wśród składników znajdziesz pęczak. Tak, to nie pomyłka. Znalazł się on na liście dlatego, że stanowi on część szerszego konceptu. Mianowicie dzień wcześniej robiliśmy na obiad glazurowane pulpety z kurczaka i pęczaku. Przygotowaliśmy więcej masy z myślą o stir fry dzień później. Mięsno-pęczakowa masa zawiera w sobie imbir oraz czosnek, dlatego podczas stir fry nie musieliśmy ich już dodawać(...)poniżej na stir fry z kapustą wszystkie składniki trzeba dodać osobno. Kaszę możesz pominąć, ale na serio warto ją dodać, gdyż doskonale pasuje i do kapusty i do mielonego kurczaka. Sprawia też, że danie jest bardziej sycące i zdrowsze. I jeszcze jedna rzecz: sos do stir fry z kapusty jest dość ostro. W naszym przekonaniu ostre stir fry to jest
Niedzielny kucharzpikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze, bo warto(...)mięsa kilka łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie. Glazurowane pulpety zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu
Niedzielny kucharzSkładniki: udka kurczaka 4 sztuki duże, przyprawa meksykańska Appetita 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka Duże udka kurczaka oczyścić z piórek, odciąć kuperek, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do formy do pieczenia. Do miski wsypać meksykańską lub inną przyprawę, sól ziołową, wlać olej(...)godzinę. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, udka piec przykryte folią do pieczenia około 45 minut, następnie bez folii na termoobiegu w 150C z 12 minut - udka kurczaka pieczone w piekarniku z cebulą, czosnkiem w pikantnej przyprawie są idealnym daniem na ciepły obiad i na zimno na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna i bardzo zdrowa zupa z pulpetami z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Bardzo prosta zupa z pulpetami, za to absolutnie niecodzienna. Z trzech powodów. Po pierwsze zrobiona jest na esencjonalnym bulionie warzywnym – poniżej przepis. Po drugie pulpety. Otóż nasza zupa(...)pulpetami zawiera pyszne kuleczki utoczone z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej. Kto czyta naszego bloga wie, że takie hybrydy mięsno-warzywne to u nas standard. Z mieszanki kaszy i mięsa robimy pulpety, kotlety, burgery i szaszłyki. Teraz też zupy. Zupa z pulpetami zawiera pulpeciki z kaszy gryczanej niepalonej. Nie ma ona tak intensywnego smaku jak siostrzana kasza palona, który
Niedzielny kucharzNiedawno znajomy opowiadał mi o swoim rodzinnym przepisie na mielone z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem, więc kiedy tylko uzupełniłam zapasy wędzonego boczku od razu wypróbowałam przepis. Zawsze podsmażam cebulkę do mielonych, a tu koniecznie miała być surowa i miał być również czosnek. Tak jak mówił, tak zrobiłam. Podpiekłam je jedynie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym zamiast poddusić na patelni(...)pory zrobiłaś"... Dziękuję Jacku, za przepis :) Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie mix karkówki, łopatki, warkocze od schabu i troszkę boczku) 0,5 kg filetów z piersi kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka pszenna (namoczona i odciśnięta) 2 jajka sól, pieprz 1 cebula surowa czosnek świeży (użyłam 2 ząbki) Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (smalec/olej
Kocham..lubię..gotuję..CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA(...)KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI Stek cielęcy z gnocchi i grzybami: – Krótko grillowane jędrne mięsko – Przesmaczna podróż do lasu – Z brązowymi całymi kapeluszami – Pyszny i aromatyczny – Niesamowicie leśny i smaczny ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT + 1 GODZINA MARYNOWANIE CO POTRZEBUJESZ: – Steki cielęce – 3 sztuki – Gnocchi – 500g
globuskulinarnySkładniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 litry bulionu warzywnego 2 kapusty pak choi 2 marchewki 1/2 pora (biała część) 3 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/2 świeżej papryczki chili 4 łyżki oleju z prażonego sezamu (lub zwykłego oleju sezamowego) 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego Do podania: 1 jako na porcję zupy makaron ryżowy ziarna sezamu Sposób(...)pokrojoną w słupki marchewkę oraz bardzo drobno poszatkowany czosnek i imbir. Przesmażamy przez kilka minut uważając aby czosnek i por się nie przypaliły. Wlewamy bulion, w którym gotowaliśmy kurczaka. Z kapusty odkrawamy białą końcówkę a następnie rozdzielamy liście. Małe listki ze środka pozostawiamy całe a duże szatkujemy w paski. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Kapustę oraz papryczkę wrzucamy
