chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam się na jeden. Wyrastał w dosyć dużym koszyku na owoce (wyłożonym mocno omączoną ściereczką) ok 2 godzin(...)dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową. Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony
Stare Garyminut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze
Różne smaki w kuchniciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez 1-2 godz. w lodówce MASA MAKOWA - suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie(...)bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt
Smakołyki BerenikiKolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się(...)słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz
Szefowa kuchniSuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka kropli(...)przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem
Pyry na Gazpłaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu) -1/2 szkl. mleka Dodatkowo -galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie) -czekoladki w kształcie muszelek -owoce typu borówki, czarna porzeczka BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol(...)najpierw daj dwie łyżki skrobi, dodaj trzecią jeśli biszkopt jest „za luźny”). 5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 7. Wyłożyć biszkopt do formy. 8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić
Candy Pandasgotowania na parze, motylek, łyżka, uchwyt do wyciągania sita i miarka, która jednocześnie zamyka otwór główny w pokrywce. Proces przygotowywania potraw jest całkowicie zautomatyzowany, ma wmontowana wagę, przyciski wyrabiania ciasta, smażenia i turbo (pracuje na najwyższych obrotach), programuje się w nim czas, temperaturę (do 120 stopni) i prędkość (posiada 10 prędkości + funkcja turbo), a obsługa jest niezwykle prosta i bardzo(...)jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw(...)wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu. Składniki 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość dotyczy suszarki MPM MSG-04 Sprzęt obierak do warzyw i owoców suszarka do warzyw i owoców młynek do przypraw Przygotowanie Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pomarańcze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem po 15 minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy, ale może też być spadziowy albo mój ulubiony malinowy). Delikatnie(...)mnóstwem owoców i aromatycznych przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze pierniczki były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio
Moja Mama Gotujeciasto ma jedną wielką zaletę- tak samo szybko znika ze stołu, ile trwa jego przygotowanie. Jeden z prostszych wypieków, z którym poradzi sobie nawet początkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki(...)roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie
Fabryka pomysłówniby nie miałby być godzien takiej okazji? Tort to w końcu tort! No i przyznacie, że prezentuje się całkiem nieźle! Keto tort naleśnikowy z musem z awokado i owocami Biszkoptowy czy naleśnikowy – oto jest pytanie! Keto tort naleśnikowy wymaga niestety trochę czasu – nie wiem czy przypadkiem nie więcej niż zwykły biszkoptowy tort z kremem… Trzeba się nastać(...)Ciasto ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie ma większego problemu z ich obsługą. Jednocześnie keto naleśniki z tego przepisu wychodzą miękkie i elastyczne. Czyli takie, jakie powinny być. Keto tort naleśnikowy Nadzienie ma nie lada znaczenie Gotowe keto naleśniki przełożyłam czekoladowym musem z awokado . Czyli bardzo podobnie jak w przypadku zeszłorocznego tortu . Do tego ostatni już chyba rzut letnich owoców
Modern Cave GirlCiasto wstawiamy do lodowki aby masa stężała. Zielone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie ją rozprowadzamy. Obrane owoce(...)mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do goracego musu wsypujemy cukier oraz galaretki i wszystko razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Lekko tężejący mus z kiwi wlewamy na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Artykuł Ciasto Shrek bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaCukru z Diety , a nawet spodobał się na tyle, że został umieszczony na jego okładce, co mnie miło zaskoczyło i bardzo dziewczynom tworzącym ten projekt dziękuję :) Sezon na najpyszniejsze owoce lata już się rozpoczął, ale zanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję(...)zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;) Zapraszam też do polubienia strony na facebooku , która dopiero niedawno powstała :) Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką Ciasto: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy bez cukru
FitKotDelecta do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 35cm x 25cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam syropem(...)papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę. Owoce dodaję do jednej z porcji masy. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję. 4. Rodzynki zaparzam we wrzątku, odcedzam i studzę. Czekoladę drobno kroję. Do drugiej porcji masy dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. Następnie dodaję rodzynki i czekoladę. Mieszam. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego
Tradycyjna kuchnia Kasiciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. To kolejny i to bardzo wdzięczny temat Ciasta na niedzielę , do którego pieczenia zaprosiła mnie Bożenka . Muffinki na kefirze z grzybka tybetańskiego . Składniki na 12 szt. : - 300g mąki tortowej - ½ szklanki cukru - 2 jajka - 6 łyżek oleju (dałam(...)grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy pistacjowe, owoce… Do przygotowania muffinek nie używamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę
mojewypiekiinietylko