrowa vege kuchniaPrzyszedł, u mnie, taki dzień, że miałam ochotę na naleśniki. Ale nie takie tradycyjne. Kakaowe. Z białym serem lub konfitura truskawkową. Do wyboru, do koloru. Naleśniki są bardzo smaczne i elastyczne. Nie rozwalają się przy przewracaniu. Polecam. 'kakaowe naleśniki' Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki kakao - 1-2 łyżki cukru pudru (płaskie) - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej(...)łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourself