ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:970/1556)

Cebularz warszawski 132

Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.  Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt

SzczyptaSmaQ
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 159

masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy

W Mojej Kuchni Lubię
WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU 145

Ostatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 179

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny

W kuchni Karmel-itki
Czarny makaron z łososiem (tagliatelle al nero di seppia con salmone) 192

Czarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem

Oryginalny smak
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1680

miękki i wilgotny w środku, no i ambrozyjnie wręcz smakuje! A przy tym nie wymaga zbytniego wysiłku włożonego w proces przygotowywania. Ot, wystarczy zamieszać składniki łyżką , zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce , a potem rano dać pieczywku chwilę podrosnąć i sruuuu do piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków(...)złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 1 owalne naczynie żaroodporne - wymiary denka LxW ; wymiary góry LxW ; wysokość naczynia bez pokrywki H; 350g mąki pszennej - typ 650; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki mąki przy wyrabianiu ciasta dnia następnego 200g mąki żytniej razowej

Grunt to przepis!
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 146

zrobiłam i.....trzeba spróbować...:) Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką. Składniki ZIELONA ŁĄKA: 2 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g stopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 pęczka świeżej mięty kilka kropel zielonego barwnika do ciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty

Wanilia i Kardamon
Najlepsze ciasto pomarańczowe 99

dosypując po łyżce składniki suche. Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut. Studzimy. Można zrobić polewę czekoladową lub lukier pomarańczowy. Wykonanie dla posiadaczy Tefal Cuisine Companion Do misy zakładamy ostrze ultra blade. Z owoców odcinamy czubki i kroimy pomarańcze na połówki(...)czas 4 minuty. Dodajemy w trakcie łączenia wymieszane z sobą mąkę, proszek i cukier. WAŻNE! Mus pomarańczowy musi być bardzo dobrze wystudzony, żeby jajka się nie ścięły! Post Najlepsze ciasto pomarańczowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Gofry leżakujące. 120

godzin w lodówce.  Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku.  Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne.  Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder   (szalenie popularny w moim(...)przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy.  Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce.  Najsmaczniejsze są jednak na ciepło.  Przepis z bloga Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik z nerkowców z owocem o tysiącu nazw 151

owoc o tysiącu nazw przypominający nieco pomidora (spokojnie, tylko wyglądem, w smaku są zupełnie różne).  Zawsze mnie zastanawiało jak można zrobić ser z orzechów? Okazało się,że  jest to możliwe,choć może nie jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika.  Całość ciasta

Bon appetit mon amie
Muffinki korzenne z kremem z mascarpone 148

łyżka rumu (ewent. mleka) Krem : 250 g zimnego serka mascarpone 125 ml zimnejśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru wanilinowego Do dekoracji: Owoce granatu Przygotowanie Do   miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę   do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon,   proszek do pieczenia,   sodę oraz odrobinę soli. Mieszamy. Mleko z miodem, podgrzewamy(...)miksujemy. Gotowe ciasto nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami   i   wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. W mikserze ubijamy (przez około 2 minuty) serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder . Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.. Krem   wykładamy na muf finki i posypujemy owocami granatu. Smacznego ! Autor

Moja Mama Gotuje
Sernik mocno owocowy 142

olej kokosowy"],"recipeInstructions":["Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowan\u0105 mas\u0105 wyk\u0142adamy dno tortownicy. ","Twar\u00f3g miksujemy z jogurtem i stewi\u0105 do uzyskania jednolitej masy. ","Owoce myjemy, dzielimy na porcje - 2 porcje bor\u00f3wki, 2 porcje malin plus jedna porcja \u0142adnych malin do dekoracji.","\u017belatyn\u0119 moczymy w zimnej wodzie. 6 listk\u00f3w (namoczonych(...)u0119 serow\u0105 z malinami, a na ni\u0105 maliny z \u017celatyn\u0105. Dekorujemy malinami. ","Ciasto ch\u0142odzimy w lod\u00f3wce ok. 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Sernik mocno owocowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 Porcje 8 Składniki 500 g twaróg chudy 400 g jogurt naturalny

Kucharzyca
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki 142

Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do wszelkiego typu gulaszy, jak i słodkich sosów. Można je polać słodką śmietanką i podawać z owocami. Wariantów jest mnóstwo. Większość przepisów, które znam zawiera całe jajka, jednak jakiś czas temu Gosia podpowiedziała mi aby dodała tylko żółtka i był to doskonały pomysł. Wypróbujcie - warto :) Składniki(...)letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto,  pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciastaCiasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada z galaretką i bananami 222

wieloowocową. Wszystko zależy od naszej inwencji i tego co mamy w domu :) Składniki: 1 galaretka o dowolnym smaku (na 0,5 l. wody) 1-2 banany (lub inne dowolne owoce) biszkopt (z przepisu poniżej) Zaczynami od galaretki ponieważ ona potrzebuje najwięcej czasu. Rozrabiamy ją według przepisu i odstawiamy do stężenia (nie musi być bardzo sztywna, jednak ważne aby była(...)Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje w środku). Zanim rolada całkowicie wystygnie (jednak nie może być już gorąca) odwijamy

Jedzeniomania
KRUCHA SZARLOTKA 196

typu bardziej twardych owoców, kilka minut smażyłam je ze skarmelizowanym cukrem z ksylitolem, raz by trochę zmiękły, dwa by odparowała z nich wilgoć. Jak dla mnie ta szarlotka wyszła genialna. I co istotne smakowała nam z każdym kolejnym dniem coraz bardziej. Nie stała się wcale miękka, cały czas ciasto na niej było kruche. Pychota :-) Piekłam w ciemnej tortownicy

Smaczne Zdrowe