ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:963/1556)

domowa galaretka z czarnej porzeczki 191

składniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min

Domowy Smak Jedzenia
KOMPOT Z SUSZU. 215

Kuleczki suszonej aronii toczą się po blacie, uciekają z zasięgu wzroku gospodyni. W żółtym fartuszku krząta się po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka

W kuchni Karmel-itki
Po prostu pączki! 2813

szklanki mąki Ciasto: 1 kg mąki 6 żółtek 1 jajko  80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam dżemu z owoców kaki, przepis znajduje się tutaj(...)składniki były w temperaturze pokojowej, tak mówiła o robiła moja babcia, więc tego będę się trzymać ;) Mąkę przesiać do miski, dodać gotowy rozczyn i pozostałe składniki oprócz masła, wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodać masło i dalej całość wyrabiać. Ciasto pozostawić  do wyrośnięcia no około 40 do 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.  Część ciasta przenieść na stolnicę

Delusional Trine
Piernikowe mini keksy i pyszna kawa 187

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis. Połączyłam moje dwa ulubione ciasta w jedno i podałam je w wersji małych babeczek. Takie piernikowe mini keksy, to pyszna mała słodycz w sam raz do ulubionej kawy. Ja ostatnio wraz z bliskimi i przyjaciółmi delektuje się pysznymi kawami od Tea Rebels . Do moich piernikowych mini keksów podałam kawę mieloną Sydney Coffee(...)kakao. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości papilotki (u mnie czubata łyżka). Babeczki

Słodkie okruszki
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 187

soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu(...)stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu . Wiśnie to "bomba" witamin  i minerałów .  Na przykład żelaza mają więcej niż jabłka.  Średnia zawartość witaminy C w 100 gramach owoców to 12 mg, ale wiśnie rosnące na północy Europy mogą jej mieć 2-3 razy więcej niż południowe odmiany. Nieco ponad 600 g wiśni zaspokoi dzienne zapotrzebowanie

potrawyregionalne
Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania 156

Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać.  2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki(...)mrożonych owoców, u mnie maliny 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy

Szefowa kuchni
Torcik biszkoptowy z jeżynami 143

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy(...)się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka i ubijać do połączenia się żółtek z pianą. Dosypać obie mąki, proszek do pieczenia, ocet i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu “suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę

Pieguskowa Kuchnia
Torcik biszkoptowy z jeżynami 166

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy(...)się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka i ubijać do połączenia się żółtek z pianą. Dosypać obie mąki, proszek do pieczenia, ocet i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około 35-40 min do momentu „suchego patyczka”. Wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serkiem mascarpone, borówką i maliną 273

się trzęsły :-) Ja do ciasta naleśnikowego nigdy nie dodaję cukru, bo potem i tak są słodkie dodatki, więc jak Wy robicie je na słodko, to pamiętajcie o posłodzeniu ciasta. Miłego poniedziałku :-) Przepis naleśniki - klik  Farsz: 250 g serka mascarpone 1 szklanka mleka 2-3 łyżki cukru pudru borówki maliny 1. Naleśniki przygotowujemy według przepisu i smażymy(...)niego po trosze mleka i mieszamy. Jeśli wolicie serek bardziej puszysty, to mleka trzeba dać więcej, jeśli bardziej gęsty to mniej. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.  3. Owoce myjemy. Na naleśnika nakładamy serek, następnie owoce i składamy. Tak robimy z pozostałymi naleśnikami. Gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Buraczany koktajl z bananem i brzoskwinią 186

Jednakże jego zastosowanie jest coraz częściej różnorakie. Dodajemy go do koktajli czy nawet ciast. Ma ogromne właściwości zdrowotne. 1 mały buraczek 1 banan 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płynnego miodu 1 brzoskwinia Buraczka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo robimy w owocami – bananem i brzoskwinią. Wszystko przekładamy do blendera. Dodajemy jogurt naturalny oraz płynny miód. Całość

VioletoweKucharzenie
Lemoniada brzoskwiniowa 117

dodajemy łyżkę cukru, kilka łyżek wody i zaczynamy gotować. Gotujemy kilkanaście minut aż owoce się rozgotują i puszczą sok. Rozgotowane brzoskwinie przecedzamy na sicie. Sok z brzoskwiń zatrzymujemy do lemoniady, miąższ możemy od razu pasteryzować w słoiczkach i wykorzystać jako dżem czy mus do ciast. Do soku z brzoskwiń dodajemy wodę, wyciśnięty sok z cytryny, dosładzamy do smaku. Lemoniadę

Dorota Smakuje
Sufletowe pancakes 135

najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 10 minut. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze 4-5 minut. Placuszki delikatnie wyjmujemy z pierścieni, odklejamy papier do pieczenia i podajemy na ciepło. Polewamy syropem klonowym lub serwujemy z owocami. Smacznego :)   Artykuł Sufletowe pancakes pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe 154

przepisem na opakowaniu, dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta : Z upieczonego biszkoptu zdjąć skórkę i posmarować małą ilością kremu.Nałożyć blat kokosowy odwracając go papierem do góry. Zdjąć papier i posmarować resztą kremu. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z owocami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Przepisy Mikołaja
Torcik owocowy z galaretką 149

galaretką, pełnych kolorów, przesyconych owocowym smakiem. Ostatnio , przeglądając bloga- natknęłam się na ciasto z lemon curd- pamiętam, że bardzo mi smakowało i postanowiłam krem cytrynowy zastosować w formie bardzo delikatnej, ginącej w warstwie dżemu z porzeczki, „przekładki” 😊 Dodatkowe orzeźwienie zapewniła galaretka z zatopionymi owocami ciemnego winogrona… Całość bardzo deserowa, nieprzesłodzona , mięciutka i przyjemna do smakowania w letnich okolicznościach przyrody