Qchnia po prostuPyszna, niecodzienna sałatka z kurczakiem i warzywami. Idealna na przyjęcie i nie tylko, cieszy oko i podniebienie, polecam. SKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka ugotowana w bulionie 1 ugotowana marchew 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik marynowanych pieczarek 1 mały por - biała część 1/2 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu(...)ciemne oliwki do ozdoby PRZYGOTOWANIE : Ugotowaną, odcedzoną i ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, lekko wyciskamy i kroimy w talarki łacznie z porem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej( dwa białka ścieramy osobno ) i dodajemy do sałatki. Marchew ścieramy do osobnego naczynia. Do miski ze składnikami dodajemy majonez
Kulinarne Fantazje MarioliUsłyszałam ostatnio w jakiejś reklamie, że kurczak zawsze smakuje ;-) Czy to gotowany, pieczony, smażony, czy w sałatce, zupie, rosole, na kanapce... Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego przepisów na drób nigdy dość. Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka kilka kawałków suszonych pomidorów 1 mała cebulka troszkę oleju z zalewy z pomidorów suszony tymianek suszona bazylia słodka mielona papryka sól(...)pieprz Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, cebulę posiekać na półplasterki. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju z zalewy z pomidorów suszonych. Dodać mięso, obsmażyć, dodać po chwili posiekaną cebulę. Całość przykryć pokrywką i poddusić. Można minimalnie podlać wodą. Dodać też troszkę tymianku, bazylii i słodkiej mielonej papryki. 3. Na koniec dodać pokrojone drobniej
Kuchnia domowa AniUwielbiam połączenie mięsa drobiowego z owocami... więc jak zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że musze go wypróbować :) Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem mango, chili i mleczka kokosowego - daje niepowtarzalny ostro-słodki smak. To danie kojarzy mi się z tajskimi klimatami - więc jeżeli lubicie kuchnię orientalną, to koniecznie musicie spróbować. Bardzo proste - i bardzo smaczne :) Składniki(...)fileta z piersi kurczaka, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 świeże mango, 200 g mleczka kokosowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 cm kawałek papryczki chili 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 2 łyżki soku z limonki, szczypiorek z 1 cebulki dymki. Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błonek i pokroić. Natrzeć dokładnie pastą curry
Świat Domowej KuchniCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA(...)KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PIEKIELNIE DOBRE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ: – Piekielnie dobre ziemniaki – Nieco słodkie na starcie – Idealnie pikantne na finiszu – Pyszne i chrupiące – Idealne na obiad i/lub kolację ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki – 8-10 sztuk – Chorizo pikantne
globuskulinarnyświeżych drożdży 220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 120 ml szklanki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g filetów z piersi kurczaka 150 g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu BBQ 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Letnią wodę wlewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy(...)drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy do momentu aż będzie szklista. Do miski wrzucamy zeszkloną cebulę z czosnkiem, rozdrobnionego kurczaka, sos BBQ oraz starty na dużych oczkach tarki ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Stolnicę odsypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, które rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości
Qchnia po prostuCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA(...)KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI: – Aromatyczne, pyszne smaki – Idealna o każdej porze dnia – Frapująca – Pyszna i zdrowa – Moja ulubiona wersja fasolki ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona mrożona 300g – Fasola edamame – opakowanie 450g – Cebula – Grzyby Shimeji
globuskulinarnyCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA(...)KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ, EDAMAME I GROSZKIEM: – Pyszny, chrupiący – Idealny na obiad – Frapujący – Genialny również na kolację – I ten ciągnący się serrrrrrr! ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona mrożona 300g – Fasola edamame – opakowanie 450g – Groszek zielony mrożony
globuskulinarnyziemniaków. I znowu, ugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak zapiekany pod pure Bazę do zapiekanki stanowił kurczak z poniedziałku, przesmażony z marchewką i selerem i przecierem pomidorowym. Całość przykryła warstwa pure kalafiorowo-ziemniaczanego, wymieszanego ze szpinakiem. W czwartek były Zdrowe(...)zasadzie łączenia tych samych składników, tworząc różne potrawy. Poniżej lista wszystkich składników potrzebnych do przygotowania pięciu obiadów Mięso/wędliny/ryby 500-600 g mielonego indyka 4 udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki
Niedzielny kucharz