użyłam silikonowych foremek i całe szczęście ich nie trzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy tam sporo owoców), przez co dłużej utrzymają swoją świeżość. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem zrobionym
Mango Papajachyba przyjdzie, nie ? Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany. Składniki: Spód: 15 dag wafelków o smaku limonki 2 galaretki cytrynowe Masa serowa: 1/2 kg kremowego twarożku 1 kubeczek jogurtu(...)śmietany kremowej 30% 1 puszka liczi 1 łyżka soku z limonki 3/4 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: wiórki kokosowe białe plasterki świeżej limonki bita śmietana owoce liczi ażurki z deserowej czekolady liście świeżej mięty Sposób przygotowania: Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią
Wanilia i KardamonOstatnio mamy fazę na słynnego Ciasteczkowego Potworka 😃 Te szalone oczęta i ciasteczko tworzą uroczy motyw. Problemem zawsze był niebieski barwnik. Nie używamy tych sztucznych a naturalnie owoce wchodzą w fioletowe barwy. Rozwiązaniem jest użycie niebieskiej spiruliny, którą można kupić poprzez internet. Pod tą niebieską warstwą kryje się czekoladowe i do tego proteinowe ciacho, które(...)ciepłego mleka z olejem i cukrem (ale nie gorącego) dodać masło orzechowe oraz mielony len i wymieszać. 4. Mokre składniki wlać do suchych i całość zagnieść tworząc ciasto, które da się formować. 5. Ciasto można włożyć do lodówki na kilka minut a następnie formować ciasteczka, które piec w 170’C do zarumienienia. PRALINY KOKOSOWE 6. Pastę, mleko i ksylitol pogrzać
Candy Pandas50ml płynnego miodu - u mnie ciemny, rzepakowy 2 jaja - całe Przygotowanie krok po krokuDo miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób(...)ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze
Grunt to przepis!nimi. Wystarczy mały stolik, trochę słodyczy, owoców i dzieciaki ciesza się na maxa! Dlatego przygotowałam dla Was wpis, w którym zawarłam 7 najciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać. 1. Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone(...)się u nas żadne dziecięce urodziny! To na nie dzieciaki rzucają się jako pierwsze. Wiele osób uważa pianki za samo zło (faktycznie sam cukier) ale w tym wypadku owoce robią za zdrowy element więc raz na jakiś czas można przymknąć na to oko;) Przepis tutaj- szaszłyki z piankami - (klik) 4. Domowe lizaki - lizaki nikomu nie dziwne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadeser... Znalazłam też resztkę drożdży i pyszny przepis na drożdżówki w najnowszej gazetce "Polska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i wyszły obłędne drożdżówki ze słodkimi truskawkami... Możecie użyć dowolnych owoców, jednak truskawki nadają się idealnie, bo puszczają odpowiednią ilość soku i są wystarczająco słodkie. Pasują zarówno na śniadanie jak i na deser, ale warto je też zabrać ze sobą(...)minut. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut. Następnie dnem szklanki, mniejszej
Z miłości do słodkościChlebek bananowy z orzechami to ciasto przygotowane z dojrzałych bananów, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, za to z dużą ilością orzechów włoskich. Upiekłam go w szerokiej keksówce, ale do jego przyrządzenia można wykorzystać dowolną formę. Chlebek jest w smaku mocno bananowy, więc zdecydowanie jest to propozycja dla wielbicieli tych owoców. Mój chlebek powstał w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Chlebek(...)miód, olej kokosowy oraz jajka, wszystko wymieszać - w innej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - na koniec do ciasta wsypać kawałki orzechów, ponownie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut lub do tzw. suchego
Smakołyki Berenikibardzo łatwe a jakże efektowne ciasto z gruszkami.... bez pieczenia. Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;) Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 24 podłużne biszkopty 330ml śmietanki 30 % 400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców 2 łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka 1 limonka(...)wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Rady: Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej
Smakołyki Asizmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm) pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe (najlepiej za pomocą drewnianego patyczka). Po wyciągnięciu
Mania WypiekaniaGdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale
Kuchnia MagdaLenyWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy
Cztery FajerySkładniki : • 1 szklanka truskawek • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1/4 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Wodę z cukrem
KUCHNIA POLSKArozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej na na całą noc. MASA MAKOWA: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Gotowy mak odsącz na sitku o drobnych oczkach i odstaw do przestygnięcia. Suszone owoce oraz orzechy pokrój(...)przestygnięcia. Biszkopty zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na prostokąt (przed wałkowaniem wyjmij je z lodówki ok. 20 minut wcześniej
365 dni dookoła kuchnirozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej na na całą noc. MASA MAKOWA: Mak przesyp do garnka, zalej go mlekiem oraz wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Gotowy mak odsącz na sitku o drobnych oczkach i odstaw do przestygnięcia. Suszone owoce oraz orzechy pokrój(...)przestygnięcia. Biszkopty zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na prostokąt (przed wałkowaniem wyjmij je z lodówki ok. 20 minut wcześniej
365 dni dookoła kuchniJAGODY!!! Uwielbiam i wiem, że się powtarzam hehehhe. Ale bardzo lubię ten smak, kwaskowaty i lekko słodki. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami(...)przekonywać, ja jego fanką jestem już dobrych kilka lat. Przy pieczeniu cenię go za to, że jest on pozbawiony jakiekolwiek zapachu wobec czego można go stosować do każdego ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym. Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość
SMYKWKUCHNI