Domowe ciasta
Gofry 2579

rumiane i chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki.. a może lepiej?! To idealny bazowy przepis na gofry, którymi śmiało naje się głodna czteroosobowa rodzina :) Możesz je podać z owocami lub dżemem. Krem śmietanowy też będzie super

AniaGotuje.pl
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 254

sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin  oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy

Słodkie okruszki
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 190

Uwielbiam kruche tarty, zwłaszcza z owocami, dlatego w okresie letnim przygotowuje je na potęgę. Dzi ś  chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowe placuszki na serku homogenizowanym 209

jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną konfiturą lub owocami (u mnie z dżemem brzoskwinia i marakuja Stovit ) Uwaga: placuszki nie są  ani trochę

Cynamonowe szczęście
Pierogi z białym serem na słodko 214

zapach serowego farszu :) Pierogi z serem można podawać z czym dusza zapragnie: świeżymi owocami (mogą być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli

MyCookBook.pl
Kandyzowana skórka z cytrusów 175

choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania

vaniliowoczekoladowa
Szkockie naleśniki, idealne na śniadanie 235

Patelnię rozgrzać mocno, nie dodawać tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlać po dużej łyżce ciasta, formując kilka placków. Smażyć na średniej temperaturze do lekkiego zarumienienia z wszystkich stron.( Jak pojawią się pęcherzyki to oznacza, że można już je przewrócić) Podawać ciepłe polane dowolnym sokiem i owocami lub posypane cukrem pudrem albo dżemem lub bitą śmietaną Są pycha

Kuchnia Pokoleń
RÓŻYCZKI Z DŻEMEM 113

kopczyku dołeczek, do którego wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Foremkę kwadratową o boku 5 cm wykroić parzystą ilość kwadratów. Na środku kwadratu nałożyć troszkę dżemu (może być z kawałkami owoców) przykryć drugim kwadratem i z każdej strony lekko docisnąć, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Naleśnikowe wariacje 146

cienkie i równe naleśniki. Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz   Naleśniki na słodko można podawać z cukrem, dżemem, powidłami, owocami, a także... lodami Tym razem podałam je ze znajdującymi się w domu brzoskiwiniami

Codzienne Gotowanie
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 167

Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 20 minut. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z skórkę  z niecałego owocu ( około 3/4 ). Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić w plasterki grubości około

kolorowotorcikowo
Tarta jeżynowa 217

lekkie, bo na bazie serka śmietankowego, stąd też smakuje bardzo sernikowo. Mieści sporo owoców, także idealna do upłynnienia jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto  w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
placuszki jogurtowe 1467

uzyskania jednolitej i gładkiej masy rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min. gdy placki podrosną wkładamy w każdego placka po 2 owoce przewracamy placki na drugą stronę i smażymy aż się zarumienią przez około

zobacz ich smak
naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną 139

rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia brzoskwinie i banany kroimy w talarki mieszamy owoce w misce razem z niewielką ilością soku z brzoskwiń ubijamy śmietankę na sztywną i puszystą

zobacz ich smak
Mini tarty ze śliwkami. 189

cukier płatki migdałów      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy do środka, tworząc około 5 mm rant. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce ciasno układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy cukrem (ja użyłam

Rozpustne gotowanie
Konfitury z Wiśni 209

wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek. Składniki: 2 kg wiśni 1 kg cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Smażyć kilka godzin aż owoce  wchłoną cały sok . Dodać cynamon i cukier, wszystko wymieszać.  Gdy cukier się rozpuści

Mama Gotuje
Sernik na zimno z brzoskwiniami + film 261

kremówki i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Na spodzie herbatnikowym układamy pokrojone brzoskwinie, na owoce wylewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Pancakes czyli pankejki + film 228

oleju szczypta soli dodatki : bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder i owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta

Smakowite Dania
Omlet czekoladowy 160

pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli + ulubione dodatki: serek, nutella, owoce, dżem Rozgrzewamy patelnię. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu

Chocolate Muffin Blog
Suflet z kaszy kuskus z owocami. 218

napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z kuskusem. Dodać owoce, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą kuskus. Masę przełożyć do formy .Piec w temp.180stop.25 minut. Suflet jest wyśmienity na gorąco, podobnie zimny. Zimny w 100% zastąpi ciasto, można kroić

Kulinarny karnet Christophera
Sernik na zimno z galaretkami i jeżynami 245

Sernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie  do smaku tez dzieciom,  bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jabłecznik pod chmurką - po mojemu. 204

jabłkami -(Pan robaczek nie byłby zadowolony ;)Zapewne to przez brak świeżych/sezonowych owoców i warzyw. Już mi się tęskni za wiosną , ale póki ich nie mamy, trzeba wykorzystać to co jest.Wracając do jabłuszek.... na tapecie mamy ostatnimi czasy - placki, chipsy, jabłka w cieście ,ciasto w jabłkach yyy pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka i placek i babka

Farmażony